Heja Panowie.
Na pewno wiecie z czym wiąże się "Budżet Obywatelski". Sprawa polega na tym, że w danej Gminie czy Mieście są wyodrębniane środki pieniężne, które są rozdysponowywane zgodnie z wolą mieszkańców w obrębie własnych zadań Gminy czy Miasta. Kasa może iść na różne rzeczy... W zeszłym roku w Szczecinie np. w ramach "Budżetu Obywatelskiego" powstał projekt o nazwie "Bike_S Szczecin" czyli rower miejski.
Tak się fajnie składa, że u mnie w Policach w tym roku w ramach Budżetu zostanie wyodrębniona kwota jednego miliona złotych więc można już coś z tym fajnego zrobić.
Tak sobie czytałem trochę o różnych projektach w ramach tej inicjatywy i wpadłem na pomysł aby samemu złożyć wniosek. Nasza Gmina potocznie zwana jest Gminą Zieloną, otaczają nas lasy więc pomyślałem o zgłoszeniu do konkursu projektu pod nazwą "Single Track". Fajnie by było aby powstał taki parczek do free ride-u pod nosem. Co prawda nie ma u Nas jakiś wyżyn ale takiego Singla można by było postawić.
Mam teraz takie pytanie.... Czy ma ktoś z Was orientację ile może kosztować postawienie takiego single track-a? We wniosku trzeba wpisać orientacyjną kwotę a ja kompletnie nie mam pojęcia nawet w przybliżeniu jakie pieniądze mogą wchodzić w grę. Jeżeli we wniosku wpiszę 1mln. to pewno każdy parsknie śmiechem. Czy kwota 250 tysięcy złotych mogłaby wystarczyć na zrobienie Single-a? Nie mówię o jakimś wielkim Single-u rodem z USA czy Kanady ale czymś takim na warunki Gminy mającej 100mln. budżetu rocznego.
Czy podoba Wam się taka inicjatywa? A może macie jakieś inne pomysły na wykorzystanie kasy z budżetu związane z rowerami?
Budżet Obywatelski dla rowerzystów.
#1'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900