no właśnie - chcąc złożyć "spójnego rocznikowo" klasyka na pewno napotkaliście większe lub mniejsze problemy związane z wyszukiwaniem komponentów Co zdobyć najtrudniej?
na pierwszy rzut moje spostrzeżenia:
osprzęt - sporo tego i nawet w niezłym stanie można trafić jeśli poruszamy się w starszych grupach Shimano Gorzej jak ktoś w Polsce chce skompletować osprzęt np Suntoura lub wymyśli sobie jakieś hi-endowe cacka których u nas po prostu nie było, a jeśli to śladowe ilości (Paul, Cooka, Syncros, Ringle etc)
komponenty - zdecydowanie najwięcej zachodu jest z obręczami (albo są skatowane, albo ich nie ma, najprościej trafić coś jako kompletne koło) i oponami Na drugi rzut rury: sztyca, kiera, z mostkami raczej nie ma zachodu
no z shimano to problemu nie ma, tego jest dużo z różnych roczników. bardzo dużo fajnego oldskoolowego shimano, sachs, suntour można spotkać w rowerkach na aukcjach. gorzej jest właśnie z tymi komponentami z malych manufaktór. wystarczy zerknąć w katalogi z lat 90 naszych zachodnich sąsiadów - mają dostęp do takich fantów, że o połowie to nawet nie słyszeliśmy w Polsce. masa kolorowego, popłynietego, kultowego shitu, że aż zapiera dech. oczywiście posiadanie tego to wydatki astronomiczne, ale ludzie ścielą więc jest na co popatrzeć :)
właśnie najciężej zdobyć obręcze, jakieś np anodowane mavic'a, czy zielone sunrimsy, a nawet fajne vuelty. piasty też cięzko zdobyć.
ale wogóle już dorwać jakąś fajną (nie zoom, accent, uno) sztycę w dziwnym rozmiarze to w Polsce graniczy z cudem. jeszcze austriacki RooX ma resztki dziwnych rozmiarówek, ale nie ma się co dziwić bo teraz to standardem jest 30.9 31.6 27.2. a ja skladam rowerek na stalowej ramce GT KARAKORAM i za nic nie mogę dopasować sztycy bo tam włazi jakiś 26.0 albo 25.9 a sztyca shimano XTR/XT/DX z logo od EASTONA :) ale cacko, zwłaszcza z serii m900
aaa i mi się przypomniało jeszcze, pamietacie PPK?
no to pomarudzilem...
właśnie najciężej zdobyć obręcze, jakieś np anodowane mavic'a, czy zielone sunrimsy, a nawet fajne vuelty. piasty też cięzko zdobyć.
ale wogóle już dorwać jakąś fajną (nie zoom, accent, uno) sztycę w dziwnym rozmiarze to w Polsce graniczy z cudem. jeszcze austriacki RooX ma resztki dziwnych rozmiarówek, ale nie ma się co dziwić bo teraz to standardem jest 30.9 31.6 27.2. a ja skladam rowerek na stalowej ramce GT KARAKORAM i za nic nie mogę dopasować sztycy bo tam włazi jakiś 26.0 albo 25.9 a sztyca shimano XTR/XT/DX z logo od EASTONA :) ale cacko, zwłaszcza z serii m900
aaa i mi się przypomniało jeszcze, pamietacie PPK?
no to pomarudzilem...
Hehe.... ze sztycami to fakt Chwała niebiosom że do Bouldera 93 uchował mi się oryginał Ritcheya - średnica to 26,2
A co do PPK to mnie ubiegłeś Miałem wrzucic jako ciekawostkę wraz z fotkami (kumpel zdaje się ma jeszcze stery na maszynach i przednią piastę karbonową - ale cały czas czekam na info....)
