na 40 szprychach 2,3 w latwiejszy teren? wypraszam sobie;)

ostateczna podpowiedz; zwatpie w naszych forumowiczow jesli jeszcze nie wpadna na wlasciwy trop;)

Obrazek
Obrazek

pocisniemy jak tylko postawie na kola;
wstyd sie przyznawac, ale mam zamiar przemeblowac doskonale europejski osprzet (sachsy-maillard, miski touringowe, wloskie siodla, weinnmanny; po prostu ZERO azjaty czy amerykanca!)

kola juz stawiam na silent clutchu;
siodla skorzane sie robia (meskie sie szuka...)
gumy baloniaste tez na etapie poszukiwan;
bedzie 7kowy naped shimano z thumbami czasowymi w koncowkach, chetnie zalozylbym tu terenowy dropbar... ale nie mam;)
nowoczesniejsze bagazniki
troche szerszy zakres przelozen na korbie (bo jest cos 34/46/52)
nowoczesniejsze canty z lat 90tych z koolstopami

i mam nadzieje, ze zejde z poczatkowych 21,6kg do max 16,5... (bez blotnikow, bez dymana itd.)

oryginal wygladal tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

ciekawy okaz ,fajny pomysł z tym euro klimatem ,mimo ,że miłośnikiem euro nie jestem
z tyłu oryginalnie tam byl elan ? ten klasyczny 3x6? czy jakiś 5x6 sachs ?z takim sie jeszcze nie spotkałem..

jakie opony ? pytam ,bo sam czegoś szukam ,nie wykluczam ,że większego niż 35c

p.s. w giętarke do kierownic chyba warto by zainwestować w końcu :)

1e - znalazlem jakies foty z katalogow 86 i 87:
http://www.gitaneusa.com/images/catalog ... rench4.jpg
http://www.gitaneusa.com/images/catalog/1987_pg6.jpg

wiec rowerek bedzie starszy niz 86

2e - nie wiem czy sie dobrze rozumiemy, ale tu sa tylko biegi zewnetrzne - piasta to po prostu beben sachs/maillard atom; i tak - orginalnie bylo wszystko tak jak widac;

3e - gietara by sie przydala, ale wiesz jak to jest z alu patykami - trzeba ostroznie podgrzewac, nie mam chyba dosc wyczucia.. a zeby jeszcze na tym sie bezpiecznie czuc pozniej (co innego stal)

4e - dziwna sprawa; gumy mialy opis sugerujacy 32m szerokosci. A nie wiem czy gorskie conti 2.1" nie sa wezsze... Obrecze swoje moga robic, michelin tez znany ze swojej tendencji do balonowatosci;

gdybym byl bajecznie bogaty - wybor bylby prosty (co prawda prezentowana oponka to 650B, ale co tam sa i 700c):

Obrazek

ale ze jest jak jest -> w oko wpadly mi:

Miski World Tour 32
Bontragery H2 38
schwalbe Delta Cruiser 35 (sa braz, ecru i biale boczki)
vittorie easy rider 38
conti top touring (ale te beda chyba najwezsze)
i prze bydle:
Sch. Big Apple 50mm

to tyle na allegro; vittorie randonneur'y sa wystawione tylko jakies biale w kosmicznej cenie (znam 28ki - swietne miejskie/zimowki)
Obrazek

a co to są te czerwone opony n iby ? wygladają hipstersko ,jestes nim zimny ;>
jak widze te katalogi -to 2 brooksy profeszynale znaleźć musisz
co do piasty -kumam ,po prostu takiej nie widziałem -to był jakis okaz do tandemu ,czy co ?

a co do jazdy ,2x szybciej pewnie nie ,ale przy odrobinie wprawy ,myśle ,że utrzymać średnią 40km/h dla średnio wytrenowanych kolarzy nie powinno stanowić problemu w dłuższym przedziale czasu

p.s. swoją drogą wujek ,dziewczyny mojego kumpla ,który podobno kolarzem był do końca (zeszedł na wyścigu:)) miał tandem szosowy -jak znajdę czas -to będzie reanimacja ,na razie niewiele wiem co to właściwie jest ,więc się nie napalam

nie powiem - marzyl mi sie skladany: cos jak CO-motion, Seven ("skladaki") badz Friday Bikes (kolka 20"), ale wiadomo jak sie jest stalym bywalcem GUP to sie....marzy;)

czy pojedzie 2x szybciej? zobacze jak wsadze z tylu mojego brata koksa; z Ruda to predzej ja bede budowal forme;P ale z plotek wiem tyle, ze jak sie nie opierd*la to ze 150 mozna zrobic i nie poczuc ;]

(male obrazowanie jak to pewnie bedzie)

Obrazek

Rurokurak - jest takie siodlo hamerykanskie co mnie w oko wpadlo i bede probowal podrobic; jak sie uda - sie pochwale;) drugie mam jakies od niemiaszkow, damskie i juz je kobita zna to pewnie jej spasi; musialem tylko dorobic uchwyt bo tam podwojne druciki leca;

aze gumy hipsterskie? coz - sa troche vintage'owe prawda.... amerykance odtwarzaja stara francuska mode na specyficzne rowery podroznicze i stad te kola 650b, skora... zreszta nizej focia wzoru z prawdopodobnie czasow powojennych:

Obrazek

a i jeszcze inne ujecie tych gumek od francuzow:
Obrazek
Obrazek

glupi tez, ale oficjalnie grodzki (nie moglby raczej byc miejskim, bo buraki ulokowaly go pod kombinatem w nowej hucie...) i pracy;

a hamerykance to sa powiem wam nieglupie bestje, mysle ze warto podgladac, bo nie tylko tam najnery, czy enduro kroluje jak to nam jednowymiarowo polska prasa branzowa prezentuje...

europa europą, ale pewne sprawy sa tutaj niezmienne od lat :)
Obrazek

No widać, że w tej Galicji tradycyjnie za trendami nie nadążata.
Bo u nas, w warszawce hitem są tego sezonu szosówki właśnie francowłoskie, obowiązkowo na białym siodełku i z taką owijką, chrom musi błyskać, hipsterka mus mieć takie, młodzi wykształceni z dużego miasta o mtb zapomnieli już dekadę temu.
Ostre też jest pase.

I to dlatego ceny na lalegro ostatnio dostały kuku na stare szosówki.

Skórkowe paski, torby i galanteria rowerowa luizwitą też mile widziana.

I jeszcze jedno Ci powiem. Jak się Twoja manufaktura rozwinie nad podziw, i zacznie do prasy branżowej dawać reklamy swoich rewelacyjnych przerobów, to - zapewniam - i w prasie branżowej pojawią się cmoki i achy.
:-D
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/