Rocky Mountain Transpo 1987

Źle się dzieje, pierwszy po wakacjach dzień we Wrocławiu i już rower przytargałem ;]

Jeśli w konkursie "rower roku" będzie kategoria najstarszy góral, to się zgłaszam ;D

Zdjęcia: https://picasaweb.google.com/1071186390 ... directlink To słońce to jednak kiepski pomysł ;/

Transpo znalazłem tylko w katalogu z 1987go roku, shimanowskie graty na nim zawieszone są datowane na luty-kwiecień 87, niby się zgadza ale mój trochę się różni od katalogowego- ma u-brake'a, inną kierownicę i mam wrażenie inną, mniej krowiastą geometrię.

Tyle katalogów

W jakim stanie jest rama widać, zadziwia mnie przy tym stosunkowo dobry stan osprzętu, tak jakby rower stał i był rzucany z kąta w kąt.
Wynagradza to stosunkowo wysoka oryginalność- zdaje się że poza przednim kołem, hamulcem, sztycą, siodłem i oponami jest komplet.

Rama: Rocky Mountain Transpo, Tange cr-mo główne rury, reszta Tange Mangalloy, 19" chyba
Widelec: Tange Unicrown
Osprzęt: Shimano SIS, zgodnie z katalogiem, korba z biopacem, thumby ze zmianą płynne/indeks
Hamulec przód: XT 732 tymczasowo, były plastikowe v-ki
Sztyca: Kalloy
Mostek: Ritchey Force przedpotopowy, alu klin
Kierownica: Nitto
Obręcze: Ukai/Vuelta
Piasty: Suzue pod wolnobieg/Acera
Stery i suport: Tange, śliczne
Pedryle: SR mp-130 zero luzu ;D

Tak jak mówiłem, na razie robię go do jazdy, pewnie dostanie błotniki, zasługuje na nową skórę ale za specjalnie mi się z tym nie spieszy ;]
Ostatnio zmieniony 2012-09-18, 18:34 przez elziomallo, łącznie zmieniany 1 raz.

Jakie masz plany na Rockiego? Jakieś konkretne modyfikacje?
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Tuning był ale nie dramatyczny, wiele do szczęścia nie brakuje o czym w dziale "kupię". Jest na tyle oryginalny, że raczej pójdę w stronę katalogową, można na nim wieszać m730 ale po co? Teraz chcę go trochę rozruszać, jego lakierowi nic już nie zaszkodzi więc możliwe że posłuży za zimówkę, a wiosną dostanie nową skórę, ale to nic pewnego na razie. Mufy w sumie podobne jak w panasonicu ino naklejka bardziej prestiżowa, może mufy po prostu tange robiło ;D https://picasaweb.google.com/lh/photo/A ... directlink
Allegro, Alpinestars, Breezer, Corratec, Kuwahara, Rocky Mountain.

Obrazek

Witam.

Rower naprawdę okropny ale z wielkim potencjałem.

Tylko geo trochę dziwna bo jest niski a do tego na tyle długi że nie zmieścił mi się bagażnika :D

Do oryginału go i do gabloty!

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

Rm............... mniam , choć dla mnie za stary rocznik, nie lubie mtb z naleciałościami szosy, małą główką i kąty rozjazdowe.
ale może z tego być doskonały rower turystyczny

Pogadaj na RB , jakbyś lakier nowy kladł to może naklejki Ci ktoś zrobi .
www.velotech.pl

Fajna patyna... Powypełniałbym najgorsze miejsca żółtą farbą, wygładził papierem, wypolerował woskiem i jeździł tak jak jest. Takie ramy mają swój urok jak są w oryginale. Widać że rower miał nieco akcji ale zdrowo wygląda, nie pordzewiały. Dobra baza. Jak na lata 80-te to geometria aż tak archaicznie nie wygląda, kąt główki dosyć ostry.

tak sobie o nim myślę i mogę powiedzieć, że moim zdaniem jeśli rower tylko zostanie "wstępnie zalepiony, zaszpachlowany, podmalowany " to będzie bieda.

To co trzeba zrobić by miał klasę to na początek obfocić naklejki ze wszyyyystkich stron, porównać kolory w naklejkach z jakimś wzornikiem i znaleźć kogoś kto takie zrobi. Potem do mieszalni lakierów i zmówić dokładnie taki żółty i wypiaskować i pomalować..

Fajny rowerek, osobiście byłbym daleki od tego typu zabiegów jak malowanie itp. Zadbać o wzorowy stan techniczny i śmigać do pracy, po bułki, do lasku z dziewczyną...
Chyba, że faktycznie nie chodzi tu o zachowaniie oryginału, to można poszaleć z rekonstrukcją.
/// 4x Specialized /// ;)

polonezGLE pisze:Taki wypiaskowany, pomalowany i oklejony naklejkami z plotera to już nie będzie oryginał. Rower ma sporo lat i fajnie by te lata było na nim widać.
Dokładnie to miałem na myśli. To nie chodzi o to żeby rower wyglądał jak nowy bo nim nie jest. Mi tam się podoba jak rower ma takie "blizny". Co prawda sam piaskowałem i malowałem swojego Fata ale tam była nieco inna, znacznie gorsza sytuacja.

