I będzie tak ciągnął temat. Żeby tylko udowodnić, że się zna.
FD739 to były tylko top swingi. Down swingi, takie jak w prezentowanym rowerze, to tylko 737 i 738. Więc nie - przednia przerzutka technicznie to absolutnie nie jest to samo.
RD różniły się tym, że 739 miały poszerzony element mocowany do ramy (dłuższą główną śrubę) - bo w 737 często dochodziło do ukręcania tej części. Więc też nie - tylna przerzutka technicznie to nie jest do końca to samo.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:I będzie tak ciągnął temat. Żeby tylko udowodnić, że się zna.
FD739 to były tylko top swingi. Down swingi, takie jak w prezentowanym rowerze, to tylko 737 i 738. Więc nie - przednia przerzutka technicznie to absolutnie nie jest to samo.
RD różniły się tym, że 739 miały poszerzony element mocowany do ramy (dłuższą główną śrubę) - bo w 737 często dochodziło do ukręcania tej części. Więc też nie - tylna przerzutka technicznie to nie jest do końca to samo.
A się nie zna się?
Lodzermensch

corrado1111 pisze: A się nie zna się?
Nie bądź złośliwy 8-)
Sądziłem że 737 to jest ta błyszcząca z ładnym korpusem i kantami.
Natomiast 739 to Vałka i szare korpusy o odchudzonej konstrukcji.
Że coś było pomiędzy :roll: to bym się nie spodziewał :mrgreen:
Japońce lubili mianować "nowe" grupy osobną nazwą mimo że zmieniali kilka pierdółek ...

Kilka pierdółek. Dobre. Poza tylną przerzutką (która i tak została zmodyfikowana) i pakietem zmiany były przeogromne. Manetki, korby, hamulce i przednia przerzutka - to są całkowicie nowe produkty. Bez jaj.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:Kilka pierdółek. Dobre. Poza tylną przerzutką (która i tak została zmodyfikowana) i pakietem zmiany były przeogromne. Manetki, korby, hamulce i przednia przerzutka - to są całkowicie nowe produkty. Bez jaj.
Nie bądź złośliwy 8-)
Lodzermensch

focker pisze:Kilka pierdółek. Dobre. Poza tylną przerzutką (która i tak została zmodyfikowana) i pakietem zmiany były przeogromne. Manetki, korby, hamulce i przednia przerzutka - to są całkowicie nowe produkty. Bez jaj.
Kurde chodziło mi o porównanie 737 do 739 .........
Zgodzę się że zmiany były znaczne.
Wy lubicie mnie gnębić :mrgreen:

hit00r pisze:
tey, ale przecież w tym co Focker napisał a co cytujesz masz kawę na ławę zmiany 737 vs 739
czytamy ze zrozumieniem....
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza pisze:
hit00r pisze:
tey, ale przecież w tym co Focker napisał a co cytujesz masz kawę na ławę zmiany 737 vs 739
czytamy ze zrozumieniem....
No przecież to właśnie miałem na myśli ...
Powinieneś wyżej poczytać.
Chodziło mi że kosmetyka była tylko między 739 a tym 738 o ile taka grupa istniała w całości :?:
Logiczne jest że 737 jest ZUPEŁNIE inne niż 739 ... chyba tylko korba w wersji 5 ramiennej była podobna.
Obie przerzutki zupełnie inne , klamkomanetki , piasty i hamulce ...
No i 739 miała 8 biegów.
Nie rób ze mnie aż takiej sieroty mistrzu :roll: :lol:
W swoim Endorphin masz 27,0 sztyce wsadzoną czy użyłeś 26,8 :?:

hit00r pisze:BANDA WSTRĘTNYCH SZYDERCÓW :!: :!: :!: :evil: :oops:
To napisz rzeczowo o grupie 737 i różnicach w stosunku do 739 bo jak dotąd to bełkoczesz jak Kwaśniewski na Ukrainie.
Lodzermensch

Witam,

ja może w innym temacie.
Z jakiego rocznika jest rama? Byłem w posiadaniu tego modelu, ale w wersji aluminium Varilite,
Tylny dolny trójkąt był na kwadratowych rurkach. Oryginalnie ten model stał na XTR900 i sztywnym widelcu.

flavus pisze:Witam,

ja może w innym temacie.
Z jakiego rocznika jest rama? Byłem w posiadaniu tego modelu, ale w wersji aluminium Varilite,
Tylny dolny trójkąt był na kwadratowych rurkach. Oryginalnie ten model stał na XTR900 i sztywnym widelcu.
No to skoro wiesz na jakim osprzęcie stał w oryginale to możesz oszacować jego wiek...
Tak nie wiele potrzeba a ty się nas pytasz.
Wpisujesz XTR serii 900 w google - wchodzisz na wikipedię ( najprościej ) i czytasz co tam jest napisane odnośnie lat produkcji.
Mam nadzieję że pomogłem choć zaraz odezwie się jakiś szyderca że jestem chamski i złośliwy :mrgreen:
Wybacz nie chciałem :-)

hit00r pisze:
flavus pisze:
No to skoro wiesz na jakim osprzęcie stał w oryginale to możesz oszacować jego wiek...
a widzisz... nie doczytałeś uważnie co napisałem. Chodzi o model ten sam ale inną konstrukcję ramy.
Nawet jak spojrzysz na moje zdjęcia tej ramy to powinieneś zauważyć różnicę w tych ramach (OK, na moich jest wersja TEAM, ale 9900 bez tego dopisu też widziałem z takimi rurkami).
Nie mam starych katalogów stąd moje pytanie o wiek ramy.

flavus pisze:Witam,

ja może w innym temacie.
Rocznik 1993 - odczytane na ramie.
Mam i tą pokwadratowaną w fajnym żółtym ciapkowanym malowaniu.
Marin PM '92, AE Concorde '96, Raleigh Technium Peak '92, Alpinestars Cro-mega DX '91, Cycle Wolf Tucano, Panasonic MC-7500 '89, Wheeler Team 9900 '93

Całkiem przyzwoicie to wygląda ... aż żal używać :->
Himalajer się spisał aczkolwiek tutaj nie było zbyt dużo roboty :-D
Za ten zacisk HOPE'a to zaraz się ktoś doczepi ;-)