Rozmiar sztycy

Panowie mam pytanie.

Do ramy od Kony wchodzi mi sztyca o średnicy 27,0mm. Po włożeniu sztycy ale nie zakręceniu zacisku jest minimalny luz aby sztyca wchodziła gładko. Po zakręceniu śruby w zacisku sztyca zostaje unieruchomiona.
Chodzi mi o to czy gdybym kupił sztycę o średnicy 26,8mm to czy jest możliwość , dokupienia jakiejś przejściówki aby założyć sztycę o mniejszej średnicy tak aby było to profesjonalnie zamontowanei aby sztyca pod moim ciężarem nie zapadała się? Czy może robił ktoś z Was jakąś skuteczną samoróbkę? Czy może lepiej rozwiercić ramę aby wchodził najbardziej dostępny rozmiar sztyc jakim jest 27,2mm?
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

0,2mm to akurat puszka po piwie się nada - jeśli zdzierżysz takie kombinowanie.
Przejściówki żadnej nie znajdziesz, to to za mała grubość redukcji jest.
Wiercić ramę można - ale po co to robić, skoro kiedyś w końcu znajdziesz na pewno dobrą sztycę? Lepiej ramę zachować w oryginale. Niektórzy nawet przy różnicy 0,2 mm montują sztyce o mniejszej średnicy bez redukcji, ale ja bym jednak polował na oryginalny rozmiar.

Sztyca 27.2 na pewno nie wejdzie? Jeśli 27.0 ma spory luz, to powinna.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

w Stevensie mam tak że 27.2 nie wchodzi, 27.0 wchodzi gładko bez luzu, 26.9 już ma luz a 26.8 lata jak żyd po pustyni :mrgreen: poszukaj 27.0, jest teraz na ebaju RF XY z czerwonym jarzmem tyle że droga :-P sie zastanawiam czy RooXa 27.2 nie dać przetoczyć do 27.0 :shock:

Focker próbowałem wsadzać sztycę w rozmiarze 27,2 i by weszła na delikatnego chama tylko że nie wiem czy później nie byłoby promlemu z jej wyjęciem.

cardamon widziałem tego RF-a XY na ebay.com ale nie mam jak jej sprowadzić z USA tak aby było w miarę tanio.
Upatrzyłem sobie fajnego Eastona na niemieckim jebaju ale niestety średnica 26,8 :-/
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Z moich doświadczeń wynika, że fabryczne sztyce nie są idealnie pasowne do ram(jak piszesz fabryczne 27,0 ma lekki luz jak zacisk nie jest zaciśnięty)
Myślę więc że powiększanie tego luzu o kolejne 0,2mm zwłaszcza przy ramie alu nie jest wskazane, podobnie jak wciskanie sztycy na hamulca lub bardzo pasownie
Masz więc 3 opcje - 26,8 + blaszka z piwa, 27,0, 27,2 i frez aby wchodziła gładko
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA