s

Trochę nie rozumiem waszej podpałki ...
Co do osprzętu to nie ma opcji wymiany na cokolwiek . Nie wymienię osprzętu który jest w bdb stanie dla czyjegoś widzi misie .

Kastle został zakupiony w celach użytkowych a nie jako eksponat do piwnicy . Także musicie z tym jakoś żyć

Corrado przecież wszyscy wiemy co kryje się pod fraza rower dla dziewczyny/kobiety/żony, sam mam takie dwa projekty ;-)

Moim zdaniem do takiej ramy pasują jakies lekkie rurki stalowe, najlepiej tytanowe, od biedy nawet szogun da radę a przynajmniej będzie nowy lub bardzo ładny. Komplecik razem byłby miodny ;-)

aaa szosa z mtb... moim zdaniem to działa póki nie masz z przodu 80mm skoku... widziałem też konstrukcje 140/140 i slickach ale to.już przegiecie ;-)

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

s

Dobra może mi ktoś wytłumaczy o co chodzi z tą szosą. Założyłem zamiast oponek Schwalbe/Panarecer oponki IRC mythos/notos 1.9 i 2.1 a tutaj jakaś dyskusja o szosie się kręci.

Rower jest super. Mnie też nie pasuje siodło i dla siebie wiadomo.... nie założyłbym takiego ale jeżeli ma być wygodnie dziewczynie to i niech będzie.
Fajnie gdyby udało Ci się do niego trafić taki amorek. Graniczy to z cudem ale cuda się zdarzają.

Obrazek
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Ty lepiej napisz czy w sniegu jeździsz ? bo do mnie matula dzwoniła i mówi że w Gdyni już biało, może sie na jakaś jazde zgadamy :)

ja nadal podtrzymuje swoją wersje że coś temu rowerowi brakuje, nie dosłownie oczywiście, ale nie chodzi mi o tworzenie eksponatu muzealnego, którego szkoda używac ;-)

Ekstra ten rower jest. Na tej focie w końcu widać jego prawdziwe oblicze. Zazdroszczę sprzętu! Bardzo niepozornie wyglądał na zdjęciach z aukcji.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

w takim pochyle na linji kiera-siodło,Ona i tak nie siedzi pełna gębą ;-) ,zatem zapewniam Cię,ze ten tapczan jest w tym przypadku przereklamowany.

tytan i Santour :-D ,reszta :-/,aaa i zdejmij te fatalne nalepki !
śmietnik to nie retro!

Taka fajna laska a takie brzydkie siodlo ;-)
kobiety nie zmieniaj ,ale siodelko natychmiast :-P
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

s

Dzisiaj z nudy szukałem informacj na temat Kastla. Znalazłem Banchi z 1996r. produkcji Litespeed. Czionka i napis Titanium jak w moim Kastlu tylko nie zgadza się prowadzenie linek. U mnie linki idą po rurce z góry a nie jak na foto z boku.
Obrazek

Zupełnie przez przypadek znalazłem tą ramę. Kolor, prowadzenie link, przelotki, spawy wszystko jak w moim Kastlu.
http://www.retrobike.co.uk/forum/viewto ... n+titanium

Patrząc po cenie to zrobiłęm dobrą okazje , ale dalej nie mam pewności czy to DEAN. Chyba trzeba do nich napisać.

s

Ostatni raz odgrzewam kotleta jakim jest rowerek mojej dziewczyny.

Dzięki retrobike.co.uk udało się się ustalić , że jej rower to nie Litespeed czy Dean jak poprzednio myśliałem tylko Sandvik. Producent ram tytanowych do takich bików jak Kona Hei Hei czy DBR .

Wniosek po ok. pół roku użytkowania NAJLEPIEJ WYDANE PIENIĄDZE OD LAT. Rower tak przypadł do gustu , że stylowy holender wisi nie używany od ok pół roku. Jest jeszcze parę rzeczy które bym wymienił , ale póki co nie kombinuje tylko cieszę się że rower jest intensywnie użytkowany.

PS. Powoli stary poczciwy Brooks odchodzi do lamusa. Dorosła do decyzji o zmianie siodła:)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-06-24, 18:52 przez sztopi17, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobre wieści Panie! :-)
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

Hehe no luksusy niestety kosztują :-) Flite bardzo fajnie by pasował ale trzeba patrzeć za czymś wygodniejszym skoro ma być dla kobitki.
Ja bym polował dla kobiety na siodło WTB. One są wygodne i fajnie wyglądają.

Jeżeli chcesz kupić jakieś fajne siodło to polecam obserwowanie aukcji u filka z allegro. On miewa czasami bardzo fajne siodełka w dobrej cenie i przeważnie NOS-y. Taki fajny NOS kosztuje u niego 99zł + wysyłka czyli tragedii nie ma... a często są to siodła które kiedyś kosztowały dużo więcej kasy.
Przegapiłem u niego bardzo fajne siodło Fizika Poggio, które kosztowało ponad 300zł w złotej epoce.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

w

Najchętniej to bym wsadził tam jakiś fajny sztywny wideł w kolorze czarnym i było by po sprawie :mrgreen: . Niestety moja już się przyzywczaiłą do "tłumienia" i mówi , że jest jej dużo wygodniej. Ta Quadra to prowizorka przydaje się tylko przy zjazdach z krawężnika czy na dużych korzeniach ( jak go kupowałem sprzedawca mówił mi , że zastąpił elastomery sprężyną bo nigdzie nie mógł dostać nowych). Jedyne co mi się w niej pasuje i tak naprawdę się podoba to bezobsługowość .

