Nadszedł czas aby przedstawić forumowej społeczności rzadko spotykany rower firmy Gazelle który parę miesięcy temu trafił mi się jak przysłowiowej kurze ziarno.
[center][/center]
Na początek kilka słów na temat historii firmy.
Założona w 1892 jako firma handlowa, która sprowadzała z Anglii i sprzedawała na rynku niderlandzkim nowy wynalazek jakim w owych czasach był rower.
Najwyraźniej holendrom już wtedy ów wynalazek przypadł do gustu, bo firma od 1902 roku rozpoczęła własna produkcję rowerów, która rosła z roku na rok. W 1954 firma wyprodukowała milionowy rower, od tego czasu też kilkakrotnie zmienia właścicieli, i tak w 1987 roku właścicielem zostaje firma Derby Cecles Corp. która jest też właścicielem marki Raleigh.
Pierwszy rower górski Gazelle pojawił się w katalogu w 1984 roku. Jest to 18 biegowy model o nazwie "Off-the-road" na rurach Reynolds 531.
[center][/center]
W 1986 roku oferowany jest rower "All terrain bike" na osprzęcie Shimano XT. Oferowana jest też sama rama "All terrain bike". Ten sam rower i rama znajduje się w katalogu w 1987 i 1988 roku.
[center][/center]
Począwszy od 1989 roku producent oferuje już tylko ramę, w katalogu z 1991 roku jest informacja o możliwości zakupu roweru na tej ramie i osprzęcie Deore DX lub XT.
Rower który przedstawiam został wyprodukowany w 1989 lub w 1990 roku, a więc w czasie kiedy właścicielem marki była firma która posiadała też markę Raleigh.
Spotkałem się z opinią, że rama tego roweru jest produkcji tej drugiej firmy, i ma tylko naklejki Gazelle. Przemawiać za tym może fakt, że numer ramy nie odpowiada numeracji przejętej przez Gazelle. Z drugiej jednak strony jest też znana opinia (http://www.lfgss.com/thread2960-16.html) jakoby ramy te były wyprodukowane przez Gazelle w ilości kilkudziesięciu sztuk, na potrzeby prezentacji w katalogu, i ekspozycji u dealerów. Tak mało ze względu na brak zainteresowania holenderskich konsumentów tego typu wynalazkiem w tamtym czasie.
Rower wyposażony jest w kompletny osprzęt Campagnolo Centaur z 1989/1990 roku. Korba jest na 100% z 1989, ale manetek bullet-shifters i cantileverów w tym roku nie było jeszcze katalogu więc możliwe że wyprodukowano je rok później. Mostek i kierownica firmy 3ttt pochodzi z 1989 roku.
[center][/center]
Jest w bardzo dobrym stanie technicznym - nie był wiele eksploatowany. Jeśli chodzi o moje najbliższe plany względem niego to chciałbym go wyczyścić i uzupełnić niewielkie ubytki lakieru tu i ówdzie. Na pewno wymienię siodło, bo to które jest wygląda (delikatnie mówiąc) źle. Chciałbym też wymienić w przyszłości mostek, kierownicę, obręcze kół i opony ale tylko na takie same jak są w rowerze, tylko nowe - jeśli kiedykolwiek uda mi się takie znaleźć.
Poniżej zdjęcia. Po kliknięciu powinno otworzyć się większe w nowym oknie.
[center]
[/center]
GAZELLE Champion Mondial
#1Ostatnio zmieniony 2014-07-02, 09:54 przez Gerwazy, łącznie zmieniany 4 razy.