jakby były zbyt wątkie to może by można wepchnąć podkładkę z puszki czy cóś - mi się ta metoda bardzo spodobała w wypadku sztycy

W którym miejscu tak napisałem ?mekp pisze: Wszedłeś na forum retro MTB i chcesz stawiać rower na nowych częściach ze sklepu?
Masz bardzo złe wrażenie. Słucham i staram się brać sobie do serca to czego tu się dowiemmekp pisze: Kolego czytam twoje posty i mam wrażenie że nas nie słuchasz.
Od pierwszej strony tego tematu piszę że będę chciał zmierzać w kierunku systemu SRAM i kto tu kogo nie słucha ?mekp pisze: Chcesz złożyć fajny rower za powiedzmy nie majątek i ma to być naprawdę wysoka półka?
Posłuchaj Adama i poszukaj komponentów z grupy Shimno XT 750. Nie ma fajnewerków, dziurawych ramion, osi zintegrowanych ale za to są sprawdzone proste rozwiązania, 9 biegów a wszystko za jakieś tam normalne pieniądze. Całe rowery na takim sprzęcie oscylują w granicach 1500-2000, za same komponety zapłacisz podobne kwoty (części z reguły wychodzą droższe). Podobne pieniądze ale za to bardziej retro klimat uzyskasz zakładając XT 739 (jedna duża zmiana to 8 a nie 9 biegów)
Kurczowo się retro nie trzymamy bo po pierwsze nie każdą część z danego okresu uda mi się zdobyć, po trzecie niektóre elementy zapewne da się zastąpić lżejszymi, bardziej wytrzymałymi i nowszymi a po trzecie względy ekonomiczne - budżet nie jest z gumy.mekp pisze: GripShifty i Shimano - jeśli nie trzymamy sie kurczowo tego retro to Sram Attac lub Sram Rocket - miałem, mam, polecam.
Cenna rada. Jeszcze w tym tygodniu postaram się zakupić ww. narzędzia.mekp pisze: Do tego polecam zakup trzech narzędzi: skuwacza do łańcucha, ścigacza do korb i kucza do suportu - iwestycja mała a z czasem docenisz je
+1Adamello pisze:LEKKI, WYTRZYMAŁY, TANI - wybierz 2 z 3 opcji (wszystkie 3 razem nie występują)
Sorki za odgrzewanie kotleta, ale ten temat daje mi ciągle do myślenia, bo się zastanawiam nad tą ramą.michur pisze:Pasują zwykle 1.5 stery.Wsadzalem 1.5 cala fsa pigi do jekila.i nie było problemu.jedynie kołnierze w sterach skrocilem bo były za długie i tyle.siadly jak złoto.most zwykły 1.5 nie pasuje to tak.