Bardziej miałem na myśli Kommando Nowotny
Barcik się trzyma - plan zakłada 50 stron a jest dopiero 20
Moderator:corrado
Bardziej miałem na myśli Kommando Nowotny
a po co wydzielać, zmień temat na Tiger albo Pantera - maszyna do wygrywania i już :D
Za to teraz jak hitlerowcy skończyli im płacić odszkodowania za wojne wczuwają się ostro w nową wersję historii typu polskie obozy, jacyś naziści którzy wzięli się niewiadomo skąd i ciemiężyli na dodatek niemców, już się słyszy polscy naziści, pewnie niedługo będzie ten polski ludobójca Adolf Hitlerowski, teraz mamy tą chorą ustawę w USA i zaraz będziemy bulić my, nasze dzieci i ich dzieci za winy niemców - kuriozum na skalę światową, ktoś powinien w ONZ się poświęcić np. ten Duda, wyjść na mównicę, napierdzielać butem jak Chruszczow i wywrzeszczeć co się dzieje by cały świat usłyszał i zrozumiał jak bezczelnie jest zakłamywana historia przez Ruskich, Żydów i Niemców a wtórują temu jaknkesi wiadomo przez kogo na smczy trzymani.
Zgadzam się.aldek pisze: ↑2019-04-11, 16:12Wielkiej Brytanii nie dało się zdobyć, nie mając absolutnej przewagi w powietrzu nad kanałem. Bez niej Royal Navy rozniosłaby w pzdu niemieckie desantowe bareczki w jakiś kwadrans, razem z osłaniającymi je kieszonkowymi pancerniczkami. Po to była bitwa o Anglię. Którą naziole koncertowo spiepszyli, rezygnując w kulminacyjnym momencie z bombardowania lotnisk na rzecz bombardowania pałacu Buckingham i przyległości.
Nic nie będziemy bulić.
To co robił Stalin wbrew pozorom nie było takie głupie jeśli się spojrzy na to co planował. Pozbył się kadry dowódczej w bardzo jasnym celu - to byli w dużej części carscy oficerowie, przyzwyczajeni do tradycyjnych metod walki. Co więcej swoich karier nie zawdzięczali Stalinowi i tworzyli koterie, które Stalinowi mogły zagrażać. Jak już pisałem, Stalin szykował się do zupełnie nowego typu wojny - radzieckiej wersji blitzkriegu z dominującą rolą wojsk spadochronowych i pancernych (jeśli ktoś mi powie, że tworząc 8 batalionów wojsk powietrzno-desantowych Stalin szykował się do wojny obronnej to jest niespełna rozumu naprawdę bardzo trudno broni się ojczymy spadając z samolotu na spadochronie). Dlatego potrzebni mu bili oficerowie wyszkoleni w nowych sposobach walki i do tego wszyscy zawdzięczający mu swoje kariery. Tuchaczewski sam był orędownikiem tworzenia wojsk powietrzno-desantowych, ale był zbyt silny i samodzielny - wiec musiał odejść (dość spektakularnie - nie powiem - ale skutecznie). Ten cały plan może by i pyknął Stalinowi, gdyby oficerowie szkoleni do wojny ofensywnej nagle nie byli zmuszeni się bronić - no i oczywiście gdyby zdążył wyszkolić tych nowych oficerów po czystce (jakby dowodzenia można się było nauczyć z książek a nie z zaprawy bojem).hit00r II pisze: ↑2019-04-11, 15:23Majstersztykiem była akcja hitlerowskiego wywiadu , który w przebiegły sposób rękami Stalina pozbył się radzieckiej kadry dowódczej .
Wyeliminowanie Tuchaczewskiego oraz całej świty Armii Czerwonej było prawdziwym majstersztykiem.
Dlatego właśnie ruscy na początku tak dostali po dupie - bo nie było komu dowodzić.
