Kiedyś miałem wielkie marzenie - widząc sprzęt z najlepszych rowerów za niewyobrażalne pieniądze, chciałem mieć jedną część z tego osprzętu - manetkę na róg pozwalającą na zmianę biegu podczas siłowych podjazdów, podczas których trzymamy ręce na rogach. Wiadomo - konieczność zmiany biegu w takiej sytuacji bez manetki prowadzi do zdjęcia ręki z rogu, co przy ciężkich podjazdach często kończy się niezamierzonym ruchem kierownicy i utratą kontroli nad rowerem.
Udało mi się zdobyć taką manetkę (SHIMANO XTR SL-SS95 ) oraz manetkę główną. Nie jest to łatwe, ale się opłaci - teraz bez tego wynalazki nie wyobrażam sobie w ogóle jazdy - człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Niestety - shimano zrezygnowało z tego pomysłu - może powodu zwiększonej masy (wątpię), ale raczej z powodu promowania manetek Dual Cotrol. Marketing rządzi się swoimi prawami.
Tak czy owak - należy pamiętać, że manetka ta działa tylko z manetkami shimano:
sl/st-m951 (nie 950)
sl/st-m952
sl/st-m750
Jeśli więc ktoś chce mieć koniecznie 8 biegów u siebie - musi znaleźć m951. Z doświadczenia wiem, że przerabianie manetek do tego nieprzystosowanych nie przynosi pożądanego efektu (próbowałem z m748 - nawierciłem i nagwintowałem otwory, ale przez mocowanie linek już mnie pokonało). Manetki przystosowane do Sl-SS95 mają dodatkowe nagwintowane otwory w tylnej części korpusu (pod jedno mocowanie linki), mocowanie pod drugą linkę oraz otwory w dźwigniach.
Poniżej wszystkie szczegóły mocowania manetki.
Manetka tylnej przerzutki na róg
#1OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .