marcin74 pisze:.....
hmmm...przegladalem ostatnio katalogi Euclida i sie zastanawiam czy przednia piasta to napewno tandemowa
Sprawa piasty nie dawała mi spokoju, przewertowałem internet ale nic konkretnego nie znalazłem.
Jednak udało mi się dojść do wniosku, który rzuca pewne światło na sprawę
Jakiś czas temu, na podstawie informacji z sieci, oraz własnych doświadczeń ustaliłem z dużym prawdopodobieństwem metodologię oznaczania daty produkcji korb MTB Campagnolo.
Poźniej przypadkiem odkryłem, że przeciwnakrętki konusów piast noszą identyczne oznaczenia jak korby. Na podstawie kilkunastu piast potwierdziłem z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością, że metodologia oznaczanie daty produkcji korb odnosi się również do piast. Jak wiadomo osprzęt MTB był produkowany od 1988 do 1995, więc oznaczenia wyglądają tak:
wybity symbol 41 : I połowa 1988
42 : II połowa 1988
51 : I połowa 1989...itd
...do 72 : II połowa 1991
potem już leciało rocznikami normalnie 92 dla 1992, itd. bez podziału na połowy roku.
Przechodząc do sedna:
Odkręciłem dziś przednie koło żeby sprawdzić co jest wybite na przeciwnakrętkach, i znalazłem takie oznaczenia:
[center]
[/center]
Rozszerzając powyższy sposób określania wieku na starsze roczniki wygląda to tak:
32 : II poł. 1987
31 : I poł. 1987
22 : II poł. 1986
21 : I poł. 1986
12 : II poł. 1985
11 : I poł. 1985
Wg info z sieci dla 1984 była cyfra 4 w kółku, itd do 1980 gdzie było 0 w kółku. W latach 70, 60, zamiast kółka były romby, trójkąty...
Z powyższego wynika, że piastę wyprodukowano w pierwszej połowie 1985 roku. Czyżby jednak Triomphe?
[center]
[/center]
Z porównania z katalogiem wychodzi że chyba tak