Niezależnie od szerokości mufy
![:-D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
W mtb są dwa standardy (patrz rf turbine) i czasem się zdarza ale ja nie ruszam bo kibel byłby nieziemski.dobrze, że nie rozmawiamy tutaj o szosie gdzie w grę wchodzą jeszcze dwa standardy kwadratów (jis i iso) bo ilość bzdur przekroczyłaby wszelkie granice.
Zależy jaką masz średnice ruryZ praktyki: Jako wielki fan stx-a zakładam 113, i bangla, linia zmierzona suwmiarkom daje owe pińć cyntometrów do środka rury podsiodłowej.
A to w różnych średnicach rur środek wypada w różnych miejscach?Hubert pisze: Zależy jaką masz średnice rury![]()
http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pok ... lancucha:2
Lektura z ,której się dużo nauczyłem.
Nie Corrado i wiem że to co napisałem brzmi debilnie ale 3 razy spotkałem ramę gdzie rura wypadała nie w środku mufy. Ale czujny jesteśA to w różnych średnicach rur środek wypada w różnych miejscach?
ja daję 110 przy rurze podsiodłowej, czyli obejmie FD 28,6 (l.ł. 47,5mm)aldek pisze:Z praktyki: Jako wielki fan stx-a zakładam 113, i bangla, linia zmierzona suwmiarkom daje owe pińć cyntometrów do środka rury podsiodłowej.
Corrado te 2,5mm mocno czuć w pracy napędu, ja w wszystkich rowerach dbam o to i widze to też po czasie ile łańcuch wytrzymuje szczególnie że mam 2x8.Czy gdybym założył 110 bądź 113 to o ile by to przesunęło korbę od ramy, o 2-3 mm?Chyba to żadna odległość i też by grało jak należy.
Aldku a o czym mój link? przy 50mm równoległy nie jest bo z tyłu jest prawie zawsze 47,5mm a te 50 wymyśliło shimano aby zrobić więcej miejsca dla opony i fd na grubej rurce podsiodłowej.5 cm to ma być regulaminowo.
Chodzi o to, ze wtedy łańcuch jest równoległy do linii kół na średnich trybach.
No i indeks lepiej wypada
No ale ja tez mam w jednej szkapie 103, ale manetka bez indeksu