Tutaj jest to opisane:
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewtopic.php?t=232440
Szukam kasety.Radziej pisze:Pomierzę i policzę wieczorem tylko powiedz mi po co ci to, może będę w stanie pomóc. Są trzy rodzaje kaset: standard, MD 7s, MD 8s. Teraz powiedz mi czego szukasz, kasety czy bębna do niej.
Zacznę od początku....mam dwa komplety tył-przód XC Comp i tył-przód XC Comp WTB Grease Guard
Mam tylko jedną kasetę OK będącą (też zdążyłem zaznajomić się w modelach kaset) modelem APII dokładnie CSAP20 K7 występującą w formie srebrnej (były jak wiesz zapewne również czarne)
Mój model ma 11-12-14-16-18-21-24 T gdzie 11-12 jest n specjalnej przedłużce jaką Suntour stosował w kasetach APII czyli MicroDrive
Wspomniany model jaki posiadam pasuje zarówno do bębenka na XC Comp i XC Pro WTB. Tu mamy jasną sprawę
Posiadam również kasetę 13-30 7 rzędów ale API czyli AccushiftPlus CSAP00 K7
(dla ciekawości Istniej przy niej podobna - model CSAP10 K7 tle,że 12-28T)
I teraz chcąc zamknąć się nakrętką na piastach XC Comp/Pro przy tej drugiej kasecie tj. 13-30T muszę pozbyć się 30T co robi mi się 6 rzędowa kaseta
Dodatkowo zauważyłem,że jeśli tą drugą złą kasetę 13-30 ukrócę do 13-24T to zakrętka 13t gorzej dokręca mi kasetę do bębenka a po zamienieniu z APII na 12T już jest lepiej ale powstaje misz masz 12-15-17-19-21-24T nie dość ,że przeskoki trybów to znowu spadnięcie na 6s
Ostatecznie obserwując ebaya widzę,że niektórzy taką samą kasetę 13-30T takiego samego kształtu i bez przedostatniej przejściówki nazywają MD 7s co mnie wówczas bałamuci
Dlatego prosiłem Ciebie o zdjęcia i rozmiary bym mógł porównać i ewentualnie nie kupować w ciemno kolejnej kasety
W.
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Suntour XC Pro WTB w kartonach czeka na nowe życie
Trek 750
ARCADIA 6000
- Załączniki
-
- CSAP00 K7 - TAKĄ MAM 13-30T
- Kaseta_AccushiftPlus_CS_AP00_K7_13_30_1.jpg (82.93KiB)Przejrzano 10821 razy
-
- CSAP00 K7 - TAKĄ MAM 13-30T
- Kaseta_AccushiftPlus_CS_AP00_K7_13_30_5.JPG (50.47KiB)Przejrzano 10821 razy
-
- AccushiftPlus CSAP10_K7
- Kaseta_CSAP10_K7.jpg (44.75KiB)Przejrzano 10821 razy
Radziej pisze:Dzięki za link, to mi oszczędza zbędne bicie piany. Nic dodać nic ująć.
Racją ...nie potrzebnie tak się rozpisywałem !
W.
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Trek 750
ARCADIA 6000
Nieco mącisz wodę ale wnoiskuję że obie piasty masz na microdrive skoro musisz robić redukcję do 6 trybów z zębatką z jednym nakręcanym trybem (standard). Nie ma to znaczenia czy Pro czy Comp bo obie były dostępne z różnymi bębnami, jedyna różnica między nimi to porty Grease Guard. Niestety, jakbyś nie kombinował to kaseta standard nie przypasuje do MD i odwrotnie. Ale kaseta 8s MD będzie pasowała do bębęnka 7s MD tylko musisz zdjąć największy tryb i dowrotnie 7s MD do bębna 8 MD z dystansem. Główna zauważalna różnica to pojedynczo nakręcany tryb w standardzie i dwa złączone w MD, nie idzie się pomylić. Ot, takie małe piekiełko Suntoura.
Jedno jest pewne, mam wyjaśnione długości jak i zebrane w kupie poglądowe wielkości bębna i kasety.Radziej pisze:Nieco mącisz wodę....
Ciekaw jestem dlaczego szukając jakiejkolwiek dobrze opisanej "rozmiarologii" piast nie pojawiło mi się forum retrobike
Dzięki Radziej i Adamello
W.