A co do PPK to mnie ubiegłeś Miałem wrzucic jako ciekawostkę wraz z fotkami (kumpel zdaje się ma jeszcze stery na maszynach i przednią piastę karbonową - ale cały czas czekam na info....)
na allegro była jakiś czas temu piasta karbonowa PPK, nówka za 49 nikt jej nie kupił!!! za drugim podejściem dopiero...
czekam na foto, wtedy temat się rozwinie :)
czekam na foto, wtedy temat się rozwinie :)
z GT stalowymi jest dziwna sprawa - znajomy w Karakoramie (tym na reynoldsie w malowaniu w czerwonym z bialymi poprzecznymi paskami co jakis czas - a la najpopularniejszy zaskar - czyli rocznik 00 ?) - mial podobny problem. Ostatecznie wepchnal jakas mniejsza i mocno skrecil.DiscoMan pisze:a skladam rowerek na stalowej ramce GT KARAKORAM i za nic nie mogę dopasować sztycy bo tam włazi jakiś 26.0 albo 25.9 a sztyca shimano XTR/XT/DX z logo od EASTONA :) ale cacko, zwłaszcza z serii m900
za to w mojej Talerze (taka z ognistym napisem "all terra" chyba 96r) mialem sztyce z redukcja na 26,4. Od ziomka dostalem 26,6 i w sumie widze ze bez problemu wejdzie 26.8 (mam QR, bo w gorach potrzebuje szybko opuszczac rure w dol;)
WRACAJAC DO TEMATU:
bardzo ciekawe i super rzadkie wydaja mi sie np. zabaweczki typu CODA Magic -> czyli ok 94r. Ich wersja Six-Packa (teraz chyba tylko Tune robi pod ten standard korby - big foot). Poza tym GT montowalo swoje piasty (raczej bardziej znany Hadley, oraz oski tytanowe na kwadrat z lozyskami kartuszowymi, widzialem to to tylko w katalogach zza oceanu).
Poza tym np. canti Mafac - pochwale sie, ze kiedys je dostalem. Ale juz nigdy pozniej nie spotkalem sie z nimi ani w sieci, ani wsrod napotykanych rowerkow.
niestety zostaly mi juz tylko slabe fotki:
Takie canti były i są stosowane w przełajówkach, zreszta ludzie szukją takich bo dobrze działają .
podbijam temat w oparciu o nieustające i bezowocne poszukiwania...
KLAMEK DEDYKOWANYCH DO MANETEK TYPU THUMB - raz na allegro widziałem XT M730, poszły nota bene za śmieszne.... 15zł Nie licytowałem bo uparłem się na MT60/62 - i co? jak do tej pory g***no, a to już prawie rok
oczywiście można ciągnąć z eBaya, ale przesyłka to koszt dwu lub dwu i pół krotnie wyższy niż same klamki...
KLAMEK DEDYKOWANYCH DO MANETEK TYPU THUMB - raz na allegro widziałem XT M730, poszły nota bene za śmieszne.... 15zł Nie licytowałem bo uparłem się na MT60/62 - i co? jak do tej pory g***no, a to już prawie rok
oczywiście można ciągnąć z eBaya, ale przesyłka to koszt dwu lub dwu i pół krotnie wyższy niż same klamki...
Mi osobiście bardzo ciężko ida poszukiwania klasycznej ramy szosowej na mufach , wymyśliłem sobie, że che coś włoskiego i zawsze albo rama jest za duża , za mała , ma jakies wgniecenie lub po po prostu ma kosmiczna cene. Ostatnio kupiłem rower na ramie Gimondi , dosyć sfatygowany w rozmiarze 63 , a potrzebowałbym rozmiaru 58 lub 60 . I przeglądając allegro szczerze napisze , że jest ciężko.
chcieć to móc
a tu niespodziankazimny pisze: Poza tym np. canti Mafac - pochwale sie, ze kiedys je dostalem. Ale juz nigdy pozniej nie spotkalem sie z nimi ani w sieci, ani wsrod napotykanych rowerkow.
niestety zostaly mi juz tylko slabe fotki:
Obrazek
http://www.allegro.pl/item873391642_tan ... 6cali.html
* KIRK Revolution x 4 * <[shadow=cyan]MISTRAL Vision Alu Pro [/shadow]> < FILMOTEKA >
Jak sie nie będziesz upierał na włoszczyzne to moge coś poszukać na swoim terenie, sam miałem 600 mm wysoką i sprzedałem pare miesięcy temu, teraz mam mniejsze szoski.
Ile masz wzrostu ??
Ile masz wzrostu ??
