Od jakiegos czasu rowery Speca zawróciły mi w głowie. Głównie za sprawą sprzętów, które były prezentowane przez Corrado, Yvesa oraz 73.
Dlatego, kiedy kilka miesięcy temu Corrado oferował ramę stumpa, nawet chwili się nie wachałem i można powiedzieć, że kupiłem ją w ciemno. I wydaje mi się, że to był dobry strzał, bo rowerek od jaiegoś czasu już złożony i jeździ aż miło.
Ale do rzeczy. Rama to czerwona wersja stumpjumpera M2, przyjąłem, że z 1995 roku, chociaż w 1994 był chyba taki sam model więc pewności nie mam. W 1995 stał na mieszance XT/LX i na sztywnym widelcu.
Wyższe modele, czyli M2 FS i M2 FS Comp były wyposażone w amortyzatory i postanowiłem wykorzystać fakt, że jest to rama pro-fit i spokojnie przyjmie amor. Tak więc wybór padł na maga 21, w które wyposażane były stumpy M2 FS. Rama po wstępnym przepolerowaniu i dołożonym amorkiem wyglądała tak:

Jak wspomniałem wcześniej rama jest od Corrado a amorek od 73.
Secik sobie przeleżakował wiele tygodni bo zawyczajnie nie miałem ani czasu ani pomysłu co z tym zrobić. Nie wiedziałem jaki osprzęt zawiesić, jaka sztyca most itp. Rowerek miał być przeznaczony do ostrego tyrania bo mój stalowy rockhopper niestety juz wymiękał. I to dosłownie.
Dlatego nie chciałem szaleć z jakimś hi-endowym osprzętem bo zwyczajnie bym się powstrzymywał przed ostrzejszą jazdą.
Dlatego postawiłem na LXa m560/563/564/565. Bardziej mi zależało na spójności rocznikowej, czyli 94-95 niż na spójności seryjnej. Również stan super idealny nie był priorytetem. Miało to działać, mieć wszystko na swoim miejscu i nie byc zniszczone. Jedna czy dwie ryski nie robiły problemu. No i czerń LXa idealnie pasowała do czerwieni ramy i biało-czarnych akcentów na niej.
I juz wiedziałem jak rowerek ma wygladać. Inspiracją w dużej mierze był S-works kolegi 73, ale moja wersja miała być o wiele bardziej budżetowa ;)
Kilka fotek z prac nad stampem:

Po kilku kolejnych dniach rowerek juz stał na kołach i czekał na jazdy testowe. Ostatnia fotka sprzed kilku tygdni. Na dniach uaktualnie i foto i skrobne bardziej szczegółowy opisik.