Witam po raz pierwszy.
Z powodu kontuzji kolana nie mogę już śmigać FR więc z braku innych możliwości , nie chcąc całkowicie zerwać z nałogiem , postanowiłem zacząć interesować się szeroko pojętym retro.
Ogarniam temat mechanicznie bez kłopotu ale czasem trafiam na zagadkę w postaci brandu lub rocznika i stąd ten temat , który pomoże mnie jak i innym "niedoinformowanym" , mam nadzieję.
Na początek : czy ktoś z was rozpoznaje to logo ? Szukałem po przez internet i nic nie znalazłem. Wiem tylko , że to rocznik 1996 ponieważ ma data tag i reszta osprzętu Shimano Altus , podwieszonego do ramy , też jest z tego roku.
Piwoty przypięte zipami do dźwigni są nasuwane na oryginalne piwoty ramy , to taki bardziej skomplikowana wersja SLR-u.
Re: Logotypy , jaka to marka / producent / lata ?
#3Akurat ten człowiek zna doskonale wartość retro sprzętu, nie obawiaj się.
Lodzermensch
#4Ja nie wiem, ale czy pary mają różnej dł ramiona ? tak mi coś ze zdjęć wygląda.
#6Ta tuleja nakładana na piwot ma za zadanie mozliwic regulacje naciagu sprezyny Glownym oredownikiem takiego systemu regulacji bylo Dia Compe, a wiec i Suntour - moze w tym kierunku?
#7Hejka
ad1.
Nie obchodzi mnie działalność reklamowa na forum , szukam tylko info. Ciekawe skąd od razu tyle sarkazmu ?!? Czyżby kłopot ze spięciem łańcucha Co do odejścia to , hmmmm , nawet w komiksach jest trochę wiedzy więc jednak pozostanę na forum (o ile zaraz nie dostanę bana) i poczytam o tym czym jestem zainteresowany.
ad2.
Ramiona dźwigni są jednakowej długości , jeżeli to pomoże ale mnie chodzi o markę tych klamotów , logo jest praktycznie na wszystkich elementach a w necie ani jednej fotki z podobną grafiką.
ad3.
"Akurat ten człowiek zna doskonale wartość retro sprzętu, nie obawiaj się."
mięliśmy przyjemność się poznać corrado ???
ad1.
Nie obchodzi mnie działalność reklamowa na forum , szukam tylko info. Ciekawe skąd od razu tyle sarkazmu ?!? Czyżby kłopot ze spięciem łańcucha Co do odejścia to , hmmmm , nawet w komiksach jest trochę wiedzy więc jednak pozostanę na forum (o ile zaraz nie dostanę bana) i poczytam o tym czym jestem zainteresowany.
ad2.
Ramiona dźwigni są jednakowej długości , jeżeli to pomoże ale mnie chodzi o markę tych klamotów , logo jest praktycznie na wszystkich elementach a w necie ani jednej fotki z podobną grafiką.
ad3.
"Akurat ten człowiek zna doskonale wartość retro sprzętu, nie obawiaj się."
mięliśmy przyjemność się poznać corrado ???
#8Żaba, woziłem Ci nieraz graty które ode mnie brałeś do Twojej Mamy, na allegro jestem michal_xt.
Lodzermensch
#9No ,no. Góra z górą ... a niech mnie.
Na Alegro już nie kupuję gratów , mam inne media na obwodzie ale tutaj nie podam ani mojego Allegro ani mojego Ebaya , nie szukam klienta tylko wiedzy.
Nie mniej , ludziska , pomocy w temacie.
Na Alegro już nie kupuję gratów , mam inne media na obwodzie ale tutaj nie podam ani mojego Allegro ani mojego Ebaya , nie szukam klienta tylko wiedzy.
Nie mniej , ludziska , pomocy w temacie.
#10No dokładnie, po mailu Cię poznałem jak aktywowałem Ci konto.
Lodzermensch
#11Szukałem pod tymi brandami , pierwsze co mi zaświtało to DiaCompe ale tego modelu nigdzie nie widziałem. Po za tym nawet przy maksymalnym naciągu , dźwignie nie są odchylone od obręczy tak daleko jak szpeje DC.
Może to jakaś chybryda DC lub SR-a produkowana jako oem dotej marki ramy ?
Nie mniej dziękuję za trop.
