1996 Answer Manitou DH.

Niespecjalnie przepadam za składaniem tak młodych rowerów ale ten zawsze był na moim celowniku :arrow: zarówno pierwsza jak i druga generacja, którą właśnie składam. Poniżej tylko krótka zajawka na czym to stanie, bo kilku elementów nadal szukam (nietypowa sztyca, tylna piasta AC lub Ringle i parę mniejszych).

15 egzemplarz z początków produkcji, choć jak udało mi się ustalić w wersji DH (standardowa wersja to FS) niewiele tego uspawali :arrow: do 12.02.1996 35 sztuk co daje raptem 20 sztuk przez 3 miesiące.

Obrazek
IMG_20180418_124334_228 by Exquisite Cycles, on Flickr

EFCDH czyli wersja na ośkę + magnezowa podkowa.

Obrazek
IMG_20180605_101527_679 by Exquisite Cycles, on Flickr

Do hamowania oczywiście Race Line'y, których na zdjęciu brak ;-)

Obrazek
IMG_20180520_153849_127 by Exquisite Cycles, on Flickr

Miała być AC, jest Kooka. Do koloru już są kółeczka Bullseye'a i jeszcze nie ma tylnej piasty Ringle :roll: Nie jestem przekonany czy pakiet w tej wersji sprawdzi się w tym zestawie ale wyjdzie w praniu.

Obrazek
IMG_20180719_201459_340 by Exquisite Cycles, on Flickr

Dedykowana piasta Manitou - rozstaw kołnierzy 84mm pod ośkę 13.1mm i cholerne calowe łożyska 9R8, których nie idzie kupić. A do kompletu szerokie SUP 121 Ceramic

Obrazek
IMG_20180419_100434_589 by Exquisite Cycles, on Flickr
Exquisite Cycles na FB
G3R na FB

YETI ULTIMATE; YETI ULTIMATE; KLEIN FERVOR

A to łotry, przestali produkować w moje urodziny :-)
Zapowiada się super, kibicuje jak zawsze Twoim projeltom. Powodzenia.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

skolioza pisze:Fajny secik się zapowiada - 121 to pancerne felgi, w sam raz do projektu DH, natomiast nie mam przekonania co do Kooki - uchodzi za delikatną, wrażliwą i nie na tyle sztywną aby pasowała do roweru DH (choć ja na swojej trochę polatałem i nic jej się złego nie stało)
U Answera to "DH" nie bardzo się przekłada na DH w rozumieniu przeznaczenia - to bardziej oznaczenie wersji, która faktycznie ma EFC zamiast Macha 5 z przodu, przez co trochę więcej skoku i bardziej płaskie kąty ale niewiele więcej. A przecież w '96 większość firm na rynku miało już pełnoprawne konstrukcje dedykowane do DH.
Exquisite Cycles na FB
G3R na FB

skolioza pisze:Tak, wiem
mimo wszystko taka delikatna korba z jednym blatem w takim rowerze... rozumiesz chyba co mam na myśli ;-)
Nie nie, żaden jeden blat :arrow: klasyczny zestaw z 3 zębatkami i FD-M737 mocowaną do obejmy ;-) Ten rower zdecydowanie nie ma predyspozycji do downhillu i w sumie nigdy nie widziałem tego typu konfiguracji na tej ramie. Porostu nie znalazłem jeszcze zębatek godnych zdjęcia :-D
Exquisite Cycles na FB
G3R na FB

ExquisiteCycles pisze:
mimo wszystko taka delikatna korba z jednym blatem w takim rowerze... rozumiesz chyba co mam na myśli ;-)
Nie nie, żaden jeden blat :arrow: klasyczny zestaw z 3 zębatkami i FD-M737 mocowaną do obejmy ;-) Ten rower zdecydowanie nie ma predyspozycji do downhillu i w sumie nigdy nie widziałem tego typu konfiguracji na tej ramie. Porostu nie znalazłem jeszcze zębatek godnych zdjęcia :-D
Ok, to nieco zmienia podejście do kompletacji ;-)
W takim razie zobaczymy czy 121 nie wyjdą w zestawieniu zbyt pancernie :mrgreen:
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza pisze:
ExquisiteCycles pisze:
Ok, to nieco zmienia podejście do kompletacji ;-)
W takim razie zobaczymy czy 121 nie wyjdą w zestawieniu zbyt pancernie :mrgreen:
Z zębatkami jestem już na półmetku - pogrzebałem po szufladach i znalazłem takiego Syncrosa do kompletu.
2ass pisze:
ExquisiteCycles pisze:cholerne calowe łożyska 9R8, których nie idzie kupić.
http://www.aktim.com.pl
Sprobuj tu, ja u nich znalazlem nietypowego unibola calowego.
Z tym tematem też sobie już poradziłem - szukałem po oznaczeniach, które aktualnie już nie występują. Po wymiarach okazało się, że to dość typowe calowe łożysko, którego odpowiednik szybko znalazłem :-)
Exquisite Cycles na FB
G3R na FB