W każdym razie posiadam np. specjalną lampke ( na żaróweczke ) Cateya do oświetlania licznika
Luciola to ustrojstwo się nazywało, czy jakoś tak ?

Bike-tech - product for a life, by Toyo Ishigaki.

Jedziemy dalej .
Wczoraj odzyskałem taki ładny licznik - Cateye CC-ST 200 popularnie zwany Tomo XC.

Obrazek

Jest malutki, zgrabny , lekki i jak pamiętam był bardzo popularny .

Ma bardzo ciekawą funkcje mierzenia czasu jazdy , która moze być ustawiona jako automat - licznik liczy od ruchu koła, albo startowany ręcznie , liczy po nacisnięciu przycisku.

Instrukcja obsługi - można pobrać tutaj

http://fitness.manualsonline.com/manual ... _wire.html
www.velotech.pl

sigma bc 1100
Obrazek

mam jeszcze podstawkę z DTS ale instrukcji nie posiadam ;)
Era retrobikera kończy się na cantileverach...
Dziewczyny wolą sztywnego :)

Witam.

Tych CatEye Tomo XC mam w domu chyab ze 4 :D

Brat miał taki od lat potem ja kupiłem... zawsze jednak był ten sam problem... Kabel był bardzo słaby i 2 razy mi pękał (na szczęście łatwonaprawialny jest).

Jak będę miał chwilę to zrobię foto mojego CE z szosy.

pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996

niestety mój jak sie okazało i sobie przypomniałem dlaczego leżał nieużywany, sie resetuje sam co chwile, a szkoda bo mały , zgrabny , przydałby sie taki sprawny .
IRAS a co z tą 1100 robisz i podstawką, ?? do tego jeszce czujnik jest .
www.velotech.pl

Moje skarby. Wszystkie działające. Jest jeszcze gdzieś BC800 i jakiś jeszcze jeśli mnie pamięć nie myli.

Obrazek
Alpinestars x9, Breezer x2, Intense x2, Klein x3, Yeti x2, Cannondale, Specialized, GT, Rocky Mountain...
+ Checker Pig, Creme, Electra

Leży to u mnie od dłuższego czasu, ale raczej tego nie założę, bo jestem zagorzałym przeciwnikiem mierzenia wszystkiego na wszelkie sposoby. Niemniej jak dla mnie patent fajny i szkoda się go pozbywać. Niech sobie leży:
Obrazek

Komputerek pokazuje aktualne przełożenie (połączenie z manetkami) a dzięki wprowadzeniu wielkości koła i każdej zębatki z osobna jest w stanie obliczyć sobie kadencję bez czujnika na korbowodzie. Oczywiście obsługuje się go bez odrywania ręki od kierownicy przyciskami przy manetce. Fajna sprawa.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Tu jest cały zestaw:
http://www.evanscycles.com/products/shi ... e-ec023576
Składa się z podstawki pod licznik, sensora na widelec/szprychę, nakładek na manetki i przełącznika na kierownicę. Wszystko połączone okablowaniem.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Stary (ale jary) licznik rowerowy :P

Licznik jak w temacie stary z 1991 roku służy z powodzeniem na kolejnym już rowerze. Ma zaledwie trzy funkcje : prędkość, kilometry dzienne, kilometry całkowite. Model to Sigma Sport (obecnie firma ma w swoim logo tylko nazwę Sigma) BC 301. Mało funkcji i budowa z bardzo twardego plastiku o kolorze czarnym i dwoma podłużnymi przyciskami nad (czerwonym) i pod (żółtym) skromnym ekranikiem LCD. Jak najbardziej zasługuje na miano retro gdyż bije "starością" pod względem funkcji jak i stylistyki wyglądu :P.
-- 0
-- \ - /\ -
(O) ^ (o)

Bardzo mile wspominam Sigmy - obecnie uzywam prościutkiej BC600
Obrazek

wczesniej bardzo podobnej bodajże BC300 a jeszcze wcześniej Targi z tytanowymi bajerami po bokach

Obrazek
- niestety tę mi skradli :cry: Małe, lekkie , nieskomplikowane i nie wybajerzone - maja to co potrzeba i chwatit .

Pozdrawiam
Andrzej
Nie dyskutuj z chamem - najpierw sprowadzi Cię na swój poziom a potem pokona doświadczeniem !!!

Moje Sigmy Sport (Sigmy) używane kiedyś oraz do dzisiaj :
1. SS BC 301 (Accent, 3 funkcje)
Obrazek

2. SS 500 (Trek, zepsute przyciski i niemożliwość sterowania reszta w porządku, 5 funkcji)
Obrazek

3. SS BC 600 (Trek, zastąpił popsuty powyższy, 6 funkcji)
Obrazek

4. S 906 (KROSS, 9 funkcji)
Obrazek

5. S 700 (GO SPORT, 7 funkcji)
Obrazek
-- 0
-- \ - /\ -
(O) ^ (o)

Takie coś mi się przypadkiem trafiło, wszystko działa, brak tylko końcówki do mierzenia pulsu :-)
Nie mogę rozszyfrować co to za wartość mierzona na zdjęciu, ktoś podpowie?
Marta
Załączniki
ciclomaster.JPG

juz bylo o tym pisane na forum, jako retro moze byc, mostek to ta sama marka i ten sam model co mostki do kuwahary z poczatku lat 90-ych, tyle ze dodany licznik cateye, u jasia luisa sa po jakies 70pln nos

Nie wpadłbym na to że będzie w temacie o amorkach;) Wyszukiwarka po wpisaniu hasła pokazuje:
Znalezionych wyników: 3671
;-)
Ja oczywiście kupiłem sam mostek z licznikiem, bez czujnika. Ale nie byłbym sobą gdybym nie pokombinował;) Za pomocą wtyczki (2 piny) do płyty głównej komputera, kabelka i czujnika ze zwykłego licznika udało się pobudzić do życia komputerek. Dzisiaj nawet znalazłem chwilkę czasu żeby przetestować i porównać wskazania z innym. Wszystkie funkcje działają bez problemu, jedynie prędkość różniła się o 1km/h ale to kwestia ustawień obwodu koła w licznikach. W sumie temacik bardziej nadaje się chyba do działu warsztat.

no da sie tak, tyle ze ori wtyczka jest hermetyczna, a jasiu ma takowe kompletne, a temat nie ttyle byl o amorkach co o kuwaharze lion z roku 90-ego ;)

Ok, napiszę w dziale warsztat co i jak. Dajcie mi tylko troszkę czasu (opis, fotki itp). Z tych samych powodów o których piszecie wspomniałem o dorobieniu kabelka - wszak tak jak ja, znajdzie się kilka osób które skuszone niską ceną (miesiąc czy dwa temu na allegro te mostki chodziły po 19,90) kupiły mostek i okazało się że jest problem z czujnikiem. Dodam że moja wtyczka też jest ... uszczelniona;)