autor:DługiDżon
Hmm... Być może geo 29 typowego mtb ma problem z przyjęciem 3x, ale rama 17" cross nie ma najmniejszego, przynajmniej przy mojej ramie Merida 2011 z stx rc na suporcie 113,5. Wszystko ładnie się spina i zmienia, nie ma problemu a przynajmniej ja takiego nie zauważyłem. Zwinność na takim setapie przy moim wzroście 184 jest też zadowalająca, być może układ kierowniczy jest bardziej bezpośredni (czerpiąc z terminologii automoto), ale nie mam najmniejszych problemów z ciasnymi zakrętami (kiera 68cm), ok na początku miałem ale to kwestia odpowiedniego balansowania ciałem i depnięcia, oraz planowania przejechania trasy. Choć nie jest to rama mtb a cross, i rura jest faktycznie za blisko klejnotów rodzinnych, to po za tym faktem nie odczułem jakichś większych problemów w podróżowaniu po terenie. Podjazdy są gorsze, no ale to nie rower dla mnie a dla mojej pani która mierzy sobie 173 i preferuje jazdę typowo turystyczną, więc mostka obniżać nie będę (hmm.. a może właśnie dziś obniżę i przetestuję...). Generalnie 29 pod mój wzrost wydaje mi się odpowiedniejszy, przyspieszanie nie stanowi problemu dla mnie, w porównaniu do 26 to nie widzę różnicy, chyba że na technicznych podjazdach, wtedy mogłoby być różnie, ale tego jeszcze nie sprawdziłem. Natomiast swój cały urok 29 pokazuje na prostych i podjazdach na samym początku, moim zdaniem można znacznie szybciej i łatwiej i dalej podjechać na rozpędzonym 29 niż na 26. Z pokonywaniem przeszkód na płaskim to wiadomo, ale już pokonywanie przeszkód na podjazdach jak na razie mnie nie zachwyciło... (jak mówiłem pewnie za wysoko kiera dla mnie, po za tym moja nieumiejętność dobrania odpowiedniego biegu w czas...). Jak pierwszy raz wsiadłem na 29 mtb to poczułem się bardzo dobrze i tyle, poczułem że moc którą przenoszę na koła faktycznie przekłada się na szybkość poruszania się, nie odczułem przy tym problemów ze skręcaniem itd. Takie były pierwsze odczucia po krótkiej lekko terenowej jeździe. Myślę że dla mnie idealnym miksem będzie jakaś pancerna rama pod 29 (najlepiej z kwasówki) o charakterystsyce bliższej cross niż typowemu mtb, z dobrej jakości szpejem retro mtb na przykład z xt, i tyle. W sumie to chyba nie powinno się rozpatrywać tematu 26 vs 29 a rower vs użyszkodnik.