Hej,
tak się zastanawiałem ostatnio, a nie ma takich informacji na googlach - otóż czy dobrą alternatywą do kół aluminiowych nie są stalowe? Zastosowanie pod MTB. Stal jest chyba mocniejsza, no ale i cięższa - chociaż nie wiem czy to odczuwalne przy kole, które w końcu ma małe przekroje ścianek. Stalowe nie widziałem, aby miały komory w przekroju jak to niektóre alu.
A jak wy sądzicie Koledzy?
Tylko stalowe, to porządna solidna robota.I klocki hamulcowe z filcu żeby chromu nie porysować.
Lodzermensch
corrado1111 pisze:Tylko stalowe, to porządna solidna robota.I klocki hamulcowe z filcu żeby chromu nie porysować.
skad sie biora takie pomysly
Ostatnio zmieniony 2015-01-21, 20:07 przez marcin74, łącznie zmieniany 1 raz.
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Stalowe felgi i aluminiowe szprychy = mega wytrzymałość i sztywnosć.
Ciekawe co na to Pan Wielce Obrażony Inkwizytor
Ciekawe co na to Pan Wielce Obrażony Inkwizytor
Najlepsze żeliwne, bo żeliwo szare dobrze tłumi drgania :) I jak się człowiek rozpędzi, to go byle co nie zatrzyma :)
W wypadku kół żeliwnych wsadziłbym cztery, ja z szerokością nie przesadzisz to dajej będzie rower.... poprawka... czołg
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
dębowe z okuciem
i cztery szprychy dębowe
i cztery szprychy dębowe
centurion accordo gt '88, gary fisher big sur '99, trek singletrack 950 '95, romet-universal '82, centurion-ritchey '90-91, nishiki bombardier '94, peugeot black rock '90, univega dual action-pro '96, koga-miyata traveller '91/ ramy; wheller 6600 '93, centurion accordo '87, katrga dx '90 /było: muddy fox courier comp '92, peugeot mackenzie '92, giant cold rock '90, '91, '92,
lekki elastyczne
i ekologiczne
i ekologiczne
centurion accordo gt '88, gary fisher big sur '99, trek singletrack 950 '95, romet-universal '82, centurion-ritchey '90-91, nishiki bombardier '94, peugeot black rock '90, univega dual action-pro '96, koga-miyata traveller '91/ ramy; wheller 6600 '93, centurion accordo '87, katrga dx '90 /było: muddy fox courier comp '92, peugeot mackenzie '92, giant cold rock '90, '91, '92,
debowych nie polecam rozsychaja sie na sloncu
zeliwne lepsze
zeliwne lepsze
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Ale na poważnie
Stalowe mają jedną zaletę
nie pękają a sie wyginają i dają się wyklepać
ale, są wiotkie,
klocki się na nich ślizgają
i rdzewieją (prócz kwasówki)
no i są ciężkie
nadają sie jedynie do holendrów z hamulcami bębnowymi
Stalowe mają jedną zaletę
nie pękają a sie wyginają i dają się wyklepać
ale, są wiotkie,
klocki się na nich ślizgają
i rdzewieją (prócz kwasówki)
no i są ciężkie
nadają sie jedynie do holendrów z hamulcami bębnowymi
Wracając do tematu... gdyby sposobem na lepsze lżejsze i mocniejsze koło była poprostu dobra stal to żaden producent nie pakował by się w badania nad carbonem który jeszcze parę lat temu kosztował miliardy.
To byłoby zbyt proste....
pozdrawiam
xMekpx
To byłoby zbyt proste....
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
są, tylko nie na tacygabrielxxx pisze:nie ma takich informacji na googlach
wysil mózgownicę, poszukaj czego używa się do ciężkich zastosowań (grawitacja, sakwy, tandemy mtb) skoreluj wyniki z haslem masy rotowanej i odpowiesz sobie sam
Odpowiedź jest bardzo prosta.
Żeby obręcz stalowa była w miarę lekka, musiałby mieć znacznie cieńsze ścianki niż alu. A cienkie ścianki + krawężnik to nie jest dobre połączenie. Już nawet nie będzie czego prostować. Tak więc stal do obręczy w wyczynowych rowerach się po prostu nie nadaje. Koniec kropka.
Co więcej - aluminium jest plastyczne i miłe w obróbce, łatwo z niego zrobić obręcz. Wielokomorowe konstrukcje ze stali? Jakoś tego nie widzę.
Żeby obręcz stalowa była w miarę lekka, musiałby mieć znacznie cieńsze ścianki niż alu. A cienkie ścianki + krawężnik to nie jest dobre połączenie. Już nawet nie będzie czego prostować. Tak więc stal do obręczy w wyczynowych rowerach się po prostu nie nadaje. Koniec kropka.
Co więcej - aluminium jest plastyczne i miłe w obróbce, łatwo z niego zrobić obręcz. Wielokomorowe konstrukcje ze stali? Jakoś tego nie widzę.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Zamiast odpowiedziec nabijacie się a focker musi za was nadrabiac
,jest pytanie i jest odpowiedz
,jest pytanie i jest odpowiedz
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31
może masz rację
z drugiej strony czasem na prawdę warto nieco samemu się wysilić zamiast iść na łatwiznę i czekać na kawę na lawę
Ja podałem wędkę - kolega będzie chciał to przy jej pomocy złowi rybę Choć w sumie nie musi bo rybę ma od Fockera
z drugiej strony czasem na prawdę warto nieco samemu się wysilić zamiast iść na łatwiznę i czekać na kawę na lawę
Ja podałem wędkę - kolega będzie chciał to przy jej pomocy złowi rybę Choć w sumie nie musi bo rybę ma od Fockera
Czasami brak cierpliwości na odpowiadanie na banalne pytania ,gdzie my większości znamy odpowiedz
Masz problem ze swoim rowerem. Serdecznie zapraszam Serwis rowerowy Łódź ul Zapolskiej 31