Kłaniam się,
Otóż w swoim GT'ku mam zamontowaną sztycę 27,2mm jednak wydaje mi się nico za luźna.
Mierząc suwmiarką komin wychodzi coś koło tego, jednak obawiam się, że komin jest trochę zbyt zaciśnięty ( może z racji lat ) i sztyca często lekko mi się wsuwa w czasie jazdy
Zacisk mam aż nadto mocno zaciśnięty.
Jaka sztyca była w oryginale ?
pozdrówki
26.8 albo 27.0
Jesteś 100% pewny że to Zaskar i że z rocznika 93?
Jesteś 100% pewny że to Zaskar i że z rocznika 93?
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Niner RIP9 v2.1 29/650B+ (11-'13)
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Tak. Jestem pewien bo mam wybity numer 9310...
PS
Sorki, że piszę z drugiego konta, ale zapomniałem o tym :)
PS
ZaSkAr/ SaNcTiOn
po co Ci drugie konto ? do czego , już zabezpieczasz sę prze ewentualnym banem w przyszłości ?rozpoznanie pisze:Tak. Jestem pewien bo mam wybity numer 9310...
PS
Zgłoś to do Skoliozy to Ci to usunie i nie rób burdelu na forum .
Prawdopodobnie tak jest, aczkolwiek jeszcze raz w weekend zmierzę i dam znać :)cardamon pisze:jak masz zamontowaną 27,2 i jest luźna to znaczy że masz komin rozklepany
Już zgłosiłem :)Piotr pisze:po co Ci drugie konto ? do czego , już zabezpieczasz sę prze ewentualnym banem w przyszłości ?rozpoznanie pisze:Tak. Jestem pewien bo mam wybity numer 9310...
PS
Zgłoś to do Skoliozy to Ci to usunie i nie rób burdelu na forum .
ZaSkAr/ SaNcTiOn
Z kontem jest porządek
Co do sztycy - nie przypominam sobie aby po 27,2 była kolejna większa w rodzaju 27,4, także raczej komin wytarty... Kawalek puszki po piwie może pomóc
Co do sztycy - nie przypominam sobie aby po 27,2 była kolejna większa w rodzaju 27,4, także raczej komin wytarty... Kawalek puszki po piwie może pomóc
jeszcze jest sprawa sztycy , sa sztyce niedomiarowe i to nie są przypadki rzadkie, zwłaszcza przy starszych sztycach .
Mógł ktoś też i rure podsiodłową przeszlifować ...
Mógł ktoś też i rure podsiodłową przeszlifować ...
Zmierzę jeszcze raz wszystko, a sztyca, to jakiś no-name i faktycznie może mieć jakiś nadmiar/ niedomiar.
Suma summarum oryginał jest 27mm tak ?
Suma summarum oryginał jest 27mm tak ?
ZaSkAr/ SaNcTiOn
Ja w Zaskarze miałem 27.2 jak pamiętam, Focker by musiał sprawdzić bo mam mojego Syncrosa w tytanie.
Lodzermensch
27,2
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Pytanko ( przepraszam za nieodpowiedni dział )
W którym roku zaczęli klepać zaskary ? w 92' ?
W którym roku zaczęli klepać zaskary ? w 92' ?
ZaSkAr/ SaNcTiOn
W moim LE '94 (lub '93 bo wybita jest data 1093) jest na 100% 26.8 - 27.0 nie chciało wejść za chiny ludowe.
Z tego co wyczytałem na internetach to w tych rocznikach nie montowali 27.2 - wszyscy podają 26.8 lub 27.0, co ciekawe oba rozmiary zamiennie w obrębie danego rocznika.
Pierwszy Zaskar to 1990.
Z tego co wyczytałem na internetach to w tych rocznikach nie montowali 27.2 - wszyscy podają 26.8 lub 27.0, co ciekawe oba rozmiary zamiennie w obrębie danego rocznika.
Pierwszy Zaskar to 1990.
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Dzięki chłopy za odpowiedzi.
Zrobiłem nieco babola, bo mam sztyce 26,8, więc sądzę, że 27mm będzie oki. Mało popularny rozmiar, ale coś fajnego w srebrnym kolorze może znajdę :)
Zrobiłem nieco babola, bo mam sztyce 26,8, więc sądzę, że 27mm będzie oki. Mało popularny rozmiar, ale coś fajnego w srebrnym kolorze może znajdę :)
ZaSkAr/ SaNcTiOn
Koledzy, podpowiedzcie mi, jakia jest średnica rury podsiodłowej w zaskarze ? Chodzi mi o miejsce montażunprzedniej przerzutki.
Znalazłem fajną na 28.6 mm ale się waham ze średnicą, a przez najbliższy tydzien nie mam dostępu do rowera
Znalazłem fajną na 28.6 mm ale się waham ze średnicą, a przez najbliższy tydzien nie mam dostępu do rowera
ZaSkAr/ SaNcTiOn
Na GT się nie znam, ale rury 28,6 w alu ramie jeszcze chyba nie widziałem - to średnica raczej zarezerwowana dla stali
31.8
GT Avalanche 2.0 '04
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
GT Zaskar LE '94 [90%]
MBK Voyager '93
On-One Inbred 29 '14
Wielkie dzieki.
Czy problematyczne i ryzykowne jest szlifowanie obejmy na 31.8 ?
Czy problematyczne i ryzykowne jest szlifowanie obejmy na 31.8 ?
ZaSkAr/ SaNcTiOn
to aż taki unikat ta przerzutka?
pytam poważnie - sam mając kiedyś ogromny problem z zakupem dobrej przerzutki do ramy z mielca (34,9 górny ciąg w dobie niepodzielnego królowania stali) pokusiłem się o rozkalibrowanie rozmiaru 31,8 Z perspektywy czasu wolałbym założyć przerzutkę niższej klasy z dedykowaną obejmą
chyba że masz warsztat aby zrobić to jak w fabryce - centrycznie, z dokładnymi liniami owali etc
pytam poważnie - sam mając kiedyś ogromny problem z zakupem dobrej przerzutki do ramy z mielca (34,9 górny ciąg w dobie niepodzielnego królowania stali) pokusiłem się o rozkalibrowanie rozmiaru 31,8 Z perspektywy czasu wolałbym założyć przerzutkę niższej klasy z dedykowaną obejmą
chyba że masz warsztat aby zrobić to jak w fabryce - centrycznie, z dokładnymi liniami owali etc
Zdolnoście manualne jako takie mam, ale sprzętu niestety nie.
Unikat to faktycznie zbyt wiele napisane, jest to szarak 952 z dolnym ciągiem a wiec stosukowo mało widywany sprzęt.
Unikat to faktycznie zbyt wiele napisane, jest to szarak 952 z dolnym ciągiem a wiec stosukowo mało widywany sprzęt.
ZaSkAr/ SaNcTiOn
Akurat mam takiego z dolnym ciągiem na sprzedaż :)
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/