'93 Wheeler 4400 - wierny kompan

No to jeszcze raz na temat roweru który jest ujeżdżany przeze mnie od 16 lat.
Rama: Wheeler 4400 Cro-Mo 18"
Przerzutka przód: Shimano Deore DX
Przerzutka tył: Shimano Exage LT
Korby: Shimano Exage LT
Klamko-manetki: Shimano Exage LT (Rapid Fire Plus)
Hamulce: Shimano Exage LT (Cantilever)
Klocki: teraz - Shimano Deore XT (do Cantilever)
Kierownica i stery: Wheeler
Obręcze: Femco
Najszybciej poszedł 65km/h na asfalcie z Osówki do Sierpnic, ale oczywiście fajniej jest nie na asfalcie :-)
Poniżej zapowiadane fotki (sorry za komórkowa jakość)
Załączniki
Zdjęcie001.jpg
... a taki od dzioba
Zdjęcie024.jpg
...taki jestem z boku
Zdjęcie003.jpg
Korba też niejedno przeżyła. Ozsłony plastikowe to zamierzchła przeszłość. O tym, że przerzutka to Deore DX dowiedziałem się całkiem niedawno sprawdzając oznaczenie. Zawsze myślałem, że z przodu mam coś gorszego niż z tyłu, a chyba jest to mniej wiecej te
Zdjęcie011.jpg
Z manetką Exage R.F.Plus można tą przerzutką na raz zjechać o 3 przełożenia, a są podobno takie manetki co pozwalając zdjąć na raz wszystkie siedem koronek
Zdjęcie022.jpg
Orginalny kolor zakonserwował się pod owijką Cataya, Widelec rzeczywiście jest resonsible, podobnie jak klocki XT czego nie można było powiedzieć o poprzednich
Zdjęcie025.jpg
Trochę się klamka wytarła

Super, niebawem postaram się wrzucic fotki do galerii na stronę
A przerzutka przednia to faktycznie ewenement w tym rowerze - do niczego nie pasuje :-P ani rocznikiem (ta z samym napisem Shimano to chyba 91, max 92), ani grupą (2 klasy wyżej niż Exage) Pewnie mieli jakąś starszą która leżała i założyli aby "wypchnąc z magazynu" :mrgreen:

Fakt - swego czasu nawet rozglądałem się za Exagem przednim z górnociągiem, ale to raczej bez szans żeby takiego namierzyć. Zresztą to chyba bez sensu rozkompletowywac pamiątkę rodzinną. Dziś pokopałem w papierach i znalazłem kartę gwarancyjną - okazało się ze jednak jeżdżę na Wheelerze rok krócej. Rower jest z 2003, ale kupiony był w maju 2004 do tego w sklepie o którego istnieniu już zapmniałem (vide fotka). 15lat to i tak dość sporo jak na rower.
Oprócz Wheelera mamy tu na stanie jeszcze jeden ciekawy wynalazek. Jest to "NTH by Bianchi" (???) kupiony z rok lub dwa lata po Wheelerze dla mojej młodszej siostry, a obecnie przebudowany na rower trekingowy i używany przez ojca. Pamiętam, że zafrapowała mnie rama i oczywiście niezła klasa osprzętu - sam rower kosztował chyba z 20% mniej od Wheelera.
Rama: NTH by Bianchi Alu (łącza na mufy) 17,5"
Przerzutka przód: Shimano Deore XT
Przerzutka tył: Shimano Deore LT
Korby: Shimano Deore LX
Zębatki przednie: Shimano Biopace
Klamko-manetki: Shimano DeoreLX
Hamulce: Shimano ??? (Cantilever)
Chętnie dowiem się co w nim tak naprawdę siedzi.
Załączniki
Zdjęcie042.jpg
Zdjęcie045.jpg
Zdjęcie047.jpg
Zdjęcie049.jpg
Zdjęcie050.jpg
Zdjęcie059.jpg
Papierek od Wheelera

Jakieś 2 lata temu kupowałem coś ze Scott Shop Wrocław, ale moze to tylko zbieżność nazw...

A ta Bianka - NTH to był chyba? projekt Włochów na rynek USA Wygląda na kompletnego starego LXa 91-92 jakby co to poszukuję tylnej przerzutki i korby ;-) Kantów też ale innych :-P

Piotr pisze:no co , ostatni post z 2009 roku porabało cie ?? i gdzie masz taki sam ?? no gdzie ?
Kościec jest taki sam :!:
Bo zarówno ja jak i właściciel tego pozmienialiśmy sporo.