Author Traction Shock 98r.

Witam, przedstawiam mojego retrobike'a jak w tytule.
Nie jest to żaden topowy model jakich tu wiele ani na wysokiej grupie osprzętu czy z jakiejś tam racji mniej czy bardziej kultowy ale na owe czasy było to jednak coś zwłaszcza w małej mieścinie.
I tak myślę że z racji rocznika łapie się do retro.
Z fabrycznej specyfikacji obejmującej przewagę STX RC , amor RST 461 zostało zmienione -tylna przerzutka na LX,RST Mozo Pro 3" oryginalnie czerwony który nie przystawał do reszty więc został przemalowany na biały i siodełko chyba z jakiegoś szosowca.
Sztyca,kierownica,mostek Kalloy Uno,obręcze Ritchey Rock Comp itd. reszta na zdjęciach.
No i jeszcze hit,szał RCS z topową BC800.
Torba pod ramą wykonana według własnego pomysłu tylko na zapasową dętkę i łatki.
Załapał się również wierny towarzysz wycieczek plecak Gary'ego nieco przystosowany do potrzeb -pętle do dodatkowej wierzchniej siatki,odblaski przód,klimatyczne naszywki i etui na komórkę GF-768 o ile jeszcze ktoś takowe pamięta.
Nie jest to w pełni oryginalna rekonstrukcja ale jak najbardziej oddaje ducha tamtych czasów.
Załączniki
11.JPG
10.JPG
9.JPG
7.JPG
6.JPG
5.JPG
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG

Fajnie były malowane te Authory. Ten matowy, chropowaty lakier robił wrażenie. Wiele osob się do niego śliniło. Tym bardziej, że Author wtedy miał całkiem fajny Author Racing Program (tańszy rower + strój rowerowy w zamian za starty w wyścigach). Dobrze, że amor wymieniony na coś z epoki a nie jakąś Rebę czy Foxa.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/

Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .

Był chyba traction-modus-sector-vision-egoist o ile z pamięci nie pomyliłem i fakt fajne to rowery były. Kolega w 99 czy 2000 na ARP się skusił i nie załował. ( model magic )

Amor wymieniony jeszcze w epoce.Ori 461 po licznych tuningach w żaden sposób nie satysfakcjonował a Mozo Pro przy nieosiągalnej finansowo RS Judy o dostępności nie wspominając był dobrym wyborem i sprawdzał się.
Zresztą przy znikomej znajomości tematu ma bazie Bikeaction,Bikeboard i katalogu raz w roku jakiż mógł być wybór ?
Ciekawe to były czasy gdzie w Łodzi były może w sumie ze trzy sklepy w temacie i jedna hurtownia na Puszkina gdzie oczywiście rower został zakupiony, rękawiczki z wkładkami żelowymi uznawane były jako dedykowane do DH a Giant był typowym rowerem marketowym :lol:
O ARP czytałem ale chyba pojawił się dopiero po zakupie, zresztą szybko zrezygnowałem z zakusów sportowych gdy jadąc na maksa,podskakując radośnie na korzeniach wyprzedziło mnie jakieś dziewcze klapiąc klamkami żebym zjechał :oops: