Tomek Holka pisze:jacob pisze:może takie podforum by było fajne
Pewnie, że fajne - ale jak je przemycić?
Swoją drogą, mało kozła nie fiknąłem, gdy zobaczyłem na RetroMTB, temat o fotografowaniu ANALOGOWYM !!
Toż to niesamowite!
22 lata, młody człowiek - i zamiast cyfry preferuje analoga ?? NIEBYWAŁE !!
jacob pisze:Ktoś tu działa na analogowych ortodoksach na nikoniarzach? (ja nie)
Jakby chciało Ci się zajrzeć, to zapraszam:
http://www.aparaty.tradycyjne.net/felie ... z.php?f=23
Występuję tam jako Fotomanek i pokusiłem się o napisanie kilku felietonów.
Zdjęcia w galerii, też mam.
Pozdrawiam zatem najserdeczniej,
Tomek Holka vel Fotomanek
Dzięki
zainteresowanie fotografią dostałem w spadku po Ojcu
Pierwsze zdjęcia Praktiką serii V robiłem na pewno przed 6 rokiem życia. Zapewne wiedziałem, że obraz ma się zlać w całość i że wskazówka ma być na środku - chyba więcej wiedzieć nie mogłem
Potem miałem kilka lat, od 6 do około 10-11 roku życia, bez fotografii. I wtedy (10-11) na targu "u ruskich" zobaczyłem Zenita 122 kosztował chyba 250zł. Zacząłem zbierać, potem okazało się, że wójek ma zenita na którym zrobił 3 rolki tylko i mi go sprzedał za już uzbierane 50zł (nie wiem ile miesięcy musiałem (10-11lat) to odkładać, bo nawet teraz 50zł to dla mnie nie są małe pieniądze!). A jeszcze na krótko przed zenitem udało mi się dostać smienę 8M, ostatnio się zastanawiałem czy na niej nie zrobić jakiegoś filmu, jest fajnie lekka i to jest niezły argument w podróży! Mówię, że 10-11 lat dlatego, że najstarsze "udokumentowane" zdjęcie jakie zrobiłem Zenitem to wieża eiffla na której wyświelta się 164 dni do milenium! A jako, że jestem z 89... Zdjęcie jest zupełnie dobrze naświetlone, więc pewnie już jakiś czas wcześniej musiałem się z tym Zenitem (TTL) zaprzyjaźnić.
Od czasu zenita upłynęło wiele rolek, z zenita został obiektyw. Po śmierci samego zenita, działałem na pożyczonym zenicie. Potem na innym też pożyczonym. Później kupiłem w komisie praktike super tl1000, zepsuła się przy pierwszym filmie. Później odkryłem allegro. Kupiłem w nim Chinona CX (7zł) i Yashice TL Electro (60zł?), przy czym TL Electro okazała się mieć zepsuty pomiar światła i poszła znów w świat. Chinon mnie zmęczył swoją wagą i poszedłem o krok dalej i kupiłem Chinona CM-4s. Od pewnego czasu zacząłem robić zdjęcie na materiale czarno-białym - dzięki cioci, która była fotografką Wyborczej i sprezentowała mi dwa zwoje (po 18m) Tmaxa 400
Gdzieś w międzyczasie kupiłem Sigmę SD 14
ale mało jej używam W porównaniu do Chinona CM-4s.
Aha, jeszcze kupiłem ostatnio Pentaxa P30, ale zaanektowała go moja dziewczyna
Szkła mam zawsze bardzo podstawowe
Jakiś tam Chinon 50/1.9 28/2.8 i dopiero ostatnio Pentax 50/2.0, wczesniej Helios (z pierwszego zenita) i Pentacon 50/1.8 (z tej Practiki )
Zdjęcia głównie robię w górach i w podróży!
Co do zlotu to ja nie wiem czy to napisałem ale myslałem o tym żeby wziąć kamerę 16mm! Tylko jeszcze jej nie nabyłem
Może ktoś taką ma?
Na aparaty.tradycyjne.net chciałem się zarejestrować ale rejestracja chyba jest trochę upierdliwa...