mostek był tak wysoko z tymi manetkami, że je wywaliłem i ustawiłem stałe przełożenie 42:15=2.8. Pozycja zrobiła się doskonała (VR-S 70/120, krótki dodatni mostek) a przełożenie całkiem fajne. Zrobiłem tak dwie wycieczki ok. 60km po lasach koło Wro. Przełożenie jest naprawdę fajne, na szosie jak zakręcę szybciej to prędkość jest zadowalająca, na leśnym dukcie po prostu idealnie, a jak jest błoto czy mała górka to w prawdzie bardzo siłowo ale da się przejechać. Wniosek jaki mi się nasuwa - blat 42 prawdopodobnie by mi wystarczył, w końcu używam teraz zębatki 15, zostają jeszcze 13 i 12, no ale nie ma co przeginać, powiedzmy 44 będzie równie dobry, ale 46, 48, 50 przydawałby mi się w nie więcej niż 2% sytuacji. Czyli szkoda na to czasu. 46 jest jeszcze do rozważenia, ale tylko dla tego, że już taki mam a 44 na 110 widziałem tylko jeden - jeden taki wisi na allegro i póki co czekam na odp do jakiego to łańcucha bo wygląda trochę jak do singla czy cóś..jacob pisze: Swoją drogą obecny mostek jest dodatni i z tego powodu kierownica poszła jeszcze bardziej do góry, a i tak jest wysoko, przez te tymczasowe manetki..
co do tej mniejszej zębatki to póki co nie mam pojęcia. Do tej pory na tym moim 42:15 żaden podjazd mnie nie pokonał, ale też nie byłem w żadnym górskim terenie. Doświadczenie z MTB też nic mi nie podpowiada, bo na tym rowerze jeździ się zupełnie inaczej.
Prześledziłem jeszcze raz wypowiedzi dotyczące przełożeń w przełaju (bez wyp. o dublującym się znaczeniu)
Piotr pisze: Korbe zaadaptuj se starą 46/36, albo 34 lepiej, można też spokojnie dać 44/32 jesli to ma ma być rower do jazdy w terenie , a nie pseudoprzełajówka do jazdy piknikowej
no i teraz mi się wydają absurdalne te moje pomysły, żeby mieć korbę typu 50/34, wówczas w ogóle nie miałbym takiego przełożenia (2.8) bez jakiś dziwnych ustawień łańcucha. Małą zębatkę wstawię 34, są w miarę dostępne i jest to chyba najczęściej wybierana/proponowana opcja do przełaju.Adamello pisze: Korby 2 rzędowe 48x36, kaseta 12-27 to taki standard, ale wiadomo-zależy od nogi i stylu pedałowania. Ja zakładam obecnie 44x33 i 11-26.
Moja korba StrongLight po wypiaskowaniu waży 492 gramy (obie korby, bez żadnych śrub). Ktoś pamięta ile waży 730 bez blatów (170)? Pamiętam, że miałem te korby jednocześnie i Stronglight wypadał lepiej ale nie pamiętam jak dokładnie. No i jeszcze jedno
Ile one ważą?focker pisze:Ramiona modeli Centera, Quartz i Neos
Ktoś ma w okolicy Wro zna kogoś kto by wypolerował korby?
#
w rowerze są nowe opony, Gommitalia i IRC
#
odnośnie załączonego jpg-a to można się domyślić o co chodzi, przy czym 1a to największa zębatka obecnej kasety Shimano 12-25, 1b to największa, w dość podobnej kasecie Sram'a 12-26, sram jest lżejszy i tańszy, więc jeśli nie będę potrzebował 28 czy 30 to pewnie będę je kupować