Co do Marzocha to pasowałby dużo bardziej , ale jakoś ta bezobsługowość Quadry do mnie przemawia. Fanem amortyzacji nie jestem i jakoś wizja konserwacji, pompowania czy poszukiwania uszczelek mi się nie widzi.

Fotki porobię jak już będzie nowe siodło. Planuje (zobaczymy jak z czasem) rozebrać go do rosołu , porobić fotki i poważyć osprzęt. Jest parę smaczków takich jak pedały czy sztyca Suntoura XC Pro które warto by było szerzej zaprezentować na forum.

Re: w

sztopi17 pisze: Jest parę smaczków takich jak pedały czy sztyca Suntoura XC Pro które warto by było szerzej zaprezentować na forum.
Oj warto byłoby, warto :) Czekam na zdęcia SR Pro

sztopi17 pisze:Ta Quadra to prowizorka przydaje się tylko przy zjazdach z krawężnika czy na dużych korzeniach.
A co do mojego amora Quadra 21 też siadają elastomery i chyba nic z tego by dostać nowe. Szkoda bo to poczciwy amor , daje radę na maratonach..jeszcze
Woodlands 29-er cr-mo
Trek 750
ARCADIA 6000
Suntour XC Pro WTB w kartonach czeka na nowe życie

Jeśli wideł ma być amortyzowany, to wg mnie powinien być kolorystycznie inny niż rama (jaki kolor - to już zależy od koncepcji właściciela). Jeśli w tytanowej ramie wideł jest w podobnym odcieniu jak rama - to całość wygląda nijako.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Trudno się z Tobą nie zgodzić:)

Co ze swojej strony mógłbyś polecić dla osoby ok 50kg. Max. bezobsługowy i najlepiej , żeby części zamienne były dostępne w kraj raju a nie za wielką wodą :) Kiedyś chorowałem na Girviny, Noleeny czy AMP .... może kiedyś :)
Ostatnio zmieniony 2014-06-25, 05:33 przez sztopi17, łącznie zmieniany 1 raz.

cardamon pisze:Z3 light ?
Albo czerwonego Z2 Atom Bomb. Dla lekkiej kobitki jak znalazł. Sztopi odpowiednio ustawi sprężyny i będzie wybierał wszystkie nierówności a przy tym mniej problematyczny jeżeli chodzi o serwis.

Obrazek
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'97 Cannondale M900

Jeśli chodzi o amora - to wszystko zależy z jakiego okresu jest rama. Jeśli pierwsza połowa lat 90-tych (na co może wskazywać wieszak pod kanty) to Bomber może trochę wywalić główkę do góry. Co prawda ma skok tylko 63mm, ale sam z siebie jest dużo wyższy niż amory z epoki. Z drugiej strony - aż tak dużej różnicy być nie powinno, w końcu to tylko 63mm.
Poza tym jeśli już, to zamiast Z3 Light celowałbym z Z2 z roku 1998 lub późniejszego, szczególnie w wersji BAM. Masa Z2 BAM nawet ze stalową rurą jest podobna do Z3 Light (bo ma znacznie lżejsze dolne golenie, wykonane z lepszego stopu) natomiast system tłumienia jest znacznie wydajniejszy. Bombery w każdej wersji poza Z3 1997 to bezobsługowe i długowieczne amory - więc spełniają Twoje warunki. Amory godne polecenia.

Ewentualnie można wstawić Marzocchi XC w fajnym kolorze oraz przerobić go na sprężyny i wymienić uszczelki na motocyklowe. Powinien z tego też wyjść fajny, bezobsługowy wideł, a wysokość będzie pasować do starszej ramy.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:Ewentualnie można wstawić Marzocchi XC w fajnym kolorze oraz przerobić go na sprężyny i wymienić uszczelki na motocyklowe. Powinien z tego też wyjść fajny, bezobsługowy wideł, a wysokość będzie pasować do starszej ramy.

Ta opcja podoba mi się zdecydowanie najbardziej 8-)

Bombery ładne , ale ta ramka ma geo wybitnie pod amortyzator z niskim skokiem. Poza tym wizualnie prezentują się na duużo nowsze niż reszta osprzętu.

Jest jeszcze opcja zdecydowanie najprostsza , walnąć prochem Quadrę na pomarańczowo :) i odnowić naklejki :lol:

focker pisze: Ewentualnie można wstawić Marzocchi XC w fajnym kolorze oraz przerobić go na sprężyny i wymienić uszczelki na motocyklowe. Powinien z tego też wyjść fajny, bezobsługowy wideł, a wysokość będzie pasować do starszej ramy.
A jakie uszczelki masz na myśli? Bo szukałem do swojego XC600 właśnie z lag motocyklowych, tyle że średnica to 37mm, czyli o 1 mm za dużo. Chyba że są jakieś inne.

Z tego co kojarzę, to w oryginale pomarańczowy był Marzocchi XCR. Czekanie jednak na takiego może zająć trochę czasu.
Obrazek

Za Retrobike.co.uk

A jak już malować, to coś fajniejszego niż Quadra. Ona tutaj trochę odstaje jednak. Fajnie by wyglądał Mag pomarańczowy, z jakąś customową podkową i odwzorowanymi oryginalnymi naklejkami.
Obrazek

Za http://old-metal.blogspot.com
Te widły wg mnie wyglądały kiepsko w oryginalnym malowaniu, jednak w kolorach dopasowanych do ramy prezentowały się super:
Obrazek

Obrazek

Za retrobike.co.uk