te komponnety to żaden cud świata, łańcuch campy niestety nie pracuje tak płynnie i ładnie jak Shimano , a ten osprzet bardzo łatwo sie zarzyna jeżdżąc w górach max do tysiaka zwłaszcza jak nie omijamy kałuż i nie przenosimy rowera na plecach żeby tylko sie nie zachlapał .
Hicior , zadam ci pytanie , jeśli uważasz ze moja Kuwahara to za stare rmtb to za co uważasz starą geometrie i co pod tym pojęciem masz na uwadze ( on ma standardowe kąty 71/73 )
Zaznacze Ci iż, stara geometria istniała w latach 80 tych i wcześniej w rowerach a'la clunkier, potem były rowery ATB .
Nowa geometria to zazwyczaj kąty 71 i 73 st z minimalnymi różnicami dochodzącymi do ok 1 st odchyłu.
W latach 90-tych rozóżnialiśmy zasadniczo na naszym podwórku geometrie wyścigową ( 71/73 st ) i reszta śiwata , ale to jest nowe geo .
Czyli po twojemu rmtb powinno sie plasować w geo sprzed 90 tych lat typu ATB, czyli np mój Raleigh który raczej ścigancki nie jest.
Nie przedstawiam tutaj najnowszych trendów , jakie zaczęły sie w latach 2tysięcznych i ostatnich , gdzie wprowadza sie geo enduro wszędzie , włącznie w sztywniakach nawet , co spowodowane jest zastosowaniem amortyzatorów o dużym skoku , to całkiem inna bajka i tutaj nie można mówić że mamy teraz np nowe goe bo jest ono bardzo różnorodne w kątach .
Także podstawowa geometria ramy to kąty 71/73 i i wczęśniej co było było starsze , a pózniej co jest to jest chaos .
Załozyłem w odpowiednim dziale temat o pomiarach kątów ram, nikt tam nie odpisał i nie pomierzył w swoich rowerach i nie przyrównał w danych katalogowych , a szkoda bo to ciekawe doświadczenie .
No to jak jest w końcu z tobą ? bo chaos robisz sam w sobie .
A co do tematu Hajteka.
Jesli kolego składasz ten rower i będziesz używał , to weź sobie te krzywki , i zamów wcześniej kopie do zrobienia .
Chłopaki co używali te ramy chwalili sobie je , ale w extremalnych warunkach przy dobiciach, krzywki te potrafiły sie zwinąć , prawdopodobnie było to zrobione jako bezpiecznik , aby nie uszkodzić ramy .
Pamiętam że kolega , który był przedstawicielem tej firmy w Polsce i sprzedawała ramy i rowery tej firmy zamawiał same krzywki na wymianę .