#12Swita mi w glowie jeszcze firma Veinmann ktora robila hamulce i klamki, czesto wlasnie do rowerow sredniej i nizszej klasy - tez mozna sprawdzic ten trop
#13Zaba, nie kumkaj, Bart jest z innej czasoprzestrzeni, to człowiek szabajka a tam wiesz jak jest ......... dziura kosmiczna
#14Nie mam uprzedzeń , ciśnienia mi nie podniósł a jak trzeba to i telefon ET-iemu pożyczę żeby do domu zadzwonił
Dzięki za kolejny trop z V-mannem , sprawdzę , tylko cały czas mam przed oczami to logo : czy to jest CV , czy OK czy co tam jeszcze ...
Dzięki za kolejny trop z V-mannem , sprawdzę , tylko cały czas mam przed oczami to logo : czy to jest CV , czy OK czy co tam jeszcze ...
#16Ja bym to sprowadzil do V z podkresleniem, ew w drugiej kolejnosci A w aureolce
#17No żeby tam jakieś łożyska kulkowe były to może ... ale bez ułożyskowania to CK za to się nie weźmie za prosta konstrukcja.
W-mann , Dia Compe , Suntour - nawet stare loga z początków produkcji nie pasują
Paul Comp. też odpada , jakieś inne pomysły ???
Wiem , że truję dupsko ale takiej zagwozdki jeszcze nie miałem.
W-mann , Dia Compe , Suntour - nawet stare loga z początków produkcji nie pasują
Paul Comp. też odpada , jakieś inne pomysły ???
Wiem , że truję dupsko ale takiej zagwozdki jeszcze nie miałem.
#18Bart to taki troll spryciula tego forum, ignoruj jego onelinery w wątkach retro.
zgoda, taki system napinania miało też dia-compe (ritchey, sr itp.), ale mutra była jednak trochę inna. Przynajmniej w wielu dia-compe, które przeszły przez moje paluchy.
aczkolwiek wygląda to na wzorowane na dia-compe xce.
zgoda, taki system napinania miało też dia-compe (ritchey, sr itp.), ale mutra była jednak trochę inna. Przynajmniej w wielu dia-compe, które przeszły przez moje paluchy.
aczkolwiek wygląda to na wzorowane na dia-compe xce.
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/
#19Zerknijcie poniżej. To są hample Weinmann Kunststoff . Dźwignie mają identyczny kształt ale są stalowe i powlekane plastikiem jak Exage u Shimano. Trzcionka / kształt logo też jest mocno podobny. Technicznie różnią się systemem napięcia : te z tych fotek są oparte na SLR w jednej szczęce a moje mają piwoty do naciągu w obu szczękach.
Czy istnieje możliwość , że to jakiś eksperyment preprodukcyjny Weinmanna , czy raczej to licencja dla producenta mojego rowerka - taki prawie oem.
Jeżeli te moje hample to podróbka to pierwszy raz w życiu widzę kopię 100% lepszą od oryginału , szczerze mówiąc.
Czy istnieje możliwość , że to jakiś eksperyment preprodukcyjny Weinmanna , czy raczej to licencja dla producenta mojego rowerka - taki prawie oem.
Jeżeli te moje hample to podróbka to pierwszy raz w życiu widzę kopię 100% lepszą od oryginału , szczerze mówiąc.
- Załączniki
-
- Weinmann-Kunststoff-Cantilever-Brakes-Cantilever-Bremsen-VINTAGE.jpg (15.05KiB)Przejrzano 17142 razy
-
- s-l300.jpg (5.75KiB)Przejrzano 17142 razy
#20Wiesz ze rowery składa się od .....lat z części oem, które nie widnieją w katalogach.
#21No jasne , tylko , że oem-y mają brandy ramy wtedy a nie logo "o mało co oryginalne" (ta rama to stary Raleigh Siren Series One z rurek Reynoldsa).
#22I tu też błąd, oem nie miał "zawsze" logo producenta ramy.
#24co to za marka, z tego co pamietam byly 3 litery, rama alu hamulce canti, osprzet stx
#25SPY ale oni rowerow raczej nie robili,wiec tylko naklejka.
#26hejka ponownie , czy ktoś rozpoznaje tę piaste , jest cirka z 1992-1994 , wygląda mi na mavica ale pewny nie jestem , jest na maszynach 6101
#27Wygląda na Mavic'a
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996