napęd 2x8 lub 2x9 - linia łańcucha

mam korbę Race Face Turbine LP (czyli ze stałym mocowaniem pod młynek bez dystansów i bez długich śrub) i suport XT 107mm, mufa 68mm, suport to składak, oryginalnie ten pakiet był nowy na miskach z gwintem włoskim ale miski zamieniłem na inne na gwint angielski, wszystko pięknie ładnie ale odnosze dziwne wrażenie że ramiona dość mocno odstają njak na 107mm przystało, przy układzie 42z/29z na 11-30z linia łańcucha na tarczy 42z trafia mi w drugą małą zębatkę w kasecie a 29z trafia w 4tą z kolei, popołudniu dam fotę, pytanie czy to jest normalne bo tam spokojnie zmiesciłby sie młynek na korbie tylko plany były inne :)

przy 3 blatach ta korba chodziła z tą dł suportu, trzeba dać krótszą ośke , trzeba ustawic tak, aby mała z przodu i najweksza z tyłu nie miały zbytniego zagięcia , tak samo, aby najw z przodu i najmn z tyłu nie powodowało spadnia łańcucha przy wrzucie na blat z przódu na zew.
www.velotech.pl

Piotrze, dzięki, wiem jak powinno być tylko myślałem że na oście 107mm Turbina z dwoma tarczami będzie idealnie ustawiona a tu kicha, znaczy wersja LP wchodzi płyciej na kwadrat :-(

Załóż suport z miskami standardowymi BSA jak Bóg przykazał i zobacz czy problem zniknie. Przełożenie misek mogło wpłynąć na linię łańcucha wbrew pozorom. Rozumiem, że wyliczenia linii łańcucha jesteś pewien i zrobiłeś tego na oko?

Gdyby to były inne korby, to problemem mógłby jeszcze być suport w standardzie JIS i korba w standardzie ISO. Jednak RF ma swój własny standard - pomiędzy ISO i JIS więc rodzaj kwadratu w suporcie nie powinien wpłynąć na tak duże odchylenie.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Jak ja mam taki problem i nie chcę inwestować w kolejny krótszy suport to pozbywam się kołnierza z prawej miski (o ile jest to technicznie możliwe, a na 90% jest) i ustawiam sobie linię wedle uznania. Oczywiście ten zabieg ma swoje ograniczenia - można linę przesunąć ok. 2-3mm. Nie sposób odczuć to podczas pedałowania
https://www.facebook.com/evobikesycow

focker pisze:Załóż suport z miskami standardowymi BSA jak Bóg przykazał i zobacz czy problem zniknie. Przełożenie misek mogło wpłynąć na linię łańcucha wbrew pozorom. Rozumiem, że wyliczenia linii łańcucha jesteś pewien i zrobiłeś tego na oko?
To są zdjęte miski ze standardowego XT BSA 68/113mm, sam pakiet bb-un70/71/72 nie rózni sie rozmiarami obojętnie czy jest to włoch czy anglik, obawiam sie że akurat ten model Turbiny [LP] wchodzi płytko i będzie dupa z 2ch blatów.

Zakładałem że rura podsiodłowa jest przyspawana idealnie w centrum mufy suportowej ;-) ale dla pewności sprawdzę to w domu, z przodu zmierzyłem odległośc zębatek od rury podsiodłowej i dodałem promien zew. rury, z tyłu wyznaczyłem sobie środek piasty i na szablonie z kartoniu odłozyłem obie uzyskane odległosci z frontu, wypadło na drugą i czwartą zebatkę licząc od najmniejszej, jak przyłozyłem prosty długi płaskownik do zębatek to z takiego pomiaru na oko było to samo

jeszcze czekam na odpowiedź Yves'a :-)

niemniej dzięki serdeczne za odpowiedzi

Możesz jeszcze spróbować suportu z kwadratem na ISO a nie na JIS. Na takie suporty korby wchodzą głębiej nawet o kilka dobrych milimetrów (oryginalny Taper Lock jest dla przykładu na ISO).
Niemniej jeśli masz, to spróbuj z też wsadzić suport Shimano na 107 z miskami BSA w standardzie - możesz się zdziwić.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

cardamon,
jeśli masz jeszcze jednego włocha bb-un70/71/72, to zmierz ile mm osi wystaje po stronie napędu, i porównaj ze swoim składakiem.

Jeśli tyle samo - to proponuję wspólnie zamówić po jednym Tokenie 103mm...

