OMG :shock:
Wiem że są lepsze opony ale na razie mnie nie stać więc kupiłem.
Kiedyś już je miałem i nie narzekałem ... co wy byście chcieli za te pieniądze 330 gramowe opony nie przebijalne :mrgreen: :?: :!:
Sprawują się OK.
I rower wygląd dobrze na tych oponach , nigdy nim w teren nie pojadę bo nie chcę się męczyć.
Teren = full , koniec kropka :->

Tadaaaaam :!: :!: :!:
Udało się odratować :!:
Po ciężkich bojach naprostowałem tyle ile się dało :-D
I o dziwo działa bardzo dobrze no a ozdoba z niej wspaniała :mrgreen:
A chwyty ODI to tak po za tym bo wnerwiały mnie te zwykłe i każdy z innej parafii 8-)
Załączniki
Obraz 129.jpg
Obraz 128.jpg

niestety przednia przerzutka m900/1 strasznie wyje przy korbie micro - z resztą widać nawet na foto jak dół wózka odjeżdża od koronki
Z jednej strony fajnie, bo z dedykowanych do standardowych zebatek ma bodaj największą koronke określona jako dopuszczalną/maksymalną, z drugiej przy zastosowaniu do micro wygląda przez to tak se...

Obrazek
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza pisze:niestety przednia przerzutka m900/1 strasznie wyje przy korbie micro - z resztą widać nawet na foto jak dół wózka odjeżdża od koronki
Z jednej strony fajnie, bo z dedykowanych do standardowych zebatek ma bodaj największą koronke określona jako dopuszczalną/maksymalną, z drugiej przy zastosowaniu do micro wygląda przez to tak se...

Obrazek
No ale tam jest chyba 44 więc to nie do końca micro :?:
To standardowa korba Deore.
Mam też korbę XTR 950 ale w stanie zarżniętym nadającym się tylko jako eksponat :cry:

Adamello pisze:O kurde!!!!!!!!! Teraz dopiero przeczytałem o tych klejonych obręczach :mrgreen: :mrgreen: Taka rzeźba zasługuje na nagrodę. Przypomina mi nieco rower, który wpadł mi kiedyś na serwis i miał łańcuch łaczony miedzianym drutem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wymiękam :-)
No dobra tylko że to nie zdało egzaminu ... bo to szprychy wyciągały oczka a nie jak w nowszych Crossmaxach że pękały bocznie.
U kolegi mającego Crossmaxa SL pękła obręcz przy otworze na wentyl i mu to zakleiłem - jeździ do dzisiaj :lol: :lol: :lol:

Które bardziej pasują kolorystycznie ?
Wydawało mi się że te koła są takie same ale różnią się piastami - rozłożeniem łożysk.
Te gdzie łożyska siedzą szerzej chyba powinny być sztywniejsze ?
Załączniki
Obraz 199.jpg
Obraz 198.jpg
Obraz 197.jpg
Obraz 200.jpg

Żółte oczywiście.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Skeevo pisze:Żółte oczywiście.
Muszę ciebie zawieść ... nie będzie żadnych Spinergy w tym rowerze bo to rzeźbienie mnie tak skutecznie odstraszyło że idą do Żyda.
Zrobiłem sobie jeszcze pamiątkowe fotki na nich i to by było na tyle.
Z moich spostrzeżeń - mało sztywne bocznie ale cholernie szybkie :shock:
Po za tym na tych oponkach bał bym się pchać na moją ULUBIONĄ Przełęcz Karkonoską :-/
Załączniki
Obraz 201.jpg
Obraz 204.jpg
Obraz 203.jpg

Czyli koła tylko do lansu? No niestety mnie nie zawiodłeś :-)
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

