Co daje krótki wózek ?
#1Ostatnio, przy okazji Giro tak mnie naszło - Co zmienia dł. wózka w RD ?
SZOSA>mtb
gonienie łańcucha to dla mnie istotna kwestia - krótki wóz (krótsze ramię zwalnia go mniej)Hubert pisze:Łańcuch trochę mniej lata na wybojach.
Ale ogranicza ilość przelożeń (nie pojedziesz na 1 z przodu i 8 z tyłu).
doprawdy straszną...wojto_to_ja pisze:SStraszną dezinformację tu siejecie... Primo, górskie shimanowskie przerzutki nie miały krótkiego wózka tylko średni. Krótkie wózki są w szosowych przerzutkach. Stosowanie w górskim rowerze, gdzie z przodu jest korba z 2/3 tarczami , przerzutki szosowej, poza tym że jest to ekscentryczne, jest nielogiczne. Stosowanie średniego wózka, w standardowym napędzie MTB 11-30/32 korba około 22/32/44, przy odpowiednio dobranej długości łańcucha jest bardzo ok. Z tym że jedyna przewaga średniego nad dłuższym to: rzadsze zanurzenie w błocie, śniegu, oraz mniejsza możliwość uszkodzenia. Średni wózek nie powoduje że biegi szybciej się zmieniają - bo na to wpływ ma szybkość kciuka a w drugą stronę siła głównej sprężyny i zasyfienie pancerza, ani nie ma wpływu na mniejsze telepanie łańcucha (bo na to wpływ ma siła sprężyny wózka, (aczkowlwiek jeśli przy średnim i przy długim będzie taka sama sprężyna, to długi będzie jednak bardziej telepał z racji dłuższego ramienia/siły) Minusem średniego wózka jest to, że jest ich mało i przez to chodzą drożej, no i jak się przez przypadek przekrzyżuje łańcuch a ma się z tyłu jakieś 34 a z przodu 46 - to jest dupa blada.i
RDM950 z krótkim wózkiem ma 67mm, ale zaznaczam że to nie jest ta wersja DH z wózkiem szosowymZolw pisze:W temacie długości bo ponoć tylko wielkość ma znaczenie .. moje wózki
RDM951 rozstaw między osiami 87mm długi alias SGS alias super long cage
RDM953 67mm średni(potocznie zwany krótkim) middle cage
RDM950 z krótkim wózkiem ale go nie mam choć są na forum osoby które pewnie podadzą odległość między osiami.
RD7700 50mm szosowy
Bo mam wrażenie że dyskusja zaczyna nabierać charakteru wykładu.
Nie pamiętasz? ;)corrado1111 pisze:
Ładna sztuka, skąd masz?
Toć to Twoje kółka ma ta smukła latawica :)corrado1111 pisze: Noo.