GT Zaskar LE '93 srebrny (projekt ubity)

Jakiś czas temu odkupiłem od Corrada wiadomoą ramę, do której oczywiście mam słabość - czyli Zaskara z roku 93 (jak ja lubię ten rocznik :D)

Projekt tego Zaskara zmusił mnie do przesunięcia w czasie purpury o minimum rok - wszystkie moje finansowe nakłady obecnie ładuję w tego srebrnego.

Docelowo ma być to treningówka - taka, której nie szkoda na ciężkie warunki. Nowością dla mnie będą kanty - jak ich nigdy nie lubiłem tak teraz mają swoją szansę :) Celuję w czarny kokpit, czarną sztycę, siedzenie Flite... zresztą większość komponentów już mam - brakuje mi jeszcze sterów, muszę odebrać amorka, chciałbym znaleźć pancerze w odpowiednim kolorze... jeszcze chwila :)

Części:

- rama GT Zaskar LE'93: 2098g
- kanty Ext: 239g
- klamki BL-M733: 285g
- rogi Onza 132g
- zaciski TranzX: 131g
- sztyca Kalloy: 347g
- przerzutka tył LX (90-92): 322g
- przerzutka przód Suntour XC Comp (92+): 113g
- manetki Shimano XT?: 244g
- korba Sugino Mighty 900: 658g
- wieszaki Onza: 9g
- kierownica GT: 183g

Razem: więcej niż 4761g
Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 09:47 przez docent.net, łącznie zmieniany 5 razy.

(wrzuciłem jeszcze raz zdjęcia na imażesr..ka kompresując je tym razem, a rama niebawem - postaram się dziś zejść do piwnicy i powynosić graty i opisać część z nich - temat założyłem w końcu - części do tego Zaskara zbieram od 2 miesięcy a nadal nie miałem czasu nic napisać - więc wolałem zacząć od rogów gdy tylko przyszły niż odkładać znowu na później :D).

Póki co zaczynam wrzucać zdjęcia tego co mam - zaczynając od jednego z mniejszych komponentów. W pierwszym poście będę trzymał aktualny spis inwentarza :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupione na Allegro za 22,99 (nikt inny nie licytował). Notabene możliwe, że zabierze mi je Staszek (jego rogi przysłane przez Corrada zaginęły u mnie w firmie - prawdopodobnie zostały sprzątnięte przez nadgorliwą sprzątaczkę, która to wyrzuciła cały karton z moimi gratami spod mojego biurka - zgroza!).

Zacznijmy od ramy - rocznik 93, mocowanie na kanty jak na zdjęciach. Zastanawiam się ciągle czy szkiełkować na wysoki połysk czy może wymalować.. chyba pozostanę przy szkiełkowaniu - plan kolorystyczny zakładał srebro + niebieski amortyzator:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

skolioza pisze:nie myślałeś aby ramę po prostu wypolerować?
Przeszło mi to przez myśl - matowy też jest ładny; op prostu gdzieś mi się rzucił na oczy wysoki połysk podobnego Zaskara i bardzo mi się spodobał..
corrado1111 pisze:
docent.net pisze:Sztycę dostałem wraz z ramą i zaciskiem w zestawie - nie wiem ile ma wspólnego z retro ;)

]
Kalloy to stara dobra firma:)
Miło to słyszeć :)

docent.net pisze:Manetki... są na 8, więc nie wiem czy docelowo się tutaj znajdą - możliwe, że poszukam czegoś na 7... znów pytanie do wujka Skoliozy, co to było dokładniej :)
To taki pierwszy wypust solowych manetek w dobie Magury.Było to w grupach XT/LX chyba prezentowane ale Dyrekcja wypowie się precyzyjnie.
Lodzermensch

skolioza pisze:z tyłu śrubki mają łebki sześciokątne, czy gniazda na imbus? ;-)
Odpowiem na to jutro - graty już wyniosłem do piwnicy, do której chwilowo nie mam dostępu :(

manetki st-m008? jeśli tak to jest jak Corri pisze, z pominięciem LX i przypisaniem dla roku 96 ;-)

a korba - dałeś popalić, tego się nie spodziewałem, urywa tyłek!
nie rozważałeś żeby zostawić ją do jakiegoś mniej eksploatowanego roweru - rzadki i wysoki to model, a wygląda na na prawdę świetny stan! szkoda jej zatyrać!
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Corrado: jak je rozpakowywałem to się zastanawiałem co nie jest od Ciebie :D

Skolioza: Szczerze mówiąc to mam zgrzyt trochę.. istotnie jest śliczna - jeden z ładniejszych komponentów w tym rowerze i faktycznie trochę mi jej szkoda - zastanawiam się, czy w purpurę jej nie ożenić - choć tam miała być biel z tego co pamiętam, a Corrado właśnie mi się wygadał z posiadania białych Jagwire'ów, które do purpury by tez podeszły.. kurcze nie wiem. Masz coś na stanie? :D

Corrado: ja przy Tobie będę musiał bank obrabować :) Korb szkoda faktycznie - ja niestety w ostatnim czasie jestem zabiegany i przyznam się, że korbę odpakowałem dopiero dziś - wcześniej tylko na nią rzuciłem okiem i pokazałem małemu co to tata przyniósł i dlaczego nie ma kolacji ;) Stąd też czasem ciężko mi się połapać w tym co mam na stanie i co do czego miało trafić i czego mi brakuje.. brr.

Btw - może pytanie głupie, ale nie mam odpowiedzi - skąd te naklejki przeźroczyste na ramie? To jakaś forma ochrony ramy przed obiciami czy jakaś wizja artystyczna? :)

aldek pisze:Sztycę pogoń, zacisk zostaw. Albo pogoń mi - jest GT friendly. Szukam takiego (btw corrado, obiecałeś mi zacisk gt, nie daruję Ci tego :-D).
e no,ja go cały czas mam tylko zabrać do Ciebie zapomniałem.wysłać Ci go razem z torbą pedryli?
Lodzermensch