Skeevo pisze:Czyli koła tylko do lansu? No niestety mnie nie zawiodłeś :-)
Wyczuwam małą nutkę złośliwości 8-) :?:
Miały być i do lansu i na szosę ale są dość wiekowe i wymęczone po za tym to jest inny rozmiar niż typowe 26 cali.
Mógł bym zakładać jedynie cieniutkie oponki i trzeba kombinować z ustawieniem hamulców.
Stwierdziłem że to jednak nie dla mnie bo rower przestaje być uniwersalny.
Są od triathlonowego Cube'a ... całego na Dura Ace 7700 - wszystko powystawiam bo grupa jest zacna.
Manetki są bez indeksu - takie gałki od lodów na środku kierownicy :shock: :shock: :shock:
Do lansu się nadają super.
Teraz idą na sell ... na allegro ktoś będzie miał swoje wymarzone koła :lol: :lol: :lol:

No i padło :-x :-x :-x :!: :!: :!:
Chciałem kupować nowy komplet hamulców ale chyba coś porzeźbię - skleję to na stałe i będzie działał jak zwykła Vałka
Może macie jakieś sugestie ?
W sumie to nic innego się nie da zrobić :-(
Załączniki
Obraz 209.jpg

cardamon pisze:samo sie nie zepsuło
No oczywiście że nie ... tyle lat ktoś to katował.
Ja zauważyłem jakiś czas temu że ten nit się ruszał i mocowanie było pęknięte a ostatnio się odłamało :-/
Skleiłem ten pantograf na amen i zobaczymy czy będzie trzymać bo hamować powinien :-x

http://www.swiatroweru.com.pl/item.php? ... t&pid=2235
Z tym tylko, ze to zestaw do 950 - chociaż uchwyt pantografu chyba powinien być taki sam i powinno dać radę całość przenitować (sam pantograf w 951 jest trochę inny niż w 950).
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:http://www.swiatroweru.com.pl/item.php? ... t&pid=2235
Z tym tylko, ze to zestaw do 950 - chociaż uchwyt pantografu chyba powinien być taki sam i powinno dać radę całość przenitować (sam pantograf w 951 jest trochę inny niż w 950).
Ja mam 950 i skleiłem to na stałe ... jak klej puści to wtedy będę się w to bawił ... ten rower jest dość budżetowy więc kupno zestawu za takie pieniądze lekko mija się z celem :lol:
Jak ty to wynalazłeś ?

Ostatnio wpadły w moje łapy pewne artefakty jeszcze zahaczające o epokę żeby nikt nie biadolił że nadal profanuję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tylna zmieniarka Dura Ace 7700 w stanie idealnym + zaciski z tej samej grupy.
Mostek Profile Stiffy na jeden cal :lol: :lol: :lol:
Oraz stery FSA Orbit też jednocalowe.
Postanowiłem trochę ożywić kolorystykę sprzętu srebrem.
Chyba nie był to zły pomysł ?
Załączniki
Obraz 212.jpg
Obraz 218.jpg
Obraz 216.jpg
Obraz 215.jpg
Obraz 214.jpg

hit00r pisze:żeby nikt nie biadolił że nadal profanuję
A ta korba Deore to co niby jest jak nie profanacja? :-) Korba dobra bo nie bije po kieszeni jak XT a jeździ się na niej tak samo ale wywal ją i daj coś z epoki :-) Ty tak zawsze mówisz, że to rower budżetowy, że taki co by złodziej nie chciał chciał zawiesić na nim oka a on się robi powoli coraz fajniejszy :-
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

Skeevo pisze:
hit00r pisze:żeby nikt nie biadolił że nadal profanuję
A ta korba Deore to co niby jest jak nie profanacja? :-) Korba dobra bo nie bije po kieszeni jak XT a jeździ się na niej tak samo ale wywal ją i daj coś z epoki :-) Ty tak zawsze mówisz, że to rower budżetowy, że taki co by złodziej nie chciał chciał zawiesić na nim oka a on się robi powoli coraz fajniejszy :-
Wiesz ... fajny był na samym początku gdy stał na XT 739 i miał być typowo Retro.
Teraz łykam nim kilometry ... Deoracza wsadziłem bo nie miałem nic innego :-/ - wszystko co miałem wsadziłem do RB :mrgreen:
Może z czasem się trafi ... XTR 750 ale nie wiem czy chcę w to brnąć bo to bardzo komplikuje życie.
Ja lubię gdy moje sprzęty są fajne ... miło że też to doceniłeś.
Ważne że rower jest efektywny na asfalcie 8-)

