Jako, że mój był pierwszy post to zmieniłem nazwę wątku na bardziej ogólną. Stara nazwa tematu: Booster Shimano?!

Jaka jest wasza opinia o Boosterach? Czy boostery naprawdę mocno poprawiają działanie hamulca czy to raczej tylko bajer o uzasadnieniu marketingowym. Jak zawodowym zawodowcem trzeba być by odczuć i wykorzystać różnicę?

Proszę o dzielenie się opiniami!

P.S.
były boostery Shimano ale nie z czasów Vek a Cantów?!

Zawodowi zawodowcy od dawna używają tarczówek. Czy boostery coś poprawiają, to zależy od ramy, widelca i rodzaju hamulca. Przy Magurach jak najbardziej wskazane, szczególnie przy cieńkich stalowych rurkach w ramie. Jak masz przykładowo Zaskara i canti, nie zrobi ci to absolutnie żadnej różnicy. Pewnie też poprawią nieco sztywność widelca. Jeśli chodzi ci o siłę i jakość hamowania, nie wydaje mi się aby różnica była znacząca chyba że masz wyjątkowo wiotki widelec/ramę.

Jedyny booster shimano znajdziesz przy u-brejku XT z ery przed V.
Ostatnio zmieniony 2012-12-19, 14:47 przez Radziej, łącznie zmieniany 1 raz.

Na kantach nie odczujesz nawet za bardzo różnicy. One mają za małą siłę, żeby móc w takim stopniu rozginać widły jak V-brake. Dlatego w sumie podkowy zrobiły się popularne właśnie w czasach V-brake (U-brake to inna historia). Jak dla mnie coś takiego kantach to niepotrzebne 200gram więcej. Uwaga - w Magach bostery były częstą przyczyną pękania podków widelca.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Witam.

W cantach boostery są nie potrzebne pownieważ siła hamulca była zbyt mała.

Magur bez boostera sobie nie wyobrażam. Ja zamiast standardowych dorzyciłem jeszcze karbonowgo Muddyego dedykowanego do Vek. Wbrew temu co mówił taki jeden... Dodatkowy booster pomógł ale... Tylko z tyłu. Z przodu nie robiło różnicy.
Jedyne co robił booster to usztywnienie widelca.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Focker, rozwiniesz to o pękaniu podków z powodu boosterów? Ja do maga właśnie założyłem booster Muddego do v-ek z obawy o tą podkowę i cieniutkie piwoty. Wydaje się, żę booster przemie część obciążeń na siebie plus nie będzie rozginania piwotów na zewnątrz. Lepiej jakbym wywalił ten booster?

Znałem dwie osoby, które używały boostera w Magu i u obu ułamały się różki podkowy na dole. W Magu jest tak, że piwoty trzymają podkowę. Sam amor jest dość wiotki. Jeśli wiec usztywnisz piwoty, a całość się wygina, to powstać mogą duże obciążenia na piwotach - przenoszone na podkowę. Nie jestem fizykiem, żeby to potwierdzić na liczbach czy wyliczeniach, ale skuteczność 100% w znanych mi przypadkach każe mi z dystansem podchodzić do boostera w Magu - szczególnie, jeśli to jest SLka z magnezową podkową.

Mekp - może jednak źle założyłeś tą magurę z tyłu? Tam podkowa musi być idealnie zgrania z klinami na widełkach i ustawieniem adapterów - inaczej całą sztywność szlag bierze. Rozmawialiśmy na Ślęży trochę o tym. Dlatego właśnie Magura wprowadziła boostery Evo2 - żeby ułatwić ludziom montaż.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Siedziałem nad tym sporo czasu i na sam koniec zrobiłem prostą próbę... Jazda bez oraz jazda z boosterem. Magura widocznie mniej rozginała ramę. Siła sporo lepsza.

Minusem zamontowania boostera jest brak QR'ki.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Ja mam boostery z tyłu w obu stalowych ramach - w jednej jakiś filigranowy ukraiński CNC z przed lat, a w drugiej solidną 150g Tiogę z allegro.Uważam, że podkowa ma sens na tylnym widelcu, bo zmniejsza (choć nie eliminuje całkowicie) rozginanie się widelca. Hamulec staje się wyczuwalnie twardszy, i skuteczność w zauważalny sposób się poprawia. Z przodu raczej nie ma większego sensu

mekp pisze:Siedziałem nad tym sporo czasu i na sam koniec zrobiłem prostą próbę... Jazda bez oraz jazda z boosterem. Magura widocznie mniej rozginała ramę. Siła sporo lepsza.

Minusem zamontowania boostera jest brak QR'ki.
Nie ma QR bo użyłeś boostera od v-ek:) Jakbyś użył muddego do Magur to by QR był jak najbardziej :)

Zakładałem booster do ramy wheeler cross 6.5 - aluminiowa. V-break Deore. Klamki XT.
Przy mocnym ciśnięciu tylnego hamulca ewidentnie rozginało tylny trójkąt. Po założeniu boostera ten efekt zniknął, modulacja się poprawiła. Przód - nie zauwazyłem.

booster nie zaszkodzi ; przy bardzo mietkich klamkach moze nawet znaczaco pomoc, rowniez jesli chodzi o inne hample niz v-ki czy magury (ktore bez boostera dzialaja zle)
Obrazek