No i pozostaje pytanie jak z tymi standardami JIS vs. ISO vs. RF
(vide: http://sheldonbrown.com/bbtaper.html :
"Conversely, if you install a J.I.S. crank on an ISO spindle, it will wind up about 4.5 mm farther in than it would on a J.I.S spindle of the same length." )

( Focker - skąd masz informację że
"Jednak RF ma swój własny standard " ? )
--
Cypis

Kiedyś szukałem informacji na ten temat i natknąłem się na taką dyskusję na MTBR: http://forums.mtbr.com/vintage-retro-cl ... 19394.html
OK, doubt solved. I asked to Race Face and their engineers answered me this:

Race Face had their own standard that was between the two.
Generally speaking, if you installed one of our cranks onto a Shimano (JIS) type spindle, it would stand-off further than if you installed it onto a Race Face spindle. This said, with the tolerances of the crank taper socket and the spindle end taper, the fit could easily overlap between ours and Shimano. There are other spindles out there that just wouldn’t work (either too big or too small) simply based on specs or tolerance control of the manufacturer. Also, if you apply grease to the spindle end or not, or how much torque you would apply, or how many times you had removed it and re-installed it also had a huge effect on the exact chainline.
I faktycznie - nawet Sheldon Brown nie wymienia korb RF jako JIS czy ISO

RF co innego twierdzi w manualu do suportów.
Note: Race Face spindle tapers are machined to ISO standards.

Z kolei w manualu do korb w miejscu gdzie zalecają smarowanie kwadratów jest taka notka:
Cranks tend to "suck-on" to a greased spindle approximately 0.5mm (0.020") further than they would onto a dry spindle using the same torque value (28 fVlbs. max.) on the crank bolt. We have taken this into consideration in the CNC machining of our tapers to ensure it is not a problem

Poza tym wspominaja też, że ich suporty są przystosowane do korekcji linii łancucha;:
Note: As you dial-in your chainline, the amount of exposed threads will differ on either side of the BB shell. This is ok and is a feature of the Race Face BB with adjustable chain-line.
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)

A czy spindle to nie jest kwadrat tylko na osi suportu, a nie gniazdo w korbie?
W suportach TaperLock na pewno są kwadraty ISO - i to jest sprawa pewna (pisałem zresztą wcześniej). Niemniej co do samych gniazd w korbach już w kilku miejscach się spotkałem z twierdzeniem, że to nie jest ani ISO ani JIS. I to by się w sumie zgadzało z tym, co napisano w instrukcji - bo węższy kwadrat ISO w suporcie + trochę większe mocowanie kwadratu w korbie daje miejsce na smar.

Ok - czyli w sumie nie ma rozbieżności. Instrukcja mówi, że kwadrat osi jest na ISO - a pracownik RF mówi, że korby mają swój własny standard osadzenia.

W sumie ma to ręce i nogi - można było kupić korbę RF i zamontować ją bez większych przesuwek zarówno na osi RF jak i Shimano. Ukłon w stronę klienta.

po obdukcji

RF Taper Lock 110mm
- korba RF Turbine LP wchodzi dobrze pod 3blaty
- kobra RF Turbine BCD104 j.w.
- korba m739 wchodzi dobrze pod 3blaty

mój składak XT 107mm
- korba RF Turbine LP wchodzi pod 3blaty ale bez szału
- korba m739 wchodzi pod 3blaty ale bez szału

BB-UN54 113mm
- korba RF Turbine LP wchodzi dobrze pod 3blaty
- korba m739 wchodzi idealnie pod 3blaty

BB-UN51 107mm
- korba RF Turbine LP wchodzi idealnie pod 3blaty
- korba m739 wchodzi idealnie pod 3blaty

w żadnym z przypadków RF LP nie pasuje pod 2 blaty, no moze 107 UN51 by sie nadal od biedy ale ma luzy, patrze i dumam czym sie różni ten UN51 od mojego składaja i nie mam pojęcia, sprawdziłem też tego składaka pod względem lokalizacji w mufie, jest idaalnie w centrum wiec to nie miski

nie mogę już patrzeć dziś na ściagacz do korb i wielowpust, śmieszne jest to że korbę m739 przypasowywałem bez dokrecania, na mocny wcisk a i tak wchodzila najgłębiej :shock:

czy to jest mozliwe że dla włoskich suportów Shimano robiło standard ISO zmiast JIS ?

Nie powiem, żebym nie miał małej wewnętrznej satysfakcji z tymi przekładanymi miskami ;)
Idź tropem grubości ścianek w miskach i tego, jak dużo oś wystaje z korpusu z każdej strony.

Gdyby włoch miał oś ISO zamiast JIS, to korba wchodziłaby głębiej niż w LXie, a nie płycej.

powalczyłem z suwmiarką

BB-UN51 107mm ma węższy kwadrat niż składak 107mm z włocha, przęcietnie jest to ~0,2mm ale przy takim małym nachyleniu tych sfazowanych bocznych powierzchni osi to robi dość dużą róznice na zagłębieniu

ogólnie jest to dziwnie, bo takiego samego składaka (suport) zrobiłem do LTSa, oś z włocha 107mm tyle że miski angielskie pod 73mm i tam jedna zębatka 34z ustawiona w miejscu środkowej trafia mi z niemal polowę kasety czyli jest gut

No to teraz pozostaje szukać najlepiej suportu ISO na 107.
Mam gdzieś FSA Ultimax - ale oni też chyba robili suporty na JIS z tego co pamiętam.
Najszybciej Campagnolo (ale tam będą włoskie miski zwykle) albo Race Face.
Ewentualnie po prostu XTka 107 znaleźć - tego od groma jest na allegro, sam mam walający się taki suport gdzieś w gratach.