Wszechobecny strach oraz nieudolność prawie doprowadziły do kompletnego rozbicia Armii Czerwonej.
no worry, żadne szczucie, ale ten Ciaputowicz to jakaś ciapa totalna. Jakiś jankeski radca Pompeło czy jak mu tam się zająknął że w PL będzie konferencja na temat Iranu, nasi się zdziwili, ale konferencja była. Niby jaki mamy biznes z Persami zadzierać? Co to kuźwa jest? Przecież tą islamską zarazę i terroryzm to kto sponsoruje najwięcej, no kto? No największy sojusznik USA czyli Arabia Saudyjska. I co? I nic, deal z nimi dalej robią bo się opłaca. A co do tego Pompki to się jeszcze bezczel u nas na dzień dobry w progu dopytywał jak tam zwroty dla żydów? Ja pierzdziu co za chamstwol. Wywalić go od razu na zbity pysk razem z tą matroną Mosbaher co jak TVN jak zawsze cały dzień cały czas kłamstwo i dostało w końcu karę to pani ambasador tupnęła, pisiory się wystraszyły i od razu drugie kłamliwe TVPis od razu zaczęło ćwierkać o jakimś strategicznym sojuszu. Jakim sojuszu? Tym że wszędzie się pchamy na pierwszą linię i gówno z tego mamy? Takim sojuszu? A na ch nam on? Ja to mam wrażenie, że jak idioci się prosimy o cudze wojska, które mają zagwarantować starszym "braciom" w wierze zwrot biliona złotych za mienie bez spadkowe. Co to za światowe kuriozum, dziedziczenie czegoś po kimś kto nie zostawił spadkobierców? To są 3 budżety naszego kraju. Gotówką się nie wypłacimy i za sto lat. Będzie trzeba oddać wszystkie lasy, ziemie rolne i w cholerę nieruchomości. Gdzie ja będę jeździł po górach na rowerze? Będę jakiemuś ickowi płacił za przejazd na Turbacz? Będziemy mieć normalnie nową głowę, nową szlachtę na własne życzenie. My tu wspieramy jako jedyni w EU naród wybrany na ziemi obiecanej cokolwiek tam nie wyrabiają a oni widząc słabego naiwnego głupka dokręcają śrubę, wbijają szpilę i psioczą tu i tam o mleku matki i podobne pierdoły. Niech se wsadzą te drzewka sprawiedliwych, trza było się z Hitlerem dogadać, napuścić go na tą czerwoną zarazę na wschodzie i mu zadać cios w plery jak by się się wykrwawiał ze Stalinem a co by zrobił po drodze to by był plus dodany . Ale co ja tam wiem, takie wieczorne głupie rozmyślania jak i to wasze co by było jak by było
Ja bym skila załogom Tygrysów, Panter itd. oraz co może istotniejsze obsłudze tychże pojazdów nie odmawiał tak łatwo ;) To były mocno skomplikowane maszyny jak na tamte czasy, totalne przeciwieństwo rodziny T-34, i Shermana. Do tego dochodzi cała logistyka konieczna, aby te "zabawki" utrzymać na polu bitwy jak najwięcej minut w pełnej sprawności (zanim pójdą w piach...). O tym że alianci na Shermanach pobili nazioli świadczy liczebność, podobnie jak w przypadku żydo-bolszewii. Cztery Sheramny szły na jednego Tygrysa, trzy były niszczone a ostatni zajeżdżał od tylca i niszczył kociaka. To nawet była przyjęta taktyka działania w walce z Tygrysami, czy nawet Panterami. Jest to również zobrazowane w wiadomym filmie, oraz potwierdzone przez załogi Shermanów (można obejrzeć filmy na YT). Podobnie działali ruscy (w sensie liczebność kontra wyższość technologiczna). Różnica jest tutaj taka pomiędzy ruskimi i aliantami, że o ruskich od dawna było wiadomo że poświęcali sprzęt i ludzi, aby nadrobić swoją niższość technologiczną. Natomiast o jankesach w tym kontekście się nie mówiło wcale, nawet na zachodzie, przez długi czas. I kto wie, gdyby nie Internet to może do dziś by się o tym nie mówiło. Nikt w ówczesnej Europie nie mógł się postawić naziolom, i rozsądni przywódcy wielu narodów o tym doskonale wiedzieli. Tylko u nas się znaleźli jacyś kurła superbohaterowie, którzy dali sobie wmówić że mogą powojować z armią Adolfa... :/ (i tutaj to też w pewnej mierze zasługa wyspiarzy).aldek pisze: ↑2019-04-10, 19:13Rowerowe Koło Historyczne.
