Re: Scott Pro Evolution 1992

Rower prawie złożony, zabrałem się za linki/pancerze i połaczenie tego wszystkiego, ale natknąłem się na problem. Może Wam znany? Chodzi o cantilivery. Dawno tego szajsowego patentu nie ustawiałem, ale już mi się przypomniało jakie to było upierdliwe. Jednak nie chodzi mi o ustwienie klocka co o naciąg sprężyn. Nie da się ich odwrotnie wsadzić bo mają różnej długości zaczepy, więc założone są odpowiednio. Wkłądam w najbardziej skrajne otwory zarówno w widelcu jak i ramie (po 3 otwory) jak i w samych cant - w środku są po 2 otwory. A pomimo są minimalnie naciągnięte, na tyle słąbo że z linką pancerzem i klamką w ogóle nie mają siły odbić. Obracają się na trzpieniach oczywiście bez oporów. Sprężyna straciła siłę po latach czy cu? Sam już nie wiem o co może chodzić. Szukać innych sprężyn czy jak? Kojarzycie problem?
PŁACĘ ZŁOTEM ;-) Tioga Psycho K Skin Wall; Mostek ahead srebrny ControlTech mocowanie kiery na jedną śrubę, 1i 1/8 cala ,120mm

Dzięki Panie wielkie ! Dokładnie o to chodziło. Hample nowe, ale te części się w nich rozpadają na drobne w pudełkach więc pewnie sprężyny były pozamieniane.
PŁACĘ ZŁOTEM ;-) Tioga Psycho K Skin Wall; Mostek ahead srebrny ControlTech mocowanie kiery na jedną śrubę, 1i 1/8 cala ,120mm

No to rower w końcu złożony. Całość zajęła ponad 10 lat. Oststni fant, mostek 120mm Control Techa kupiony w zeszłym roku. A mróz mnie w końcu zmobilizował do złożenia ;-) Od razu dodam, nigdy nie lubiłem tej foto manii z wyciąganiem sztycy w kosmos a mostka dawania tak że można by gryźć zębami oponę ;-) Jest ustawiony tak jak mnie na nim się wygodnie siedzi, choć wygod na starych rowerach do współczesnych to przesadne stwierdzenie, te stare MTB były tragiczne ;-) Updejtuję teraz współczsnego HardTaila na którym pomykam to wrzucę dla porównania, podobnie zestawię to z moim szwędurkiem elektrycznym, też zresztą od Scotta, ciekawie to będzie wyglądało ;-)
Załączniki
Scott_Pro_Evolution_gotowy (6).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (6).jpg (2.37MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (4).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (4).jpg (1.65MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (1).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (1).jpg (2.09MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (2).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (2).jpg (1.73MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (5).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (5).jpg (3.53MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (8).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (8).jpg (2.96MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (9).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (9).jpg (1.62MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (10).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (10).jpg (3.03MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_Pro_Evolution_gotowy (11).jpg
Scott_Pro_Evolution_gotowy (11).jpg (2.95MiB)Przejrzano 553 razy
Scott_SuperEvolution_1992.jpg
Scott_SuperEvolution_1992.jpg (158.2KiB)Przejrzano 553 razy

Ale bomba. Tak trzeba żyć :)
Organizujemy jeszcze konkursy na Rower Roku? :D
Nie zastanawiałeś się tylko czy nie wrzucić jednak gum do Maga? Nawet na spróbowanie jak to wygląda?
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

@focker - w MAG20 gum nie wsadzisz, patrzyłem, tam korona widelca dotyka dolnych goleni i nie ma miejsca na wsunięcie czegokolwiek. A poza tym stwierdziłem że widelec jak oryginal będzie lepszy.
@aldek - trochę grzebałem proste sprawy sam, jak wymiana buczcego jednego trafa, nóżki, poprawki/porządne RCA po jakiś badziewiastych jakie ktoś zrobił za PRL'u, gniazdo 230V, jakieś czyszczenia, poprawki kabli itp bo ogółnie wzmak działał, ale sam elektroniczny przeglad mi zrobił Krzysiek, znaczy się Reduktorszumu:

https://www.youtube.com/watch?v=15T944wy8LQ

Takie jeszcze ogólne pytanie o cantilivery. Jak wspomniałem to rower showroomowy/pozakatalogowy, ale miał w 1992 swego katalogowego brata w wersji alu SuperEvolution, i tenże w katalogu ma podane hamulce Scott Pederson SE. To "SE" to jak doszukałem Self Energising. Wolę full XT i nie mam zamiaru tego zmieniać, ale ciekawi mnie bo nie rozumiem na jakiej zasadzie działało to wzmocnienie hamowania w tych Pedersonach? Czat coś tam majaczy - jakaś rolka, jakaś siła skręcająca naciągjąca tarciem obręczy linke - nie rozumiem, ktoś coś wie jak to działało/wzmacniało?

Pogoda jak jest taka jest więc w garażu dłubię z rowerami i upgrejduje do 1x12 współczesnego stalowego Hard Taila - jak złożę to wrzucę fotkę obu by porównać/pokazać ten sam typ roweru dziś i 34 lata temu ;-)

Ech, pederseny, kiedyś – marzenie...
Zasada działania prosta – jak wiadomo, jak hamujesz, to część siły idzie wzdłuż piwota. W hamulcu był mimośród, który wykorzystywał część tej wzdłużnej siły na jeszcze mocniejszy docisk do obręczy. Nigdy nie dane mi było spróbować czy to rzeczywiście działa, zawsze byłem ciekawy, jaki tam jest wzdłużny skok tego mimośrodu, i jak się to cholerstwo ustawia, by to uwzględnić :)
Napisy i panele odnawiałeś w tej Unitrze, czy trafił Ci się tak dobrze zachowany egz?
No i tak po prawdzie, do tego scotta to by jakiś amplituner scott siadł ładnie, do kompletu by było :)
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

Kurcze tak mi się wydawało, że jakiś mimośród musi tam być by tą linkę dodatkowo napiąć, ale nie umiem sobie wyobrazić tej siły wzdłu piwota która nim kręci.