Znam te dylematy. Sprzętu z epoki coraz mniej a i drogo więc szkoda tyrać na co dzień.
Trochę odbiegnę od retro tematu i mam nadzieję, że mnie nikt nie zruga ale powiedz mi czy odczuwa się przy stalowej ramie ten system HTII? Chodzi mi o sztywność ramy. Pytam dlatego, że jak miałem ostatni w swojej karierze współczesny rower to po zakupie miałem wstawiony suport na kwadrat, później przesiadłem się na HTII i odczułem wyraźną poprawę jeżeli chodzi o sztywność aluminiowej ramy. Miałem wrażenie że ten system z jedną osią wyraźnie usztywnił mi tą ramę a przez to rower stał się bardziej zwinny. Czy miałeś takie odczucia przy stali? Czy to raczej przy tym materiale nie odczuwalne?
Pytam też dlatego bo chodzi mi po głowie złożenie stalowego roweru, na retro ramie do które wsadzone byłyby współczesne części... Szkielet, stary, najlepiej po renowacji w jednolitym kolorze i do tego dobrane jakieś fajne, współczesne graty w spójności grupowej i jednolitych rurkach. Taki o se projekt wymyśliłem na przyszłość jak kasa pozwoli.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

Skeevo pisze:Znam te dylematy. Sprzętu z epoki coraz mniej a i drogo więc szkoda tyrać na co dzień.
Trochę odbiegnę od retro tematu i mam nadzieję, że mnie nikt nie zruga ale powiedz mi czy odczuwa się przy stalowej ramie ten system HTII? Chodzi mi o sztywność ramy. Pytam dlatego, że jak miałem ostatni w swojej karierze współczesny rower to po zakupie miałem wstawiony suport na kwadrat, później przesiadłem się na HTII i odczułem wyraźną poprawę jeżeli chodzi o sztywność aluminiowej ramy. Miałem wrażenie że ten system z jedną osią wyraźnie usztywnił mi tą ramę a przez to rower stał się bardziej zwinny. Czy miałeś takie odczucia przy stali? Czy to raczej przy tym materiale nie odczuwalne?
Pytam też dlatego bo chodzi mi po głowie złożenie stalowego roweru, na retro ramie do które wsadzone byłyby współczesne części... Szkielet, stary, najlepiej po renowacji w jednolitym kolorze i do tego dobrane jakieś fajne, współczesne graty w spójności grupowej i jednolitych rurkach. Taki o se projekt wymyśliłem na przyszłość jak kasa pozwoli.
Sądzę że różnica jest i to nie jedynie sam marketing.
Ciśnie dobrze ale ... mój wół roboczy Mongoose na stalowej ramie jedzie jak by lepiej inaczej bo ta rama to klocek nie cieniowany.
Możliwe że to tylko złudzenie ale tak jakoś jest.
Univega jest baardzo szybka.
Sztywność korb czuć po przesiadce z kwadratu na pełną oś bardzo wyraźnie.
Aczkolwiek później jak się przyzwyczaisz to wszystko się zaciera.
Mam 3 rowery ze sztywną osią - Scotta , Cannondale'a i tą Univegę .
Musiał byś zrobić taki test że wsadzono by ci kwadrat a później sztywną do tego samego roweru.

skolioza pisze:Stiffy na 2 śruby przy kierze - uważaj pękały
:shock: :shock: :shock:
Pękały od normalnej jazdy ?
Czyli że co za bardzo pracuje tam ?
To może powrócić do tego co było ?
Mostek to chyba jest setka więc ani długi ani krótki.