Piotrze, może kwestie techniczno-handlowe przerzućcie do nowego wątku, albo przez PW ustalcie żeby off-topa nie robić Dzięki
Cezary - umowmy sie - MAFAC jednak ma troche wiekszy poziom kultowosci niz weinnmann;P (nie wiem tez czy przypadkiem te weinmanny nie byly stalowe, w przeciwienstwie do mafacow;) no i nie sa luzem, a ja musze sie pochwalic - dorwalem osobno, bez koniecznosci zakupu calego roweru;PCezary Czapski pisze:a tu niespodzianka
http://www.allegro.pl/ite...ike_26cali.html
i jeszcze sprostowuje siebie - wypowiedz z sierpnia 09.
-znajomy posiadacz Karakorama z 1998r (podobno reynolds, lecz nigdzie naklejki odpowiedniej nie ma). Ma owalizowane rury gora i dol, ale za to brak mu groove tube. Ponadto srednica sztycy to 28,6! czyli jednak troche wycieniowana rureczka;) [w starszych ~92-96 bylo okolo 26,8 jak wspomnialem;)]
-znajomy posiadacz Karakorama z 1998r (podobno reynolds, lecz nigdzie naklejki odpowiedniej nie ma). Ma owalizowane rury gora i dol, ale za to brak mu groove tube. Ponadto srednica sztycy to 28,6! czyli jednak troche wycieniowana rureczka;) [w starszych ~92-96 bylo okolo 26,8 jak wspomnialem;)]
Od pewnego czasu rozgladam sie za korba Shimano FC- M737 i nie widzialem od dluzszego czasu ani jednej szt
klamki canti? ;P
thumbsy, albo nawet cala grupa xt z jeleniem?
pro-racing...eee przeciez jest (za 4-cyfrowa sumke;P)
thumbsy, albo nawet cala grupa xt z jeleniem?
pro-racing...eee przeciez jest (za 4-cyfrowa sumke;P)
XC pro mi się marzy albo Sachs Quartz, generalnie nie Shimano... XC pro albo Sachs pojedyncze części się zdarzają, bardzo bardzo rzadko korby. O Campa Record OR nie będę nawet wspominał bo nie warto.
jesli Radzieju mowisz o pojedynczych szpejach quarza to i owszem - w pl mozna nabyc spokojnie nowe! gripy 3x8 (ale nie zielone), oraz nowe rd.
sam karmie sie uzywkami, ale centera, neos - tych korb jest calkiem sporo (a przyznam szczerze, ze zawsze wydawalo mi sie iz roznica miedzy modelami tkwi w blatach...)
ps. co innego plasma - to dopiero jest rzadkosc;)
sam karmie sie uzywkami, ale centera, neos - tych korb jest calkiem sporo (a przyznam szczerze, ze zawsze wydawalo mi sie iz roznica miedzy modelami tkwi w blatach...)
Jeśli szukacie przerzutki Plasma, to jest do kupienia np. tu:zimny pisze:(...)
http://www.cyclosport.pl/go/_info/?user ... 03&lang=pl
Na ebay.com nowych części XC Pro jest "zatrzęsienie". Korby też widuję co jakiś czas.
Plasmę widuję czasem, głównie na niemieckim ebay-u, nawet miałem ochotę zakupić ale musiałbym mieć jakiś odpowiedni rower do tego.
Nie powiedziałbym że "zatrzęsienie" ale może dlatego że śledzę od niedawna, poza tym ceny są jakby to delikatnie ująć dosyć wygórowane.Punkxtr pisze:Jeśli szukacie przerzutki Plasma, to jest do kupienia np. tu:zimny pisze:(...)
http://www.cyclosport.pl/go/_info/?user ... 03&lang=pl
Na ebay.com nowych części XC Pro jest "zatrzęsienie". Korby też widuję co jakiś czas.
