Skolioza - z tą sztywnością to już dawno doszedłem do wniosku, ze to bardziej kwestia psychiki niż faktu. Na początku posiadania swojego wkręciłem sobie, że jest wiotki jak guma i nie da się na nim jeździć - bo nie ma AVS. A że wcześniej jeździłem głównie na alu albo grubaśnej stali, to wydawało mi się, ze się buja jak stara kanapa - sam pamiętasz fazę. Wyleczyła mnie najpierw przejażdżka na Twoim Bulderze, a potem na Endorfinie z AVS. Okazało się, że tam wcale nie było inaczej - i zły czar powoli pryskał. Poza tym stwierdziłem, że gdyby wszystko się tak gieło jak mi się wydawało na początku, to nie byłbym w stanie robić tych samych ścieżek z podobną prędkością jak na innych rowerach - a tak nie jest, jak pewnie udało Ci się zaobserwować. Rower jedzie dokładnie tam gdzie chcę, a duża sztywność tylnego widła pozwala na dobre przyspieszenia. Zastanawiałem się, czy to ja nie szukam na siłę wytłumaczenia, ale znalazłem nawet takie coś:
http://www.rower.com/int_recenzje.php?op=prod&id=452 gdzie koleś jeździł na obydwu rodzajach ram dłużej niż ja. Pogrzebałem, pogrzebałem i okazało się, że AVS to nie jest system poprawiający sztywność, ale zwiększający jeszcze ugięcie tylnego wahacza (anti Vibration System) - umiejscowiony właśnie w wahaczu (inne ułożenie włókien), a nie w przednim trójkącie. Z tego też powodu wyleczyłem się z kompleksu AVS i nie sprzedałem dziada :P
A wniosek jest jeden - jak sobie człowiek coś w głowie ułoży, to ciężko się tego pozbyć - nawet, jeśli to jest racjonalnie nieuzasadnione :) Na psychice jeździ się tak samo jak na sprzęcie :)
Zastanawia mnie jedna rzecz - kiedyś mi mówiłeś, że polujesz na rozmiar S. M-ka nie będzie dla Ciebie za duża? Sam kiedyś jechałem na M-ce i przy moim 174cm była dla mnie straszliwie koziasta - ale to może dlatego, że zdecydowanie nie przepadam za geometrią większych Scottów.
Tak czy owak rower fajny - ja bym go zostawił w oryginale, bo taki właśnie jest teraz, ale pewnie coś tam dla niego szykujesz. Niezależnie jednak od planów - rama super. Mi pozostaje tylko cieszyć się, że jako jedyny półki co mam na forum model Word Cup Team Issue :)