TimRejsingNaWinie

Moja Babcia, kiedy nie miała pomysłu na zupę, robiła zupę - jak mawiała - NaWinie
Innymi słowy wrzucała do gara to co się nawinie, napatoczy

Tu nie jest inaczej - trafiła się fajna ramka w rozmiarze dobrym dla niewiasty, więc wrzuciłem w nią to, co leżalo
Tak pokrótce powstał Scott TimRejsingNaWinie '96

Rama sama w sobie jest ciekawostką: nie ujęta w katalogu, ma opór do hamulców canti (choć bliźniaczy jej Elite Racing stał już na Vkach), wagą nie powala 1740g w rozmiarze 16"...
Powrzucane do niej zostało to co leżał na półce (co wcale nie znaczy że chłam) i pewnie sukcesywnie komponenty będą zmieniane aż do wykrystalizowania postaci finalnej

Wybrane technikalia
jedyny suport jaki miałem na 107mm, Ryczej Superlogic urzekł mnie prostotą Niestety ma niewymienne lożyska (zintegrowane z miskami) więc cieszę się ze nie będzie intensywnie eksploatowany. Z tematu osłonki do korby pozwolił kompromisowo wybrnąć Rockring Boba Girvina (nie razi jak plastik ;-) zwłaszcza że założony jest do ładnie wycinanej korbki Cruxa)
Korba wyposażona w koronki 42-32-20 (niestety fd średnio radzi sobie z przeskokiem 20-32) kaseta 12-32, czyli mega miękki zestaw przełożeń, hamownia Avida z równoległym prowadzeniem (rozważana konwersja na Vki XT), zmieniarki XT, Marcok DH3, kółka na piastach XT i Mavicach 222

Kilka szybkich strzałów:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Elite był na Eastonie wiec jest to bliżniak compa (alu wersja USA).Ciekawe jakie są w amerykańskim katalogu?W polskim stoi oparty o baner i jest na judy i cantach-ale czy jest to wersja cst ?Waga jak na 96 r dobra,kultowe Zaskary były cięższe.Ktoś ważył rame teama 97 i wyszło 1,4 kg co jest mało realne.

Magik pisze:Elite był na Eastonie wiec jest to bliżniak compa (alu wersja USA)
różnicę w rurach też zauważyłem, masz może jakąś fotę tego alu compa dla porównania?

do geometrii robiłem różne przymiarki - sztywny widelec wyje bardziej niż dh3 (który mimo wszystko jest wyższe od pierwszych judyt xc/sl), nawet Mag 21 jest za niski
Geometrycznie z widelców jaki mam najlepiej zgrał się XC700, a on jest jak pamiętam max 0,5cm niższy od judyty 63mm
Obstawiam więc że zdjęcie o którym piszesz to będzie faktyczna specyfikacja tej ramy

A co do zaskara - chyba nieco inne priorytety - zaskar czy avalanche z założenia miały być ultra sztywne i hyper pancerne, a niekoniecznie ultralekkie
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Zmiana na bardzo duży plus.
Rower na 100% dla małżonki, jest wspominane siedzenie ;-)
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra