Ze Scottem jakoś się nie polubiłem, ale teraz niejako na zamknięcie kolekcji jakiś elevated musiał być. Do tego na moim ulubionym obecnie Suntourze.
No i pojawił się ON, niecały rok temu u jednego z allegrowych sprzedawców rowerów, oczywiście za dwie stówy jak większość moich sprzętów.
Na początek zagadka - co to w ogóle jest? Scotty, Nishiki, Anleny... Te pionowe rurki spinające tylny trójkąt już ograniczyły krąg głównych podejrzanych:
Kiedyś na alle mignął mi e-stay na Sachsie któregoś z producentów europejskich, więc może to Hercules? Strzał w dziesiątkę, jest to Hercules Indiana 1991 r. na osprzęcie z grupy Suntour XC LTD, rama na rurkach Tange. Zachowany w fabrycznej specyfikacji (oprócz sztycy i siodełka), więc jak dla mnie miodzio.
Model Indiana z 1990 r. wypuszczano jeszcze na tradycyjnej ramie.
Moja ingerencja ograniczyła się do wywalenia oryginalnych opon, chwytów, kabli oraz założenia sztycy i siodła. Do wymiany pójdzie też stary Sedis.
Grupa XC LTD pojawiła się w ofercie Suntoura 1991 r. jako grupa "złotego środka" zastępując grupę XCD 6000. Co ciekawe, na cantach i przerzutkach w moim rowerze wybito datę produkcji 09.1990, gdzieś w necie wyczytałem też, iż Suntour zaprezentował katalog z ofertą '91 właśnie we wrześniu 1990 r. Do tego mój egzemplarz ma założoną korbę z grupy XCD '90, czyli cały rower pochodzi chyba z początku produkcji Indiany w tej specyfikacji (uwzględniając fakt, iż Suntour w owym czasie zawalał terminy z dostawami części OEM).
Szkoda, że znów trafiły mi się X-Pressy, nic do nich nie mam, ale wolałbym ówczesne thumby Suntoura...
No i wisienka na torcie - koła na obręczach Wolber AT20, są piękne i do tego mało jeżdżone:
Osobny rozdział to malowanie ramy, w innym moim Herculesie - California Pro była to różnokolorowa pajęczynka, tu z kolei jest wyczuwalna pod paluchem różnokolorowa "paciajka".
Jeszcze parę ujęć:
Aha, ciekawostka jak dla mnie - założyłem sobie siodełko Avocet/Selle Italia w lycrowej (?) skarpecie. Jejku, jak fajnie się jedzie, cztery litery się nie ślizgają
![:lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Takie porównanie, Herculesy dwa:
Picasa: https://picasaweb.google.com/1068935907 ... 1046833617