marcin74 pisze:Retromen pisze:Wady zalety 29. Opinie od użytkowników.
wady ...... na samym poczatku "optyka "szeroko pojeta ;)
zalety ...... same zalety

...mysle jednak ze na tym forum nie ma to zadnego znaczenia

No, powiem że święte słowa w tej drugiej części. Choć optyka z części pierwszej to kwestia gustu. Ja już 29erów przemieliłem HT trochę, a po super pozytywnych doświadczeniach z nimi ęduro on board też jest, i to w normalnym rozmiarze koła czyli 29 i to wungiel. Oczywiście nasze pasje retro muszą być małokichowe no bo nie da się inaczej, ale uparte twierdzenie że małokichowe kółeczko daje radę wobec współczesnych 29rowych normalnych konstrukcji to heroiczna obrona jasnejhory. To jak udawadnianie, że Duży Fiat, do którego mamy gigantyczny sentyment nawet ten licencjonowany z pionowymi pozycjami w normalnym użytkowaniu ma cokolwiek do powiedzenia nawet wobec takiego nowego Fiata Tipo - bez sensu, rozgraniczmy to proszę.
A żeby powiązać temat 29erów czego się nikt nie spodziewa z prawdziwym retro (dla mnie radykała retro MTB definitywnie !!! kończy się na 1995 roku kiedy to Shitmano nie miało jeszcze V-ek) jest pierwszy produkcyjny 29er który się nawet jeszcze tak nie nazywał i był produkowany na długo przed tym, jak Gary zaczął cisnąć temat. Wprawdzie oponki 1,75 ale jak na ówczesne standardy w małych kichach 1,95 to nie można powidzieć iż był to jakiś treking. Zresztą wówczas na 700 to szerszych i tak chyba nie było

Proszę bardzo poniżej, stal True Temper, Suntor XC Pro MicroDrive, Panaracer Smoke, i sam producent oświadczał że to MTB. I kto by pomyślał, że to 1993 no nie?
[center]
[/center]