Z miesiąc temu wpadł mi do ręki rowerek za 70 zł
Był kompletny, zrobiony na treking ale bardzo zaniedbany. Kupiłem go tylko ze względu na ramę. Po przyjściu do domu zabrałem się do odchudzania z 20 do ok 12 kg. W koszu wylądowały takie sprzęty jak bagażniki, kierownica, koszyki.
W rowerze był zamatowany napęd na sis - ach więc ustąpił miejsca rometowym sprzętom (manetki sis służą jako dźwignia gazu w mojej kosiarce ). Pozostała jedynie przednia przeżuta.
Koła z powodu korozji szprych czekają na swoje dobre dni, które niebawem nadejdą Zamontowałem moje zapasowe kółka i oponki.
Po 2 dniach wyglądało to tak (bez manetki do front geara, którą załatwił mi Skolioza)
Po miesiącu używania kuzyn namówił mnie do malowania ramki i jak każdy się domyśla w tym miejscu zaczęły się schody.
1. Pytanie: Restaurować czy picować na nowoczesną szosę?
Odp. Restaurować ale zmodyfikować
Jedyne ograniczenie: Budżet 150 zł
Po wnikliwych oględzinach ramki doszedłem jednak że pełne odrestaurowanie jest strasznie pracochłonne (cała rama pokryta jest złotymi i białymi liniami).
Rozkręciłem rower na części i udokumentowałem fotograficznie położenie linii na ramie.
Postanowiłem do ramy dospawać uszka, żeby linki hamulcowe po ramie szły bez pancerzy. Uszka pozyskałem z komunijnego markeciaka (robiłem to nad ranem, żeby nie spotkać dziadka, który mieszka na przeciwko )
Po długotrwałym szukaniu profesjonalnej i TANIEJ (w jednym zakładzie za 3 uszka chcieli 60 zł) usługi spawalniczej znalazłem zakład ("Spaw" ul. Na Zakolu 6 łatwo trafić, bo to jest dokładnie na przeciw dziury w wale Polecam). Koleś mi za 10 zł to oszlifował, przyspawał półautomatem i wypolerował spawy.
Odwiedziłem sklep z farbami w celu kupienia odpowiedniego lakieru. koszt 40 zł. Pomalowałem już przedni widelec. Efekty będą widoczne jutro. Na razie kolor jest trochę jaśniejszy co sprawia że widelec wygląda na nowszy o jakieś 30 lat.
W serwisie na Szczecińskiej wynalazłem klameczki szosowe do prowadzenia pancerza pod owijką - 16 zł (fotki jutro)
Teraz siedzę nad Photoshopem i tworzę szablon napisu
Eska Tourist lata 50-60-te
#1Ostatnio zmieniony 2010-08-26, 22:59 przez staszek, łącznie zmieniany 1 raz.