Mam pytanie drugie czy na tą piastę wejdzie kaseta 9 rz. przerzutka tył to Shimano XT RD-M737 długi wózek.Oczywiście przerzutki teraz to 3x8 . Oczywiście wolałbym aby zostało tak jak jest

moze zalozymy o tym odzielny temat;) bo jest o czym dywagowac...skolioza pisze:jeśli wchodzi 8s to i 9s wejdzie (ta sama szerokość bębna) Zastanów się jednak - 9s jest IMO mniej trwałe (węższy łańcuch), mniej precyzyjne po zabrudzeniu (mniejsze odległości między koronkami) no i wymiana pociągnie większe koszta (zakładając te same koszty napędu 8s i 9s musisz dorzucić do kosztów manetki)
10 lat temu??? nie no powaznie - kiedy to bylo bo nie slyszalem? i jak wiesz gdzie to wez nie badz sknera powiedz, gdzie mozna kupic te kaset na pajaku alu na 8rzedow, bo od 2ch lat w zadnym sklpie nie widzialem nowkiJakiś czas temu Sh wypuściło reedycję ósemkowych kaset XT i chyba LX, łańcuchów takoż
naciagasz prawde, w ofercie allegro najtanszy hg91 to 64pln + 9 za przesyslke. (w cyklo taki kosztuje 90pln!)skolioza pisze:jeśli zadowoli nas reedycja HG 91 cena spada o połowe
sie pudzian znalazle, no i co, ze nie HD-C, znaczy wyznajesz filozofie pewnego forumowicza, ktory trzyma sie teorii wypisywanych w katalogach shimano jak kurcze zyd piecioksiegu ? (przeciez wiemy na czym jezdzisz ;])skolioza pisze:To że kasety są do 28 lub 30 - można rzec cena ósemki - z Sh jedynie XTR (który nie był w systemie HD-C! i to jedyny powód innej rozpiętości) miał 32T (ale za to 12 a nie 11), pozostałe grupy dedykowane do kompaktowych korb w standardzie były 11-28, 11-30 dla leszczy
v-kowe 8-kowe kl-manetki sa, wiemy to nie? a 96 to jakas data-konca (retro) swiata ???Klamkomanetki - przed 96 tylko canti, a później??!!
a co - zabronisz mi? ;] wiadomo, ze jezdzimy w terenie, ale tam to sie dopiero zuzywa w blocie kurde:/ na miasto - jasne zakladamy zuzyte szpeja, ale kurde po cos sie to kupuje/wyszukuje - nie zeby stalo chyba???skolioza pisze:No i na koniec wreszcie - nie wydaje mi się aby ktoś na porządnym, drogim/ciężko dostępnym sprzęcie trzaskał tysiące kmów po mieście Jeśli już na sprzęt wyłoży się parę grubszych złociszy to jeździ on raczej tam gdzie powinien (w terenie), więc jego przebiegi (a zatem zużycie) mocno spadają
ja zrozumiałem z tego, że albo RF solo, albo PG, bo jeśli STI to tylko canti Pytam więc co po 96? Można przecież kupić STI pod V-manetki typu RF SOLO - m95x (juz nie wiem ktore powinny byc 8kowe), m748,m740,m739 - jesli sie pojawiaja to potrafia osiagac zawrotne ceny, a power gripy sachsa dostepne sa przewaznie w wersjach za-jezdzonych (dokupic od nich gumy to rowniez koszmar). Pozostaja kl-manetki pod canti, a wiadomo - nie kazdy chce wersje kombo, a tymbardziej pod malo popularne hamulce....
Dzięki za wsparcie - jakoś nie mogłem się zabrać do odszukania gdzieś dowodu na swe słowa, teraz czuję się "rozgrzeszony"focker pisze:Było wznowienie Shimano "XT"na 8 biegów.
Obejmowało manetki, tryb (na pająk) i łańcuch..
będę się czepiał i musisz mi to wybaczyć - nie było ósemkowej kasety Sh o stopniowaniu 11-32! Jedyna32-ka była w XTR i zaczynała się od 12!zimny pisze:2.Przeanalizowalem tez co z tymi kasetami. 11-32 M900 (rozkrecana) wazy prawie 295g(!) m950 11-32 z alu nakretka juz duuuzo lepiej bo ~225g
No nabyłem to czarne cudo z pięknym napisem Shimano 8speed i wytłoczonym sl-m748, bo wcześniej miałem tą tiagrę, sorę (jak zwał tak zwał) i mówiąc krótko - nie byłem zadowolony z pracy (brak łożysk - mechanizm analogiczny do dziewiątkowego LXa. Jakie było moje zdziwienie, gdy po rozebraniu obydwu manetek mechanizmy okazały się takie same. Nie doszukałem się w obydwu łożyska, które widoczne było na pierwszy rzut oka sl-m750 dziewiątkowym. więc jak dla mnie nazywanie tego XT to mocne nadużycie. Powinno się to nazywać co najwyżej nazywać ósemkowy LX.zimny pisze:(Grzesiek - chyba masz na mysli R440 (bardziej to tiagra/lx niz sora;) - faktycznie takie slabizny? )
Tu niestety trafiłeś jak kulą w płot. Mam tylko jeden rower i on służy mi jako sprzęt do ścigania, turystyki i wszystkiego innego. Dlatego stawiam w nim na trwałość i możliwość szybkiej naprawy.zimny pisze:ale idac tym tropem moznaby sie spytac co zatem z magura? dlaczego przy niej zostajesz? albo spinegry? skad bierzesz do nich "szprychy"? albo uszczelki do dziwnych oldschoolowych amorow? tarcze na microdrive (bo na tzw" standard" jest sporo latwiej z uwagi na popularnosc korb szosowych typu compact 110mm)?, oponki od michelina (mimo kolejnych pocietych dalej ich poszukujemy;) ? i inne pierdoly typu chwyty ritcheya (cale szczescie pojawila sie nowa partia) albo ODI (ktorych juz nie ma i chyba nie bedzie ...)