Halo!
Prezentuję mój najnowszy rower miejski. Jest under development state .. w planach kaseta o rozszerzonym zakresie 11-40 lub 11-42 10 lub 11s i większy blat (40-42t)
Rower składany jak zwykle z odpadów, zainwestowałem praktycznie tylko w opony -i była to dobra inwestycja.
Opony zalane mlekiem.
Rower jest szybki i zwinny (co jest pokłosiem nieco zbyt małej ramy), ale do użytku miejskiego -jest całkiem całkiem.
Dość komfortowy, acz jednoczeście nieco narowisty ,żeby nie powiedzieć nerwowy.
Videł, nieco zbyt sztywny jak na mój gust, ale przy mniejszym ciśnieniu w przedniej oponie jest do przyjęcia (czekam aż panas wypuści wersję 40c-42c).
Napęd to miks -kaseta bodaj xt 11-36, przerzutka 9s sram x9, manetka to 10ka xt, natomiast łaścuch to bodaj pc-1051 -całość działa elegancko.
Mostek chętnie wymienię na syntace'a ,ale wpierw muszę go znaleźć.
Update'y kiedyś ,jak już zmienię napęd ,przytnę pancerze itd..
pozdro!
Re: Jamis Coda Expert
#2Ekstra śmietnik że tak powiem.
Mam syntaca f99 czy jakoś tak, czarny na 31.8, 100 albo 110mm. Iść do piwnicy poszukać?
Mam syntaca f99 czy jakoś tak, czarny na 31.8, 100 albo 110mm. Iść do piwnicy poszukać?
#3YYY... działa ci manetka shimano z przerzutką sram ?>? chyba że coś pominąłem ????
#4No właśnie dziewiątkowy Sram działa z dziesiątkową manetką Shimano. Dziewiątka z dziewiątką nie zagra, ale w dziesiątkowych manetkach Shimano zmieniło naciąg na 1:1 (niemal :) i wszystko hula. Taka ciekawostka.
OLX: https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/OhVB/
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
Są: Bontrager Privateer ; Breezer Lighting ; Cannondale F900 ; Sunn Cross ; Viner Comp Line
Były: Puch ; Wheeler E1 Titanium ; DrJekyll i MrHyde ; FSR ; FSR2 ; Klein ; Puch2 ; Trek ; HKeK ; Endorfina ; Jose .
#6Halo.
Za mostek podziękuję, akceptuję tylko syntace megaforce 1, 70mm i taki też gdzieś mi się wala.
Rower służy mi właśnie do dojazdów i odjazdów z pracy +do komunikacji miejskiej, parkowany pod chmurką, więc nie może dobrze wyglądać .. w planach debranding za pomocą taśmy izolacyjnej i dziurawej skarpy naciągniętej na thudbustera.
Co się tyczy sramano , to patent znany i sprawdzony od dawna. Mało tego, osobiście uważam ,że taka kombinacja działa lepiej niż z przerzutką z shimano, bo stare x9ki albo x0ki są sztywniejsze od sh i ma to wydatny wpływ na zmianę biegów. Za to manetka z xt daje możliwość szybkiej redukcji o 2 w dół. Wszystko pod warunkiem, że nie potrzebne Ci sprzęgło, a mi nie jest.
Nawiasem mówiąc -spokojnie można też mieszać manetki 11 i 12s shimano, z przerzutkami tylnymi sram 11 i 12s. Sprawdzone na 11tce(xt-xx1), działa. Nie wiem czy działa na odwrót -manetka sram/ przerzutka shimano, ale taka kombinacja i tak wydaje się pozbawiona sensu.
Za mostek podziękuję, akceptuję tylko syntace megaforce 1, 70mm i taki też gdzieś mi się wala.
Rower służy mi właśnie do dojazdów i odjazdów z pracy +do komunikacji miejskiej, parkowany pod chmurką, więc nie może dobrze wyglądać .. w planach debranding za pomocą taśmy izolacyjnej i dziurawej skarpy naciągniętej na thudbustera.
Co się tyczy sramano , to patent znany i sprawdzony od dawna. Mało tego, osobiście uważam ,że taka kombinacja działa lepiej niż z przerzutką z shimano, bo stare x9ki albo x0ki są sztywniejsze od sh i ma to wydatny wpływ na zmianę biegów. Za to manetka z xt daje możliwość szybkiej redukcji o 2 w dół. Wszystko pod warunkiem, że nie potrzebne Ci sprzęgło, a mi nie jest.
Nawiasem mówiąc -spokojnie można też mieszać manetki 11 i 12s shimano, z przerzutkami tylnymi sram 11 i 12s. Sprawdzone na 11tce(xt-xx1), działa. Nie wiem czy działa na odwrót -manetka sram/ przerzutka shimano, ale taka kombinacja i tak wydaje się pozbawiona sensu.
#7Jakie to dokładnie opony? model/rozmiar?
Domyślam się, że rama w rozmiarze 52 ?
Domyślam się, że rama w rozmiarze 52 ?