Bart a na jakiej podstawie wywnioskowałeś taką a nie inna długość osi?
Musisz mieć niezłą szklaną kulę że znasz szerokość mufy w ramie mekpa a na dodatek czytać w myślach że wiesz jaką chce linie łańcucha i czy używa trzech blatów.
Suport dobiera sie pod korbe linie łańcucha, ilość blatów, szerokosc mufy.
117mm to może mieć wszystko a takie picowanie że ta korba to tyle to oby tylko Mekp nie uwierzył bo to co napisałeś jest z czapki wzięte może zapasuje akurat ale nie zdziwiłbym sie gdyby wszystko pstrykało, łańcuchy padały jak muchy a fd nie szło ustawić.

Mekp jak masz 122 to załóż zmierz linie i jesteś w domu. Ustalisz na pewniaka bo tak to kupisz kolejny i kasa może pójść w kanał.

1. Korba z założenia jest pod 3 blaty.
2. Szerokość mufy nie ma znaczenia.
3. Nie doktoryzujmy się nt linii łańcucha - ma być w miarę ok, i tak będzie przerzutka więc 1mm w tą czy w tą nie zrobi różnicy.

Tobie hubercie bardzo dziękuje za poradę - jak bym chciał sobie mierzyć to na suporcie to zrobiłbym to sam inikogo się nie pytał. Nie mam na to czasu.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Polemizował bym.

Jak wolisz Mekpie, jak uznajesz że tak ok to niech Ci będzie. Ja bym tak nie zrobił i dla mnie to nie przejdzie.

Proszę prze nigdy nie odmieniaj mojego nick'a.

Na linię łańcucha nie ma znaczenia no chyba że Twoim zdaniem przy szerszej mufie środek roweru przesuwa się w którąś stronę. Kiedyś też mi się tak zdawało ale posłuchałem innych i zrozumiałem błąd w swoim rozumowaniu - to też polecam Tobie. Nie pisz tylko czytaj (słuchaj) i wyciągaj wnioski. Masz jakieś 80tyś postów do nauki :-)

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Bart to pewnie azotek krzemu (ceramika) ;-)

Mekp z mufą jednak jest znaczenie a nasłuchałeś sie takich co twierdzą że jak działa to jest dobre. Imo to bzdura z tym że nie ma to znaczenia ale w sumie "dla kolegi wszystko jedno" ;-) .
Nie pisz tylko czytaj (słuchaj) i wyciągaj wnioski. Masz jakieś 80tyś postów do nauki
Umiem to z własnego doświadczenia i liczyłem linie wiele razy a porady mechaników ignorantów to wiadomo że u mnie trafiają do kosza. Empirycznie sprawdzone i pogląd sie nie zmieni.

A jak odmieniać mekp? Jak dla mnie mekpie, mekpa, mekpowe itp. Gorzej jak ktoś ma cyfry na końcu.
Niby dlaczego nie odmieniać?

czyli jeśli mamy anglika 68mm, 73mm a może i włocha 70mm to jeśli w każdym z nich zastosujemy suport tej samej długości to za każdym razem otrzymamy inną linię łańcucha?

na logike - absurd.
Hubert pisze: Umiem to z własnego doświadczenia i liczyłem linie wiele razy a porady mechaników ignorantów to wiadomo że u mnie trafiają do kosza. Empirycznie sprawdzone i pogląd sie nie zmieni.
to chyba nie jest dobre nastawienie.

Wiem Kapeluszniku że bycie takim upartym do dobrego nie prowadzi ale jestem pewny swojej wiedzy w tym temacie.

Mekp, Beret:
Jeśli np. Do mufy 68 mamy suport pod mufe 68 o długości xxx uzyskujemy linie 50mm
Suport taki nam pada i kupujemy nowy o tej samej długości xxx ale na mufe 73mm
W efekcie po założeniu (rama, korba,długość osi te same) mamy linie 47,5mm bo suport przesunął sie o 2,5mm w lewo. Niektórzy producenci suportów sprzedają suporty tylko 73mm i dorzucają podkładkę do korekty przy mufie 68mm. Suport 73 będzie dobry w ramie 68 jeśli dorzucimy 2,5mm podkładke z prawej. Ale jeśli chcemy suport 68 w mufie 73 to musi mieć oś krótszą o 5mm.