Pantery i inne tam nazi cuda. Bitwa pod Arracourt się poleca. Otrzaskani Amerykanie w swoich słabiutkich shermanach roznieśli nowiutkie pantery. I znów, przewagę technologiczną nadrobisz skillem i jajami, odwrotnie zaś to nie działa, żaden super hiper panzer nie pomoże, jak załoga pzdy.
Jasne... z tym się zgadzam. Pisałem w kontekście właśnie samej technologii. Wiadomo że Skoda jest na samym końcu tej brygady VAG :) (przynajmniej Audi, VW, Skoda). Dostaje technologie już przerobione i "zużyte" przez dwie poprzednie marki, ale generalnie to te same technologie. Wiadomo, jeżeli komuś zależy na tym aby spać na desce rozdzielczej (lub ją lubi poodtykać od czasu do czasu po prostu) to weźmie zawsze najnowsze Audi, ale jak komuś to wisi to weźmie sobie Skodę :D Dla mnie to są własnie takie "różnice". To samo dotyczy technicznych spraw. Przy czym uważam że jedynymi autami godnymi spuszczania się nad nimi są Audi RS2 Avant i Passat Variant B2 4x4 GT Syncro :Pfocker pisze: ↑2019-04-10, 16:08Nie do końca.
Audi zawsze pierwsze dostaje nowe technologie. Często są tam też testowane autorskie rozwiązania, które nigdy nie maja szans na trafienie do takiej Skody. Za wysokie progi na skodzie nogi. Pod tym względem Skodzie bliżej do VW. Audi jednak jest daleko w przodzie - natomiast w Skodzie innowacje zawsze są dokonywane na ostatnim miejscu. W Skodzie często dalej jest montowane to, czego VW już dawno nie wstawia do swoich aut. To samo dotyczy zastępowania wadliwych jednostek poprawionymi. Przy 1.8 czy 1.4 TSI poprawki najpierw trafiały do Audi, zaraz potem do VW a dopiero na szarym końcu swojej kolejki doczekała się Skoda.
O materiałach i wygłuszeniach już nawet nie wspomnę - i mówię to jako użytkownik służbowego Superba oraz Passata najnowszych generacji. Skoda jest fajna dopóki się nie wsiądzie choćby do VW.
Kurdę... Retro sprzęt, retro mieszkanie... Podoba mi się bardzo.
Ja tu zbyt wielu retro fantów nie widzę ( po za widelcem )
serio, holokaust i ludobójstwo to dla ciebie plus dodany?mentos pisze: Niech se wsadzą te drzewka sprawiedliwych, trza było się z Hitlerem dogadać, napuścić go na tą czerwoną zarazę na wschodzie i mu zadać cios w plery jak by się się wykrwawiał ze Stalinem a co by zrobił po drodze to by był plus dodany
Jak teraz patrzę co się dzieje i jak się żydostwo zachowuje wobec nas to uznaję że był na plus!beret pisze: ↑2019-04-14, 10:35serio, holokaust i ludobójstwo to dla ciebie plus dodany?mentos pisze: Niech se wsadzą te drzewka sprawiedliwych, trza było się z Hitlerem dogadać, napuścić go na tą czerwoną zarazę na wschodzie i mu zadać cios w plery jak by się się wykrwawiał ze Stalinem a co by zrobił po drodze to by był plus dodany