Obawiam sie ze nie, zamalo linki nawina aby caly zakres kasety 9-tki ogarnac, jakby byly thumby xt na 9 to Sam bym sie zainteresowal, ale index obowiazkowy jak dla mnie

Obsłuży.
W tych manetkach jest dodatkowe, ponadnormatywne klikniecie. Jeśli się wyłączy indeks, to manetka wybierze wystarczającą ilość linki. Dla 8 biegów nawet powinno dać radę z indeksem - choć z uwagi na minimalnie inne odległości trybów między kasetami 7 i 8 biegowymi, precyzja trochę ucierpi (Zimny i Rurokura mają tu większe doświadczenie).

Z uwagi natomiast na znaczne mniejsze odległości w kasecie 9-biegowej (w porównaniu do 8 biegów) zmiana biegów wymaga tu większej precyzji niż dla 7-8 biegów i może być bardziej upierdliwa po wyłączeniu indeksu.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Skoro tak mowisz to ok, z xt nie probowalem nigdy , kiedys z ciekawosci probowalem z thumbami klasy alivio, takie plastikowe I nie dalo rady nawet PO wylaczniu indexu, ale skoro xt dalej sie wychylaja to pewnie da Rade , tansze sis nie obsluzyly 9-ciu

No to chyba oczywiste, jak obsluza 8 to obsluza I 9 I 10 , bo szerokosc kasety sie nie zmienia w tych 3 ostatnich... Tanie sis nie obslugiwaly 9-ek , o xt nie wiem bo nie mialem I probowalem, napisali koledzy wyzej ze daja Rade , wiec trzeba sprobowac zeby sie przekonac

thumby shimano z tych serii mt60 do m73x mozna przerabiac na 8s, choc lepiej by to bylo zespolic z odpowiednia kaseta; Przerobka na 9s (caly czas mowie o ver. index) bedzie trudniejsza, z uwagi na koniecznosc dorobienia elementu.
Obrazek

1. do kupienie w Polsce jak najbardziej - już o tym pisałem
2. cena spora, ale masz w zamian lekkie thumby na 9 lub 8

ewentualnie mogę odsprzedać moje Simplex'y (razem z przerzutkami) indeks tylko w prawej (na 6) lub obie bezstopniowe - jak coś to PM

w ramach odpowiedzi na pytania w sprawie manetek:

Kod: Zaznacz cały

Delspo delspo@poczta.onet.pl

24.12.2011

do mnie
dzień dobry
 jesteśmy polskim oddziałem marek  Sturmey Archer i Sunrace , otrzymaliśmy email że chciałby Pan zakupić manetki SL96 informuję że
 ze względu na świąteczną porę manetki o które Pan pyta będą dostępne w połowie stycznia .
w cenie 112 pln za parę.
W razie pytań proszę o kontakt.
pozdrawiam
Bogdan Wadecki
www.sunrace.pl

internet ma ich foto, ja ich nie kupiłem, bo kupiłem zestaw (thumby i obie przerzutki) SIMPLEX'a FORET (po polsku foret znaczy las) z końca lat 80, który zresztą teraz sprzedaję

wow, ale robię konkurencję tej aukcji XTeków informacjami o tych thumbach 3x8/3x9 :-)

takie te manetki, trzeba przyznac ze nawet niezle, choc jednak mimo wszystko do shimanowskich xt brakuje im sporo "klasy" i tego czegos ;)
Załączniki
SLM96-R.jpg
SLM96-R.jpg (11.48KiB)Przejrzano 5856 razy

melduję ,że moje przynajmniej xt ki zgodnie z przewidywaniami na luzie obsługują kasetę 9s i podejrzewam ,że to ich max -wykorzystują pełen zakres -miminalnie większy uciąg linki powoduje ,że zwalnia się blokada friction/index

nie wiem jaką szerokość ma kaseta 10s ,ale szczerze to nie leży w kręgu moich zainteresowań ,zarówno w szosie jak i w mtb

acha -obsługa 9s zupełnie bezproblemowa

Pod warunkiem, że nie użyjesz przerzutki pod dyna-sys bo one biorą więcej linki. Ale nie chciałbym mieć takiej ciasnej kasety obsługiwanej bez indeksu. Sam z przodu mam bezstopniowy thumb w Kodze i jest super ale jakbym miał 9-10 biegową kasetę tym ogarniać bez indeksu to bym podziękował. To by było jak regulowanie śrubokrętem głowicy w commodore 64 podczas jazdy po wertepach:p