Jak porównasz sobie 2 suporty o tej samej osi ale pod różne mufy to zobaczysz że odległoś od prawej miski do końca osi różni sie o 2,5mm

A teraz wytłumacz mi proszę, kto rozsądny kupuje suport 73mm mając mufę 68 i na odwrót, skoro na rynku jest pierdyliard suportów do wyboru do koloru? Mekp się nie pyta, co się stanie jak zamontuje niewłaściwy suport, tylko jaka jest prawidłowa długość osi. Opowieści o podkładkach i miszmaszach zostaw sobie dla Ht2. Do stxa nikt suportu race face z podkładkami nie będzie montować.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Słucham argumentacji do tego jak dłuższa mufa może wpłynąć na długość suportu a w efekcie na to jak zmieni się linia łańcucha. Czyste fakty poporszę.
Uznałeś że suport 68 czy 73 to jeden pies i poprosiłeś o argumentacje.
Mufa ramy jak i szerokość pakietu ma wpływ na linie łańcucha i sytuacja wymaga doboru pakietu biorąc pod uwage nie tylko korbe ale i rame. Napisałem przykładową sytuacje z faktami jak chciałeś a jeszcze masz pretensje że napisałem to co Ty chcesz. No chyba nie tak sie postępuje :roll:
A teraz wytłumacz mi proszę, kto rozsądny kupuje suport 73mm mając mufę 68 i na odwrót, skoro na rynku jest pierdyliard suportów do wyboru do koloru? Mekp się nie pyta, co się stanie jak zamontuje niewłaściwy suport, tylko jaka jest prawidłowa długość osi. Opowieści o podkładkach i miszmaszach zostaw sobie dla Ht2. Do stxa nikt suportu race face z podkładkami nie będzie montować.
A np. Taki Mekp kupi sobie suport nie do tej mufy bo zwyczajnie go nie obchodzi szerokość mufy i uznaje że nie ma to znaczenia. Jak Mekp chce długość osi to musi powiedzieć jaką linie chce (47,5 vs 50mm) jak kupiłby suport dobrany szerokością do mufy to pomijamy wpływ szerokości pakiektu na długość osi co za tym idzie linie lancucha. Długości osi nie da sie wskazać tak adhoc to sie DOBIERA i jest kilka czynników a model korby to tylko jeden z nich.

K*** jak zwykle chciałeś zabłysnąć ale nie zrozumiałeś pytania... Wyszło p.... o niczym.

Jakbyś czytał ze zrozumieniem (zdawaliśmy tą samą maturę - o laboga chyba nawet dokładnie tą samą i była tam taka część !) to widziałbyś że (uwaga będzie pełne zdanie) "Szerokość suportu nie ma znaczenia w kontekście doboru długości suportu" o tym że nie znaczenia ogólnie nic nie mówiłem. Reszta zrozumiała.

EOT!

Zgłaszam się jeszcze raz z prośbą do wszystkich: Jeśli posiada ktoś w swoich zbiorach sensowną używkę to chętnie przygarnę suport ok 117mm (1-2mm w obie strony tragedii nie zrobią "tak Hubert sprawdziłem to!")

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Przeczytaj dokladnie o co pyta Mekp. O długość osi. To nie jest pierwszy z brzegu guglowy troll i wie, jaką ma mufę w ramie. Nie tlumacz mądrości człowiekowi, który zjadł zęby na rowerach. Odpowiedz na pytanie zadane w pierwszym poście, jaka jest długość osi - przy założeniu, ze Mekp ma olej w glowie i nie będzie zakładać do roweru suportu o zlej szerokości (uwierz na slowo, Mekp ma olej w glowie). No wiec, jaka jest odpowiedź?
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Cardamonie przecież sam takiej odpowiedzi chciał więc w czym rzecz :mrgreen:
Już rozumiem... matury są coraz prostsze :-)
Tu sie nie śmiej bo zdawałeś taką samą :lol:

Chyba wszystko jest wyjaśnione i sobie poradzisz już.

Re: Suport do Shiamno STX

mekp pisze:Witam.

Kupiłem jakaś tak korbę STX'a FC-MC32 i teraz czas na suport - mógłby ktoś mnie olśnić jak długość jest potrzeba? Jak powiecie że na 122 wejdzie to będę w niebo wzięty.

pozdrawia
xMekpx
za Sheldonem

110-113mm

http://sheldonbrown.com/bbsize.html#stx
Marin PM '92, AE Concorde '96, Raleigh Technium Peak '92, Alpinestars Cro-mega DX '91, Cycle Wolf Tucano, Panasonic MC-7500 '89, Wheeler Team 9900 '93

mekp pisze: Zgłaszam się jeszcze raz z prośbą do wszystkich: Jeśli posiada ktoś w swoich zbiorach sensowną używkę to chętnie przygarnę suport ok 117mm (1-2mm w obie strony tragedii nie zrobią "tak Hubert sprawdziłem to!")
Mam na zbyciu pod łożyska maszynowe, o długości 117,5mm. Tylko miski gdzieś zaginęły (jutro poszukam dokładniej w warsztacie). Chyba że jakieś inne byś dopasował - średnica wewnętrzna 31mm.

dobrze, że nie rozmawiamy tutaj o szosie gdzie w grę wchodzą jeszcze dwa standardy kwadratów (jis i iso) bo ilość bzdur przekroczyłaby wszelkie granice.