Cannondale F2000 - nr.2

Z tego właśnie powodu - fotki poniżej - ostał się u nas F2000 w rozmiarze L.

Cannondale F2000 rozmiar XL. Wisiał baaaardzo długo w ogłoszeniach. Dość blisko więc mozna było osobiście podjechać i obejrzeć gada :) . Rozmiar na brata - 192 cm wzrostu, XL od Cannondale idealnie pasuje. Rower kupiony w spec. fabrycznej. Spinergy upolowane już przypadkowo - brat załamany że już nie kupi, a taki był plan zeby XL też miało spinery. No załamany bo ebay to spore ryzyko kupna. Po pierwszym dniu kiełkowania pomysłu otwieram ci Ol....x a tam caly rower, na spinerach w stanie bajecznie ładnym, dodam tylko że rower żółty z carbonowym zawiasem tylnym :) . Szybka decyzja i prędko w podróż. Udało się uprosić kolegę by zostawił rower do wieczora - byliśmy w sumie chyba pierwsi lub drudzy w kolejce. Padła propozycja ceny i tego dnia brat wracał z całym rowerem do domu. W między czasie udało się kupic robi Onza, żółtne chwyty CODA gdzieś u nas leżały ... :) . Syncros to już Niemiec płakał... A, no i fajnie bo też z zachodu przyjechało ładne siodło Flite, no stan bardzo elegancki. Reszta to robota brata, polerowanie, cos tam podokładał i wyszło tak:

Indżoj :)
klein attitude race 95', stevens 7.1.2.comp, stevens 4.1.2.sport, novara XT 92' cr-mo, kona kula 94', cannondale super v 700, specialized stumpjumper fs 94...gt ricochet, schwinn traveller..
Załączniki
IMG_E2399.JPG
IMG_E2399.JPG (137.7KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2401.JPG
IMG_E2401.JPG (139.79KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2400.JPG
IMG_E2400.JPG (99.78KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2398.JPG
IMG_E2398.JPG (113.74KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2397.JPG
IMG_E2397.JPG (135.32KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2396.JPG
IMG_E2396.JPG (97.13KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2394.JPG
IMG_E2394.JPG (91.16KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2390.JPG
IMG_E2390.JPG (137.71KiB)Przejrzano 816 razy
IMG_E2387.JPG
IMG_E2387.JPG (144.72KiB)Przejrzano 816 razy

Re: Cannondale F2000 - nr.2

Gruby, syty kot :-) Kozak na maksa.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'96 Cannondale M500
'97 Cannondale M900
'98 Cannondale F1000

2ass pisze:
2026-01-03, 08:28
corrado pisze:
2026-01-02, 21:48
Ja pierdolę, to jest klasyka klasyki.
Ejjjnoooo, regulamin!
Panowie, dziekuję w imieniu brata :) przekażę mu tzw. słowo na niedziele he he :)

Pozdrowionka i niech cieszy oko bo pięknie mu wyszedł!
klein attitude race 95', stevens 7.1.2.comp, stevens 4.1.2.sport, novara XT 92' cr-mo, kona kula 94', cannondale super v 700, specialized stumpjumper fs 94...gt ricochet, schwinn traveller..

Czerwony Cannondale + Spinergy. Super. Brakuje tylko czerwonych pedałów Tinkera (Look Moab) i manetek Sachs Wavey. Bardzo się dla mnie podoba ten rower.
Wiem też, że niedługo powinien się pojawić tu inny równie ciekawy i równie czerwony Cannondale.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

focker pisze:
2026-01-08, 15:42
Czerwony Cannondale + Spinergy. Super. Brakuje tylko czerwonych pedałów Tinkera (Look Moab) i manetek Sachs Wavey. Bardzo się dla mnie podoba ten rower.
Wiem też, że niedługo powinien się pojawić tu inny równie ciekawy i równie czerwony Cannondale.
No to czekamy - ten czerwony od Cannona mega fajny, nie wiem jak oni to robili ale lakiery na ramach tyle lat a nadal bywają w świetnym stanie :)

Czerwony, wraz z żółtym mój kolor ulubiony. Ależ się świeci. No i Head Shocki to była mega fajna sprawa. Teraz do graveli by spasował ten pomysł idealnie, jak ktoś nie chce amortyzacji tylko z ogumienia a wizualnie standardowe amory mu się nie podobają. Ciekawe czy nadal 3mają patent ale chyba wygasł, zapewne TM nadal odnawiają.
PŁACĘ ZŁOTEM ;-) Tioga Psycho K Skin Wall; Mostek ahead srebrny ControlTech mocowanie kiery na jedną śrubę, 1i 1/8 cala ,120mm

W sumie czy ten patent jeszcze obowiązuje czy nie nie ma już wielkiego znaczenia.
Do zwykłej ramy czegoś takiego nie założysz - nawet taperowanej. Nie na wystarczająco miejsca żeby rozłożyć obciążenia. Musisz wiec przygotować specjalna ramę na 1,5 cala, do tego uwzględniającą w geometrii konstrukcję amora. To cię zakazuje na stosowanie własnych widelców, które musisz sam opracować (lub to zlecić customowo specjalnie dla ciebie, ewentualnie kupić gotowca od Cannodale - każda opcja to miliony monet) i to już przekreśla opłacalność założenia. Do tego amortyzator będzie cholernie drogi, bo żeby to nie łapało luzów musi być wykonany w odpowiednich materiałów i z dużo większą precyzją niż zwykły amor - więc skazujesz swoich klientów na bardzo drogi amortyzator który będzie drogi w serwisie i którego nie bardzo będą mogli zastąpić czymś innym jeśli cos pójdzie nie tak (tu warto przytoczyć przykład Univegi których takie własne amory ściągnęły prosto na dno). Cannondale na to stać, ale inni zdecydowanie wolą wstawiać coś uniwersalnego. Alternatywną drogą chciał pójść kiedyś chyba RST i stworzył takiego trekkingowca pod zwykła rurę. Po roku wycofali to ze sprzedaży bo się zwyczajnie rozpadało.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Ja myślałem bardziej że właśnie Cannondale by mógł takowe gravele zrobić. No ale wiadomo że brak uniwersalności/koszty kasują taki pomysł. Ale przynajmniej Lefciaki zostawili i nadal czymś się wyróżniają. Notabene - pamiętam 1993 w Chicago, pierwsze co obecny teść musiał dla mnie zrobić to zawieźć mnie do jakiegoś porządnego sklepu rowerowego. Ja byłem wóczas zafascynowany Scottami, ale pojechaliśmy do sklepu gdzie mieli Treki, Kleiny i Canondalle - szokowały mnie wóczas te grube alu rury bez widocznych spawów, te malowania no i ich wagi.
PŁACĘ ZŁOTEM ;-) Tioga Psycho K Skin Wall; Mostek ahead srebrny ControlTech mocowanie kiery na jedną śrubę, 1i 1/8 cala ,120mm