korba fc-m550 problem

2 korby lx m550, jeden support. Zdejmuje oryginalną korbę, zakładam drugą a ta wchodzi na tyle głęboko, że zębatki ocierają o ramę. Co może być tego powodem?. Może być tak, że jeden model korby w zależności od rocznika przeznaczony był na różne szerokości supportu?

róźnią się tym, że jedna ma nabitą cyfrę 5 a druga 6:)

Bardziej wyrobienie kwadratu ma tutaj znaczenie. Wystarczy że była źle dokręcona i będzie lipa.

Kiedyś miałem tak z korbą pokroju alivio - ja kupowałem to wsadziłem na suport 118mm a jak zmieniałem ramę to musiałem zmienić sport na 127 bo korba aż do miski dochodziła.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

zawsze mi się wydawało, że wyrobiony kwadrat objawia się luzem na supporcie i raczej gołym okiem to widać. Tutaj oba gniazda wyglądają identycznie. Pomierzę to jeszcze suwamiarką. Szkoda by było bo ładny stan.

rozbity kwadrat to szerokie pojęcie ;-)
jak ją ktoś dokręcił na chama 2 metrową rurą kanalizacyjną, to kwadrat pozostanie kwadratem, luzu nie będzie, ale korba nachodzić będzie głębiej bo będzie rozkalibrowany
Najlepszy obraz tego można spotkać w miękkich korbach Sugino - nakladasz korbę, a ta wchodzi tak głęboko przez rozkalibrowany kwadrat, że śruba opiera się o oś suportu i korby nie da się dokręcić Żeby dokręcić trzeba odpowiednia podkładkę, bo oś wystaje z korby :mrgreen:
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA