Wahałem się pomiędzy działem hyde park, a sprzętem - wybór padł na sprzęt (jeśli wolicie, żeby był topic w hyde parku to się nie obrażę i proszę o przeniesienie).
Do rzeczy. Obecnie jestem na kupnie kasku - mój z ubiegłego wieku powinien ustąpić miejsca "nowego". Chciałbym, aby temat był bardziej ogólny - dotyczący ich konstrukcji, dlatego też zacznę od opisania swojego dotychczasowego. Mój kask posiada parę wlotów wentylacyjnych o małej wielkości. W porównaniu do innych kasków nie posiada tradycyjnego i obecnie standardowo wykorzystywanego tworzywa przypominającego ciemny styropian. Wagowo (280gr) nie wypada najgorzej, jednak system zapięcia nie pozwala na regulację rozmiaru, a wentylacja pozwala stosować go w zimie bez czapki
![:-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
http://allegro.pl/regulowany-kask-rower ... 14275.html
Teraz rozsieję troszkę plotek. Słyszałem, że kaski należy zmieniać raz na parę lat, gdyż tworzywo z których są wykonane traci swoje własności. Podejrzewam, że to może być wymysł producentów, by uchronić się przed reklamacjami i odszkodowaniami. Co o tym sądzicie?
Wiadome jest, że po poważnym kasku należy go wymienić na nowy... Mi jeszcze się to nie przytrafiło...
Jakie kaski macie? Jakie techniki zostały użyte do produkcji? Jak się Wam w nich jeździ? Jaka jest wentylacja? No i najważniejsze... Co z kaskami retro?
Widziałem kaski ze skóry, także takie składane. Była też konstrukcja Bella wykonana z tego białego styropianu... Nie widziałem jednak nigdy żadnej strony, programu naukowego, który by opisywał rozwój tej dziedziny. Nie ukrywam, że moja wiedza na ten temat jest niedostateczna, dlatego napisałem topic dzięki któremu mam nadzieję, że uda mi się nadrobić braki.