Adamello zdradź czym pomalowałeś tak ładnie sztyce.
Jakiś spray?
Jeśli tak to jaki?
no ale z pedałami dałeś dupy .
nie ma napisów białych .
Sie to robi metodą modelarską przecierania suchym pędzlem , ewentulanie jedziesz farbą na płasko i wycierasz to co na płasko zostalo i będzie gitara
nie ma napisów białych .
Sie to robi metodą modelarską przecierania suchym pędzlem , ewentulanie jedziesz farbą na płasko i wycierasz to co na płasko zostalo i będzie gitara
Metodą modelarską to najpierw by były zrobione napisy - bo są białe i wklęsłe, a potem zamaskować je maskolem (taka guma w płynie dostępna też w empikach w wersji dla artystów, produkcji Talensa) i polecieć resztę na czarno. Na koniec zrywasz maskę et voila.
ja pomalowany na czarno pedał spryskałem w okolicy napisu białym sprayem i zaraz po spryskaniu wytarłem miękką szmatką Co było na ramce zlazło, co było w rowkach zostało
Istotne przy takiej metodzie jest to aby ramka nie miała głębokich rys użytkowych
Istotne przy takiej metodzie jest to aby ramka nie miała głębokich rys użytkowych
To co pisze Skolioza to metoda na tzw. wash. Można też psiknąć na jakąś pokrywkę i nieco rozcieńczyć farbę lub użyć od razu do rozcieńczenia takiej zwykłej z puszki. Rzadka farba lepiej się wyciera, można zaaplikować kilka razy jak podeschnie. Wtedy ważne, żeby czarny nie był matowy, przy ścieraniu biały zostanie w pigmencie. Maluje się na półmat albo błyszczący, po wytarciu zaaplikowanej białej na koniec odpowiednim lakierem przezroczystym można zabezpieczyć i ewentualnie zmatowić - jak ma być mat.
za duzo pitolenia sieveng pisze:Metodą modelarską to najpierw by były zrobione napisy - bo są białe i wklęsłe, a potem zamaskować je maskolem (taka guma w płynie dostępna też w empikach w wersji dla artystów, produkcji Talensa) i polecieć resztę na czarno. Na koniec zrywasz maskę et voila.
No właśnie nie, to prosta sprawa. Ta guma schnie w 5 minut. Piszę z doświadczenia.
Oczywiście taniej "na Skoliozę"
Oczywiście taniej "na Skoliozę"
Widzisz, ja nawet nie wiedziałem że obrałem jakąś metodę
Po prostu jak kupiłem kiedyś przyrdzewiałe pedały LXa (bo nadmienić trzeba że z częściami to kiedyś wcale nie było tak jak teraz, że wszystko leży, czeka i można nosem przebierać Jak forum powstawało to radością było w ogóle znalezienie czegoś epokowego ) to była jedyna oczywista rzecz jaka mi do głowy przyszła
Po prostu jak kupiłem kiedyś przyrdzewiałe pedały LXa (bo nadmienić trzeba że z częściami to kiedyś wcale nie było tak jak teraz, że wszystko leży, czeka i można nosem przebierać Jak forum powstawało to radością było w ogóle znalezienie czegoś epokowego ) to była jedyna oczywista rzecz jaka mi do głowy przyszła
Spoko już zrobiłem napisy metodą skoliozy. Jest git. Wcześniej tego próbowałem i po prostu farba (nitro) była zbyt reaktywna i rozpuszczała mi czarną. Ze słabszą emalią wyszło bez problemu. Dzięki!
Czym to wszystko malujecie?
Ja mam jakieś spraye ale mam wrażenie, że powloka ciągle jest miękka i dość szybko się ściera.
Ja mam jakieś spraye ale mam wrażenie, że powloka ciągle jest miękka i dość szybko się ściera.
im też sie ściera ... tylko o tym nie pisza , poza tym nie jeżdżą na tych rowerach , nie zauważyłeś ??
takie wielkie i glebokie napisy jak na pedalach shimano to sie pedzelkiem maluje
tylko trzeba miec odpowiedni rozmiar .......sprzetu
tylko trzeba miec odpowiedni rozmiar .......sprzetu
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
pędzel 0 i sprawną rękę bez delirium
zerowka nie da rady .....u Himayera meczylem sie 2x0
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Veng napisał że bez deliry ma być.marcin74 pisze:zerowka nie da rady .....u Himayera meczylem sie 2x0
Lodzermensch
lalka !!!
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
happy end
#112No i powstał..... niczym feniks z popiołów....
Założenia spełnione, cel osiągnięty, wszystko zgodnie z planem.
Pojekt minimalstyczny - tzn. sporo włożonej pracy (ok. 25 roboczogodzin przy czyszczeniu, polerowaniu, malowaniu i składaniu + ok. 5h dokumentacji zdjęciowej), ale za to minimalnym kosztem.
Ile? Prawdę mówiąc to koszt materiałów (zakup roweru+części z demobilu) nie przekroczył 200zł.
Można? - można! Retro przecież wcale nie musi być drogie! Wszak to nie tylko XT737, rejsfejsy i szaraki. Ciekawa kompozycja z tanich grup też daje sporo frajdy.
Do konkursów piękności taka drabina się co prawda nie nadaje, ale satysfakcja z pracy - BEZCENNA!
Wielu już widziało, ale tak wrzucę troche fot pro-forma:
[center]
[/center]Pełna galeria dostępna w serwisie Flickr
Założenia spełnione, cel osiągnięty, wszystko zgodnie z planem.
Pojekt minimalstyczny - tzn. sporo włożonej pracy (ok. 25 roboczogodzin przy czyszczeniu, polerowaniu, malowaniu i składaniu + ok. 5h dokumentacji zdjęciowej), ale za to minimalnym kosztem.
Ile? Prawdę mówiąc to koszt materiałów (zakup roweru+części z demobilu) nie przekroczył 200zł.
Można? - można! Retro przecież wcale nie musi być drogie! Wszak to nie tylko XT737, rejsfejsy i szaraki. Ciekawa kompozycja z tanich grup też daje sporo frajdy.
Do konkursów piękności taka drabina się co prawda nie nadaje, ale satysfakcja z pracy - BEZCENNA!
Wielu już widziało, ale tak wrzucę troche fot pro-forma:
[center]
[/center]Pełna galeria dostępna w serwisie Flickr
kwestia jaki sie trafi egzemplarz tutaj roboty za dużo nie było bo był w stanie bardzo dobrym .
Pogratulować!
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
Re: happy end
#116W końcu nadszedł ten czas, że się z Tobą nie zgodzę. To mój nowy kandydat na Rower RokuAdamello pisze: Do konkursów piękności taka drabina się co prawda nie nadaje
super
mnie mój złomek ritchey z częściami z demobilu wyszedł prawie 400 zł
mnie mój złomek ritchey z częściami z demobilu wyszedł prawie 400 zł
centurion accordo gt '88, gary fisher big sur '99, trek singletrack 950 '95, romet-universal '82, centurion-ritchey '90-91, nishiki bombardier '94, peugeot black rock '90, univega dual action-pro '96, koga-miyata traveller '91/ ramy; wheller 6600 '93, centurion accordo '87, katrga dx '90 /było: muddy fox courier comp '92, peugeot mackenzie '92, giant cold rock '90, '91, '92,
Piękna robota.
Tam padło kiedyś pytanie jak malowałeś sztycę i korbę - czy mógłbyś napisać?
Co to są za gripy i siodło?
Tam padło kiedyś pytanie jak malowałeś sztycę i korbę - czy mógłbyś napisać?
Co to są za gripy i siodło?