Ja mam swoje marzenia, których (z wyjątkiem) nie widziałem na allegro nigdy - choć nie wykluczam oczywiście możliwości przegapienia:
- Rama Bontrager Ti Lite, ewentualnie może być Race Lite Cro-mo
- Rama Trek OCLV 9900 Pro żółto- niebieska z dobranym kolorystycznie SIDem (była na allegro, ale za duża, inne kolory i bez SIDa)
- dowolny Litespeed (przyznać się, kto oddaje swojego co rok do serwisu w Łodzi u pana Pacholca na Kilińskiego? ;)
- Mag 21 SLTi
- Judy FSX (klasycznego FSXa już na szczęście mam)
- Marzocchi Nitro
- Dowolny Pace z odkręcaną podkową
- RS1
- Amortyzator Tioga
Macie namiar - dawajcie.
- Rama Bontrager Ti Lite, ewentualnie może być Race Lite Cro-mo
- Rama Trek OCLV 9900 Pro żółto- niebieska z dobranym kolorystycznie SIDem (była na allegro, ale za duża, inne kolory i bez SIDa)
- dowolny Litespeed (przyznać się, kto oddaje swojego co rok do serwisu w Łodzi u pana Pacholca na Kilińskiego? ;)
- Mag 21 SLTi
- Judy FSX (klasycznego FSXa już na szczęście mam)
- Marzocchi Nitro
- RS1
- Amortyzator Tioga
Macie namiar - dawajcie.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Mag - tylko eBayfocker pisze: - Mag 21 SLTi
- Amortyzator Tioga
Pace - musiałbym sprawdzić koronę - golenie były karbonowe Nie wiem poza tym czy jeszcze jest
Tioga - pomalowany dla Tiogi dość powszechny widelec IMO czy się mylę?
Radzieju, zapytam tak (w kontekście cen XC Pro) - ile kosztuje teraz nowa tylna piasta M900 (jeśli takie jeszcze się trafiają)?
Pace może być bez korony - to jest najmniejszy problem ;)
Tioga - robiony przez Showa amor na którym w DH ścigał się John Tomac. Nigdy nie miałem w ręku- stąd chęć zbadania. Pewnie Mogul w środku. A powszechność to rzecz względna - mi się wydawało, że nie był on zbyt powszechny,ale tutaj moja pamięć już nie sięga i nie mam wystarczającej wiedzy ;)
IMO?
Tioga - robiony przez Showa amor na którym w DH ścigał się John Tomac. Nigdy nie miałem w ręku- stąd chęć zbadania. Pewnie Mogul w środku. A powszechność to rzecz względna - mi się wydawało, że nie był on zbyt powszechny,ale tutaj moja pamięć już nie sięga i nie mam wystarczającej wiedzy ;)
IMO?
kurcze, mam przed oczyma fotę z XC, kiedy Tomac jeździł dla Raleigha - niebieski sztuciec który mnie przypominał... no właśnie nie dam sobie ręki uciąć, ale chyba Marcoka (nie pamiętam niestety dokładnie, dlatego poprzednio nie pisałem, ale na pewno skojarzenia wizualnego z Mogulem nie miałem) I to był jedyny sztuciec sygnowany Tiogą jaki widziałem (choć to takie czasy że możliwe że DH także na nim śmigał)
Może to trochę rozjaśni sprawę? ;)
Na pierwszym rowerku autograf delikwenta.
A swoją drogą- zawsze chciałem mieć taki sexy "lateksowy" strój ;)
Na pierwszym rowerku autograf delikwenta.
A swoją drogą- zawsze chciałem mieć taki sexy "lateksowy" strój ;)
O to mi chodziło właśnie ten widelec widziałem na jakiejś migawce z zawodów i skojarzył mi się z Marcokiem
dzieki - znam linka, ale bardziej myslalem o gripach i fd;)Punkxtr pisze:zimny napisał/a:
(...)
Jeśli szukacie przerzutki Plasma, to jest do kupienia np. tu:
http://www.cyclosport.pl/...ASMA-03〈=pl
mozliwe, ze takiego mielismy na oku kiedys (wygladal na nowke) - w rowerku od pewneo handlarza;)focker pisze:- Mag 21 SLTi
mam na mysli 3 - dwa soft-taile, jeden amp...jak cos to pisz;)focker pisze:- dowolny Litespeed
Wybaczcie mały OT, ale jak jesteśmy my przerzutce Plasma, to się od razu zapytam. Może ktoś orientuje się, czy w takowej (tylnej) sprężyna napinająca pantograf jest tytanowa?