Dobra, jeden filmik i wsio jasne ;-). Jak przez mgłę takie pamiętam ale nigdy się nie zastanawiałem jak to działało aż do dziś ;-) Idea wydaje się super, ale z tego co poczytałem były trochę nieobliczalne i 'samoklinowanie' przeniego koła było niebezpieczne. Chętnie bym spróbował jak to hamuje.

https://www.youtube.com/watch?v=DosjM5PsysA

A te Unitry kupiłem w takim ładnym satnie. WSH-205 to pamiętam, że w szafie u gościa pionowo stał przykryty kocem. Szafa fenolem waliła a wszystko fajkami. Długo się tego smrodu pozbywałem ale się udało ;-)

@focker - w MAG20 gum nie wsadzisz, patrzyłem, tam korona widelca dotyka dolnych goleni i nie ma miejsca na wsunięcie czegokolwiek. A poza tym stwierdziłem że widelec jak oryginal będzie lepszy.
Oryginalnie miejsca jest bardzo dużo. Jest trochę mniej niż w Mag21 ale ciągle bardzo dużo - znacznie więcej niż np. w Marzocchi XC. Miałem, wiem. Zresztą nawet na zdjęciu widać że miedzy koroną a dolną golenią jest znacznie więcej niż 5 cm. Albo więc cos źle sprawdziłeś albo masz coś pogodzone wewnątrz a wtedy ostrzejsza jazda może się zakończyć zahaczeniem opony o koronę. Najlepiej spuść powietrze i dobij do końca amora żeby sprawdzić czy korona nie dotyka opony.

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Sorry, źle się wyraziłem z tym 'korona'. Most miałem na myśli, albo jak to się kiedyś mówiło tężnik golenii. Z Koroną i odległością od opony jest wszystko ok. Zresztą to jest rower tylko wystawowy, jeżdżę nim tylko z salonu do kuchni i z powrotem wkurzając małżonkę ;-) . Chodzi mi więc o styk mostu z dolną golenią. Tam jak widać poniżej nie ma szpary na gumę/harmonijkę, która musiała by się na dolną goleń nasunąć jak w MAGu21.
Załączniki
20260127_092659.jpg
20260127_092659.jpg (487.01KiB)Przejrzano 397 razy
20260127_092807.jpg
20260127_092807.jpg (928KiB)Przejrzano 397 razy

Kurcze ale temat ominąłem - dołączam się do subskrybentów mimo że to już '' prawie '' koniec budowy. Lepsze niż szortsy - wszystko dzieje się naprawdę :)

Wyszło wyśmienicie :) :)
klein attitude race 95', stevens 7.1.2.comp, stevens 4.1.2.sport, novara XT 92' cr-mo, kona kula 94', cannondale super v 700, specialized stumpjumper fs 94...gt ricochet, schwinn traveller..

^^^ Nawet jak wejdzie tym sposobem to trochę bym się obawiał o naprężenia bo tam nawet gazety nie wcisnę a jednak guma grubsza. Może przez to customowe malowanie szpara zmalała? Ale wolę jednak zostawic ten sztuciec na zasadzie "jak fabryka dała" z gołymi girami ;-).

BTW, zachorowałem teraz na te 'Pedrseny ', nie by je ładować do tego Scott'a ale tak by z ciekawości spróbować, ktoś ma, jeździł?
Załączniki
20260128_122046.jpg
20260128_122046.jpg (604.31KiB)Przejrzano 184 razy
20260128_121435.jpg
20260128_121435.jpg (1.27MiB)Przejrzano 184 razy

Miałem kiedyś w ręce ten pomiot ladacznicy i szatana. Jeśli Ci mało ustawiania klocków w cantach i masz sześć rąk żeby wszystko dobrze ze sobą zgrać to bierz śmiało :D

focker pisze:
2026-01-28, 15:51
Miałem kiedyś w ręce ten pomiot ladacznicy i szatana. Jeśli Ci mało ustawiania klocków w cantach i masz sześć rąk żeby wszystko dobrze ze sobą zgrać to bierz śmiało :D
z tego co pamiętam suntour robił podobny system naciągu sprężyn hamulcowych - XC pro bodaj że
klein attitude race 95', stevens 7.1.2.comp, stevens 4.1.2.sport, novara XT 92' cr-mo, kona kula 94', cannondale super v 700, specialized stumpjumper fs 94...gt ricochet, schwinn traveller..

Tak, tak, wiem, kupili licencję, jestem na etapie zbierania Suntoura XC Pro 8S i drążę te ich katalogi, ale ze względów bezpieczeństwa ponoć tylko na tył to oferowali.

BTW z cyklu mentos uczy mentos bawi ;-). Takia pierdoła jak poniżej była wówczas reklamowana jako nowośc technologiczna ;-) Ja tam zawsze uważałem, że w MTB to tylko górny ciąg linek, a tutaj jeszcze tak ładnie uporządkowany. Jakby im ktoś powiedział o ciągnięciu linek/pancerzy nie tylko wewnątrz ramy ale jeszcze przez stery to by chyba zeszli :-D .
Załączniki
20260129_135433.jpg
20260129_135433.jpg (1MiB)Przejrzano 76 razy
20260129_135358.jpg
20260129_135358.jpg (1.57MiB)Przejrzano 76 razy
Stratocaster.jpg
Stratocaster.jpg (13.47KiB)Przejrzano 76 razy