Radziej pisze:Bardzo ciekawy projekt
:evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

bardzo ciekawy R O W E R ;-)

a tak na powaznie gdyby to byl poker.......to
tym SUNTOUR`em chyba bys partyjke wygral

pelne zaskoczenie
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Zapowiada się ciekawie ;-) W "zalewie" klasycznego Shimano, sprzęt na ST będzie prawdziwą perełką. Ja bym się bał na takie cudo wsiąść, a nie daj Bóg jeszcze tym pojechać :-/ :-)

Ten wątek jest też ciekawy ze względu na metamorfozę jaką przeszło Evo od momentu zakupu od handlarza. Od zakurzonego roweru na sparciałych gumach z wepchniętą na chama sztycą od Waganta, poprzez moją wersję nie odbiegającą radykalnie od fabrycznej po finalny rower istniejący w planach Skoliozy od dłuższego czasu.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

skolioza pisze:dzięki Rad - a to pamiętasz?
Jasne. Dobrze że podkładki pod małą tarczę udało ci się dosztukować. Zębaty Buzz Saw to i wnuki twoje jeszcze tego nie zajadą. Dużej tarczy nie używaj bo szkoda :-D

skolioza pisze:z podkładkami to wiesz, z DXa przełożyłem, więc cała idea non-shimano wzięła w łeb :roll: ;-)
Elziomallo ma dość styraną korbę SR, z cannona co go ostatnio w młynie znalazł (a raczej ja znalazłem, a on kupił) Możliwe, że dla niego podkładki będą obojętne, więc może się wymienicie czy coś?

A co do pancerzy to klasa :-)
A te manetki mi się zawsze strasznie podobają - zamiast silić się na źle działające dwie dźwignie - jak 550 czy 650 można było zrobić dźwignię o kształcie takim, że była dwu-dźwignią - podoba mi się elegancja tego rozwiązania :-)

Będę bardzo szczęśliwy jeśli wstawisz tu AT-4 :-)

Masz już decyzję do do hamulców? SR? Jak coś to mogę CI tanio oddać szare LTD, chociaż nie wiem czy by tu pasowały

elziomallo pisze:Korba zaklepana już dawno tylko nie mam imbusa 14mm żeby ją zdjąć ;D Co za różnica to i to japońskie.
możne nowy właściciel też nie jest przywiązany do podkładek!?

elziomallo pisze:Może martw się o swoje rowery? ;]
wtedy byłbym monotematyczny.

Hamulce to NOSy? Super są, od dawna mi się takie marzą.

Z tymi podkładkami to ja też sobie żartuję ;-) Jakkolwiek czasem żarty można zmaterializować - również, właściwie, dla żartu.

skolioza pisze:jacob, do tej ramy uznaję tylko prostą kierę ;-)
podkładki - temat z przymrużeniem oka - przecież niczym się nie różnią, ani sygnatur żadnych nie mają ;-)

a hamulce...
Obrazek
skolioza to zdejcie to jest przodu czy ty;lu roweru, bo o ile kumam anglikanski to te szczeki sa do tylu dedykowane :)

skolioza pisze:ale jeśli ... to te heble P+T mogą być do wzięcia ;-)
musiałby mieć chyba jakiś nowy rower, bo ani w Cilo ani w Kuwie tego nie widzę (Cilo został, tzn została sama rama i wideł, też miały pójść na sprzedaż ale wykryłem wgniotkę, złożę go znów a. na miksie współczesny/retro b. na czymś w stylu pełne 200GS ;-) )

Pewnie wyjdę na nooba ale na czym polega ten patent pedersena? Szukałem po forum ale nic nie znalazłem. Co do roweru to ładna sztuka się kroi. Bardzo lubię Twoję wątki bo tak schludnie wszystko po kawałeczku pokazujesz w trakcie składania.

Patent Pedersena z tego co wiem wykorzystywać miał siłę jaką oddzialuje koło na szczęki "wpychając je w ramę" i wspomagać działanie hamulca (nie rozbieralem szczęk, ae wygląda to tak jakby ruch wzdłużny wymuszał taże zbliżenie szczęki do obręczy - czyli klocek do obręczy dopycha raz siła z klamki / linki, dwa siła dopychająca szczękę do ramy i tym samym zwiększająca docisk klocka)

a ze szczegółów jeszcze wypada pokazać:
Obrazek

Obrazek

;-)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

mniej wiecej o to chodzi w tym patencie, tyle ze suntour osiagnal to rabiac dluga os i uksztaltowanie samych ramion hampli, a shimano ten sam efekt bez patentu owego osiagalo w hamplach m-system, poprostu klocek nie byl symetryczny tylko jedna polowa klocka jest dluzsza, przez co ustawiajac klocek nieco pod katem wlasnie sie uzyskuje dodakowa sile , przez jakby "zasysanie" klocke miedzy obrecz a piwoty

przyznam szczerze ze niem jak jest skonstruowana klamka sr, ale ten patent o ktorym piszemy jest dlatego wlasnie tylko z tylu, ze jakby to ujac, przednie hamulce samoistnie sa "zaciagane" miedzy piwoty i obrecz, a tylne z racji kierunku obrotu obreczy wrecz odwrotnie, a odpowiednio uksztaltowane zaciski w sr i u siemano m system, mialy to zniwelowac i wlasnie wspomoc sile hamowania.... a moze odwrotnie hmmm? nie chce tu namieszac, ale i tak chodzi wlasnie o dodatkowa sile uzyskana przez specjalna konstrukcje szczek :)

Tam, w tym grubaśkim bębenku mimośród jest. I jest kilka mm luzu "wzdłuż" piwota. No i koło, jak pisze Andriu, ciągnie ten hamulec do przodu. A że na osi jest ślimak, to ten ciąg jednocześnie szczęki do obręczy cudownie dociska.
Proste, i zdaje się że dość szeroko stosowane w wszechwiecie maszyn.
Ot, co.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

tak, to właśnie starałem się wtłumaczyć w i poście na temat tych hebli
szczęka przesuwa się przód tył ok 0,5cm a ruch w przód (do ramy) dodatkowo wymusza przybliżenie klocka do obręczy (tak jakby szczęka była nakrętką na śrubie o dużym gwincie i podczas ruchu przód tył wykonywała powiedzmy 1/10 obrotu - nie wiem jak to obrazowo wytłumaczyc,,,)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA