autor:Retromen
Napisze bo może komuś się przyda.
Dzisiaj zrobiłem fajną trasę na nowych kołach i jestem w szoku jaka poprawa w stosunku do poprzednich.
Po pierwsze sztywność nowych kół jest nieporównywalnie wieksza. Moim zdaniem stare obręcze alu zrobiły sie poprostu miekkie. Tak samo pewnie szprychy.
I teraz najważniejsze aerodynamika cienkich stalowych szprych z tanszego modelu elite jest nieporównywalnie większa niż z lepszego modelu SL z tamtych lat. W SL szprychy były grube i szerokie dodatkowo polakierowane. Przy bocznym wietrze mocno musiałem trzymac kiere. Teraz tego efektu nie ma. Może SL przeznaczone były na jazdę w górach jak późniejsze R-sys?
Jechałem dzisiaj stałą trasą gdzie wyniki miałem zawsze podobne a dzisiaj średnia była wyższa o prawie 2km jak najlepsza poprzednia. Czuć było przy większych prędkościach że mniej siły potrzeba do napędzania roweru.
GT RTS3 ,Diamond Back Response Sport ,Kastle Randonne ,Marin Eldrige Grade ,Mammoth RC 201 ,Wheller 3600 ,Specialized S-Works M2 ,Merida Scultura 909, Cannondale Super V 2000 ,Soundance Titanal ,Cbike