Witam wszystkich serdecznie.
Ostatnio ku mojej wielkiej uciesze wpadł mi w łapy komplet torowych piast Renak. Świetnie wyglądają, a trzymając w ręce Renaka i torową Campę, ta druga wygląda jak zabawka (żeby się niektórzy nie poobrażali, mówię tylko o wytrzymałości)
O ile tył jest w porządku, wymaga tylko wymiany smaru, polerki i można śmigać, o tyle z przodem mam spory problem. Na samym początku chcę zaznaczyć, że w mieszkaniu studenckim mam tylko 2 francuskie i linijkę, więc nie ma mowy o dokładnych pomiarach czy rozebraniu piasty na części pierwsze.
A teraz do sedna. Gdy kręcę osią konus obciera w jednym miejscu o korpus. Ze wstępnych oględzin, ktoś tam uskutecznił niezłą rzeźbę, bo wrzucił oś 10mm z grawerką ZZR (?) i przegwintował oryginalne konusy pod ten rozmiar, a że zrobił to nieudolnie, to jeden z nich siedzi krzywo i to właśnie on obciera, lub najzwyczajniej w świecie oś jest krzywa. Korpus przetoczyłem po kartce w linie i wygląda na prosty
I tutaj zaczyna sie moment, kiedy potrzebuję waszej pomocy drodzy koledzy. Bardzo mi zależy na odratowaniu tej piasty, dlatego potrzebuję oś 9mm, z zestawem konusów o średnicy zewnętrznej ok 16mm (wtedy będzie miała jakiekolwiek uszczelnienie) a wszystko pod kulkę ok 4mm (mierzone linijką, pewnie jest to jakiś standard). Wyciągnę coś takiego z jakiejś piasty? Ewentualnie proszę chociaż o informację, jakiego rozmiaru konusa mam szukać.
Wstawiam podglądowe zdjęcie piasty:
Z góry dzięki za pomoc!
Problem z osią i konusami rozwiązany. Jednak pojawia się kolejny, a mi brakuje pomysłów.
Kulki to z tego co wyczytałem i pomierzyłem standard na przód, czyli 10 kulek po 4,76 każda. Kupiłem więc zwyczajne konusy w sklepie i nową oś 9mm.
Po złożeniu tak, aby nie było żadnego luzu piasta w dosłownie jednym miejscu się blokuje, i nie jest to o tyle całkowite zablokowanie tylko wyraźniejszy opór, mija to miejsce i dalej kręci się płynnie. Po delikatnym poluzowaniu problem ustaje, jednak pojawia się lekko wyczuwalny luz.
Jakieś pomysły czego to może być wina? Dodam, że na bieżniach w piaście widać delikatne ślady po frezie, ale żadnych wżerów.
Kulki to z tego co wyczytałem i pomierzyłem standard na przód, czyli 10 kulek po 4,76 każda. Kupiłem więc zwyczajne konusy w sklepie i nową oś 9mm.
Po złożeniu tak, aby nie było żadnego luzu piasta w dosłownie jednym miejscu się blokuje, i nie jest to o tyle całkowite zablokowanie tylko wyraźniejszy opór, mija to miejsce i dalej kręci się płynnie. Po delikatnym poluzowaniu problem ustaje, jednak pojawia się lekko wyczuwalny luz.
Jakieś pomysły czego to może być wina? Dodam, że na bieżniach w piaście widać delikatne ślady po frezie, ale żadnych wżerów.
W Krakowie jest magik, co potrafi szlifować bieżnie, acz robi to niezbyt chętnie. Myślę, że dla takich piast pewnie zrobiłby wyjątek.
może ów wżer jest nierówny (skoro pracował na krzywym konusie na osi)
albo miska krzywo osadzona w piaście
albo miska krzywo osadzona w piaście
I ostatnie pytanie. Miskę w piaście da się wyfrezować, i wszystko będzie grało. Jak sprawa wygląda z krzywym delikatnie korpusem, piasta na półkę?