Kilka dni temu przyszło trochę gratów.
Oprócz opon Panaracer Smoke, kupiłem pasujące tu dętki Ritchey Lightweight oraz korki.
Stare korki są mocno wytarte, nowe identyczne jak oryginalne :).
Dętki to podobno końcówka produkcji. Aktualnie ostatnie sztuki w sklepach.
[center]
[/center]
Po montażu wygląda to tak.
Ogólnie rzecz biorąc nowe opony mają zdecydowanie bardziej agresywny bieżnik. Wyglądają lepiej.
Zresztą miał być katalog, to jest.
Porównanie Specialized Crossroads III do Panaracer Smoke.
[center]
[/center]
No i ciąg dalszy...
[center]
[/center]
Sporo czasu poświęciłem detalom i piedołom. Powyżej osłona pod łańcuch od Dyrektora, a pod nią specjalnie docięta folia ochronna. Ta z zestawu wygląda kiepsko i nie użyłem jej.
[center]
[/center]
Siodełko wróciło z renowacji nietknięte, ale to już dłuższa historia.
Później zdecydowałem się odrestaurować je samodzielnie.
Użyłem szpachli i lakieru do skóry. Wspomagałem się poradnikami. Wyszło nieźle.
Pewnie za jakiś czas napiszę o tym trochę więcej. Nie wiem jaka będzie trwałość tak naprawionej skóry.
Wiem, że identycznie naprawiają skórzane fotele samochodowe.
Temat ten ma być w miarę dokładną relacją z odnowienia roweru więc napiszę co jeszcze ostatnio zrobiłem:
1) polerka górnej części sztycy, nad Hite-Rite, końcowa polerka całości i woskowanie
2) wyregulowałem hamulce, stery, luzy na piastach
Co zostało do zrobienia:
1) zaprawka po naprawie wgniotki, powierzchnia już wyrównana ale lakier zaprawkowy nie jest dobrany na tyle dobrze żeby zrobić to bardzo dobrze, będzie dobierany jeszcze raz
2) naklejka Hite-Rite - zamówiona
3) pojawią się właściwe kapsle na korbie
4) serwis łoysk pedałów, nie wiedziałem, że to wogóle się to tu robi, znalazłem poradnik po niemiecku dokładnie z tym modelem pedałów XT.
5) jedno z kół należałoby leciutko wycentrować, jedna ze szprych jest wygięta
6) sprężyna Hite-Rite powinna zostać polakierowana
7) regulacja przerzutek
8) przydałyby się śruby piwotów hamulcowych w lepszym stanie (ubytki chromu), wymiana jednej z plastikowych osłon piwotu (pęknięcie) oraz dwie oryginalne śruby bidonu, póki co zamontowałem śruby zastępcze, podobne nierdzewne, nie chrom
9) do sprawdzenia stary łańcuch, ale zgubiłem przymiar
Mam w razie czego nowy CN-HG71 i dziadowską spinkę Shimano, którą muszę zmienić na KMC lub coś podobnego.