Radziej pisze:
polonezGLE pisze:Taki wypiaskowany, pomalowany i oklejony naklejkami z plotera to już nie będzie oryginał. Rower ma sporo lat i fajnie by te lata było na nim widać.
Dokładnie to miałem na myśli. To nie chodzi o to żeby rower wyglądał jak nowy bo nim nie jest. Mi tam się podoba jak rower ma takie "blizny". Co prawda sam piaskowałem i malowałem swojego Fata ale tam była nieco inna, znacznie gorsza sytuacja.
a ten malowany Fat to wg mnie jeden z najlepszych rowerów tutaj :-)

W sumie mam złe wspomnienia z malowaniem, 2 lata temu pomalowałem pięknie jedną fajną ramkę i do tej pory leży, szkoda mi jej ruszać :/ Opcja z podmalowaniem najgorszych dziur podoba mi się, technicznie jak to zrobić? spray, pędzel, aerograf?

Co do spójności osprzętowej to mały zgryz mam, bo możliwe że trafią w me rączki canty z klamkami Ritchey Logic te staare (91?) i zastanawiam się czy do alpiny je wsadzić, czy tutaj, czy w ogóle na coś innego czekać ;D

Obrazek

Ja bym to pędzelkiem podmalował i wygładził papierem zaczynając tak od 800 na 2500 kończąc. Ja bym tak zrobił ale pewnie byłoby dobrze jakiegoś fachowca zagaić. Także popytać się lakiernika żeby kolor dobrał.

Ramę od Wheelera zaniosłem do mieszalni lakierów, po paru godzinach odebrałem buteleczkę z lakierem i w domu jechane, pędzelki modelarskie i papier ścierny o różnej gradacji. Koszt niewielki, efekt co prawda na nogi nie powala, ale na konkurs piękności sprzęt nie idzie. Każdy bardziej kumaty widząc prawie trzydziestoletni rower z idealnym lakierem zajarzy że był tuning.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

kwestia filozofii -o3wiścnie można zrobić tak jak polonez radzi -ale jak dla mnie nigdy nie będzie idealnie -może więc nie ma sensu poprawiać coś na siłę ? malowanie całej ramy -jak dla mnie jest kompletną pomyłką -lakier i naklejki są na tyle w dobrym stanie ,że nie ma ich co ruszać
osobiście zrobiłbym inaczej -wyczyścił go ,tam gdzie jest rdza ,możesz ją szmatką z odrdzewiaczem przetrzeć ,wybulwienia lakieru zetrzeć papierem wodnym ,na koniec całość powoskować i wypolerować i jeździć

nie ma nic złego ,że rama mtb z takim stażem ,ma jakieś zadrapania -a przynajmniej będzie oryginalna
katalogowy osprzęt -chyba też bym zostawił ,a jak nie ma -to do niego zmierzał .

chyba ,że ma być to rower na codzień i Ci nie zależy -to piaskuj i do malarni proszkowej ,to dopiero będzie :lol:

I podmalować też się przyda bo sama polerka i wosk zabezpieczy goły metal na krótką chwilę. Można i zwykłą szpachlą ale jak już robić to niech to jakoś wygląda.

Radziej pisze:I podmalować też się przyda bo sama polerka i wosk zabezpieczy goły metal na krótką chwilę. Można i zwykłą szpachlą ale jak już robić to niech to jakoś wygląda.
a na koniec bezbarwny
u Himayera widzialem pare ramek ktorym byla przywrocona druga mlodosc wlasnie w ten sposob....rewelka
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Nie no, szpachla to już nie ten teges bo mój śp. polonez z tego wyjdzie.
Jako że miejsce usuniętej rudej będzie głębsze niż otaczający je zdrowy lakier, to różnicę poziomów wyrównywałem podkładem (z motoryzacyjnego) na pędzel. Szlif papierkiem i na to ciutkę lakieru pod kolor.
Dawes Fat Chance '91, Wheeler 5500 '91, Cilo Vasella '91, Anlen Invert '90, Winora góraloszosówka '90, Bianchi Superlug470 '96/99, Muddy Fox Sorcerer '89, Moje jazdy, Hercules California Pro '92 Hercules Indiana '91

Na razie mało czasu na picowanie ramy, za to wpadło parę części do projektu:

Siodło Ritchey Vector Wing, jak nowe (Dzięki Piksel!)

Obrazek

Sztyca Strong 26,4,
Obrazek

Kółko na przód- Suntour XC Comp/Chinook CR 16 i Skinnwale- drutowy Ritchey Omega-Bite i jakieś dziwactwo zwijane robione przez Cheng Shing ;]

Obrazek
Obrazek

Jutro zakładamy ;]

Obrazek

Sztyca fajna, taki sam rozmiar jak w Fat, trudny do zdobycia w dzisiajeszych czasach. Siodło moim zdaniem trochę za nowe ale zobaczymy jak to będzie razem wyglądać. Fajnie by tutaj Turbo zagrało chociaż z drugiej strony ja go nie cierpię i po 50+ km trzeba mnie z niego usuwać chirurgicznie. Rolls byłby też niezły.