Przedstawiam zalążek projektu budowanego "na zlecenie" mojego kolegi - Mateusza
Ów zalążek to podwójnie cieniowana rama cr-mo Focus, rocznik ok 96-7, choć wagi nie mam to w porównaniu do Boulderów zaskakująco lekka. Ładne haki (przypominają nieco Marina), gięty tylny widelec, praktycznie brak korozji, (niestety jednak miejscowe odrapania) no i co najważniejsze sygnatura Mika Kluge na górnej rurze - aż chciałoby się wrzucić RacelineD (będą obowiązkowo canti )
Zobaczcie sami
O kurcze - moje marzenie wielkie. Kiedyś miałem stalowego Focusa i to był rower, na którym mi się najlepiej jak dotąd jeździło. Rama była bardzo podobna, tylko nazywała się Race Line. Niestety ważyła bardzo dużo i miała calową sterówkę.
Ważyłeś może tą ramę?
Ważyłeś może tą ramę?
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
nie ważyłem - nie mam na czym.... ale tak "na oko" jest lżejsza (ale i mniejsza) od Burdela 93 17,5", który stał na mało dokładnej wadze ok 2300
A Fokus lubował się w calowych główkach - tu też taka jest
A Fokus lubował się w calowych główkach - tu też taka jest
To jest więc dokładnie ta sama rama, która ja miałem - tylko pewnie z innym osprzętem była sprzedawana. Nawet kolor był taki sam - u mnie tylko były żółte napisy. Haki w "kopytka", dość grube jak na stal rury, piękne, delikatne spawy i wygięte tylko dolne rurki widelca. Ale jeśli chodzi o masę, to moja na pewno nie ważyła mniej niż 2.300.
Rama bardzo zwrotna i dająca dużo frajdy z jazdy. Świetna do technicznych zjazdów i szybkich singletracków. Świetnie jeździło się pod Magiem20- z wyższym amorem mogłoby być gorzej.
Rama bardzo zwrotna i dająca dużo frajdy z jazdy. Świetna do technicznych zjazdów i szybkich singletracków. Świetnie jeździło się pod Magiem20- z wyższym amorem mogłoby być gorzej.
Marcin - ja przecież mam jeszcze oryginalny sztywny widelec od tego mojego Focusa - czarny, lekko gięty, gruby z "kopytkami", na gwint. Został mi po zakupie Maga i wala się z kąta w kąt. Miałem rozmiar ramy chyba 17,5". Może Ci podejdzie?
Zimniasty - jeśli Twój Spinner wlezie tam gdzie myślę to wiesz, nie oddam
Focker - do ramy był oryginalny widelec na gwint (taki właśnie gruby z kopytkami Jeśli jednak Twoj się gdzieś wala to nie wyrzucaj go - a nóż a widelec....
Dzięki za propozycje!
Focker - do ramy był oryginalny widelec na gwint (taki właśnie gruby z kopytkami Jeśli jednak Twoj się gdzieś wala to nie wyrzucaj go - a nóż a widelec....
Dzięki za propozycje!
Wakacje się skończyły - jedziemy dalej z robotą
Do Focusa udało się ustrzelić fajne kółka - piasty STX RC i stożkowe obręcze o jakich wspominał Mateusz
Do tego doszły jeszcze hamulce - szczęki DXa i brand new klamki Tektro
Do Focusa udało się ustrzelić fajne kółka - piasty STX RC i stożkowe obręcze o jakich wspominał Mateusz
Do tego doszły jeszcze hamulce - szczęki DXa i brand new klamki Tektro
Focus gotowy i objeżdżony (na razie przez moją skromną osobę, właściciel jeszcze go na oczy nie widział )
Prezentuje się następująco:
korba STX własnoręcznie zmotana na przyjęcie 1 tarczy - na żywo wygląda IMO bajecznie, sam sobie chyba taką strzelę
canti DXa ubrane w niebieskie dodatki
napinacz w którym się już dawno zakochałem - prosty, z szeroką regulacją, rolka "na maszynach" i bez sprężynki która może się zepsuć W tle wypolerowany STX RC
Z przodu - niebieska kiera Zanzi (dzięki Jonderko za cynk!) do kompletu z pozostałymi niebieskościami
Z tyłu - rzut na '92 Selle Italia
Z boku w pełnej krasie - szkoda że nie było na tyle dobrego światła... Moglibyście zobaczyć jak całość lśni po polerce
Prezentuje się następująco:
korba STX własnoręcznie zmotana na przyjęcie 1 tarczy - na żywo wygląda IMO bajecznie, sam sobie chyba taką strzelę
canti DXa ubrane w niebieskie dodatki
napinacz w którym się już dawno zakochałem - prosty, z szeroką regulacją, rolka "na maszynach" i bez sprężynki która może się zepsuć W tle wypolerowany STX RC
Z przodu - niebieska kiera Zanzi (dzięki Jonderko za cynk!) do kompletu z pozostałymi niebieskościami
Z tyłu - rzut na '92 Selle Italia
Z boku w pełnej krasie - szkoda że nie było na tyle dobrego światła... Moglibyście zobaczyć jak całość lśni po polerce
Można by go jeszcze wzbogacić jak piszesz (o zaciskach Mateusz coś już nawet myśli, bo cieszy się rowerem o 2,5h), można wrzucić jeszcze np nyple pod kolor....
Ale na razie, przy pewnych ograniczeniach budżetowych to było wsio z ekstrawagancji, na jakie mogliśmy sobie pozwolić
Ale na razie, przy pewnych ograniczeniach budżetowych to było wsio z ekstrawagancji, na jakie mogliśmy sobie pozwolić