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Trek 750
ARCADIA 6000
dobrze wiedzieć ;] niedługo będę zbierał wszystko do kupy i właśnie zastanawiałem się, jak wishbone sprawią się z fdskolioza pisze:wracając do fd - mi multimount/wishbone z fd działa pięknie
W.
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Trek 750
ARCADIA 6000
No ja też w lawince mam górnociąg sr z xrajami (czyli bez sprężyny nijakiej) pożeniony i niezauważyłem, by było ciężej.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/
A bo górny ciąg wogóle jakiś dziwny jest, zupełnie jak nie do kompletu Dolny ciąg - przygoda tylko dla prawdziwych mężczyzn
Prawie gotowe. Wyszedł pełny no-shimano Zaskar z czego jestem zadowolony. Pozostało mi jedynie kable podłączyć i hamukce doregulować. Zwróćcie także uwage na super wylajtowany Flite oskórowany i bez podszewki Mam upatrzony ładny kawałek cieńkiej skórki więc zabawa w tapicera jeszcze mnie czeka. Nie mam jakiegoś ciśnienia żeby już jeździł więc spokojnie sobie resztę dokończę.
prosty surowy look, bez fajerwerków :) daj jeszcze foto kokpitu jakoś, żeby było widać jak jest z tymi manetkami bo się tez przymierzam do takiego cuś. ciekawe ile taki goły flite waży
Użyłem boostera, który przyszedł z rowerem tyle że go nieco zmodyfikowałem. Skróciłem dystanse i przykręciłem nie do piwotów tylko do magur. Jednak za bardzo się rozpychały od dołu. Do przodu włożyłem oryginalny booster magury.
generalnie fajnie wyszlo, jedynie ten widelec mi tu kompletnie nie pasuje, jakos geo z nim dziwne a i pod dziwnym katem jest sam widel, jakos bardziej by mi tu pasowal maniek, lub marcok xc
zwłaszcza na tym pierwszym zdjęciu dziwnie wyglada ten wideł, tak jakby był kąt główki nienaturalny, albo mocny klasyk z lat 70/80
Zaskar powinien być surowy. Ma finezję jak to Corrado zręcznie ujął, Zaporożca. Zestawianie z grubaśnymi spawami i gołym alu jakiś kolorowych dupereli to jak malowanie T-34 w kwiatki. Przyznam że od zawsze cholernie mi się podobały spawy rodem z u-bota w Zaskarze niż ich ukrywanie przez Canona czy Kleina.YvesMoi pisze:prosty surowy look, bez fajerwerków :) daj jeszcze foto kokpitu jakoś, żeby było widać jak jest z tymi manetkami bo się tez przymierzam do takiego cuś. ciekawe ile taki goły flite waży
Wedle życzenia:
Ostatnio zmieniony 2013-02-09, 12:26 przez Radziej, łącznie zmieniany 1 raz.
Być może. Jednak jedyne co tutaj może nastąpić po Magu to będzie tylko i wyłącznie czarny, sztywny wideł GT 3D albo Triple Trak jak znajdę. Dlaczego geo dziwne?ANDRIUBIKER pisze:generalnie fajnie wyszlo, jedynie ten widelec mi tu kompletnie nie pasuje, jakos geo z nim dziwne a i pod dziwnym katem jest sam widel, jakos bardziej by mi tu pasowal maniek, lub marcok xc
juz yves napisal, jakby mial kat glowki 65 stopni ;), jakos strasznie ten widel lezy, a gorna rura niemal pozioma
Górna rura tak ma być. To jest rozmiar 19, jeśli opada ku tyłowi znaczy to że wideł jest zdecydowanie za wysoki. Główka jest jak w 18 i 16' natomiast rura podsiodłowa jest dużo wyższa, góra nie będzie opadać jak przy mniejszych rozmiarach.
Nie kumam zupełnie bazy o co chodzi.
Rower wygląda super. Geometria typowa dla Zaskara - nic w niej dziwnego nie widzę. Mag pasuje tutaj jak znalazł. Wg mnie świetnie wygląda. Na pierwszym zdjęciu przednie koło stoi odrobinę wyżej niż tylne - może dlatego macie takie dziwne wrażenie?
Poza tym dla mnie rower jest super. Uwielbiam taką surowa kolorystykę - zawsze mnie bardziej kręciła niż zabawa w kolorowanki. Kawał fajnej roboty - tym bardziej że wiem, jak rower wyglądał pierwotnie. Tylko pogratulować.
Rower wygląda super. Geometria typowa dla Zaskara - nic w niej dziwnego nie widzę. Mag pasuje tutaj jak znalazł. Wg mnie świetnie wygląda. Na pierwszym zdjęciu przednie koło stoi odrobinę wyżej niż tylne - może dlatego macie takie dziwne wrażenie?
Poza tym dla mnie rower jest super. Uwielbiam taką surowa kolorystykę - zawsze mnie bardziej kręciła niż zabawa w kolorowanki. Kawał fajnej roboty - tym bardziej że wiem, jak rower wyglądał pierwotnie. Tylko pogratulować.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Dzięki Focker. Nie jest to jeszcze ostateczny wygląd ale jeśli o amortyzatory chodzi to już nie będę cudował. Nawet nie dlatego że innego widelca niż Mag nie widzę, chociaż to też. Marcok XC wymaga większej uwagi a wszystkiego co na elastomerach staram się unikać. Manitou jest ładny ale to byłoby na tyle.
Docelowo wymianie ulegną opony. Smoke/Dart najlepiej i to całe czarne, żółte boczki mi się akurat nie widzą w tym przypadku.
Nie udało mi się rozwiązać problemu przelotki w sposób elegancki. Na razie tylko zeszlifowałem kątówką i będę nad tym jeszcze dumał.
Docelowo wymianie ulegną opony. Smoke/Dart najlepiej i to całe czarne, żółte boczki mi się akurat nie widzą w tym przypadku.
Nie udało mi się rozwiązać problemu przelotki w sposób elegancki. Na razie tylko zeszlifowałem kątówką i będę nad tym jeszcze dumał.
manitou jest ladny i swietnie pracuje, marcok, imo nie do zajechanmia, a rs-y mi osobiscie nigdy sie nie podobaly , a ich praca tez wiele do zyczenia pozostawia, ale to moja opinia, kazdy moze miec swoja, moim zdaniem rowertek fajny, widel nie pasuje, i na srebrnym najlepiej wygladaja czarne komponenty... magura tylna, oczywiscie z odwroconymi ramionami jest dobrze, tez takiego hs22 kupilem tyle ze nos od jasia luisa do peugeota, jedyna fajna opcvja kolorystyczna do srebrnej ramy, te moje maja jeszcze czarne klamki, podsumowujac , fajny klasyk, bez udziwnien
Na dobrą sprawę to każdy retro amor pozostawia wiele do życzenia a Mag w żadnym wypadku idealny nie jest. Co do Manitou, może od serii 4. Tutaj pasowałaby seria 2 i 3 i szczerze, wolę sztywniaka w takim wypadku. Dodatkowo na bank czeka mnie poszukiwanie odpowiednich elastomerów bo stare zamieniły się w marmoladę lub proszek. Wszystko można, czemu nie. Gdyby to był rower gdzie tylko praktycznie Manitou dobrze pasuje to tak, ja jednak oszczędzę sobie kolejnej przygody.
a to ja chetnie odkupie tego manka i sobie go odrestauruje ;)... szcvzerze zjezdzilem cala mase widelcy i w tamtych czasach gdy je robili, i dzis kiedy to juz rarytasy retro i jesli chodzi o kulture pracy, tlumienie , to manki wciaz u mnie sa na samej gorze, potem marcoki, a potem cala reszta, przy czym zawsze beda tacy co maja odmienne zdanie...:)
Ja uważam że rower wyszedł idealnie. W żadnym wypadku nie pasowały by tutaj kolorowe elementy... zwykły mocny szary rower :D
Dla mnie te magury są super. Miałem je chwilę w RM'ie i modulacja była na bardzo wysokim poziomie do tego idealny w tym przypadku kolor.
pozdrawiam
xMekpx
Dla mnie te magury są super. Miałem je chwilę w RM'ie i modulacja była na bardzo wysokim poziomie do tego idealny w tym przypadku kolor.
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996
smoke/darty są do kupienia w Pl chyba bez większego problemu (pytałem jakieś 2-3 miechy temu dla kumpla - 2 sklepy zaproponowały ściągnięcie na za tydzień od dystrybutora)
cena była koło 65-70/szt
cena była koło 65-70/szt